Peste 87 la suta din cardurile de sanatate au fost distribuite populatiei. Cate persoane l-au refuzat
Functionarea cardului national de sanatate de la 1 ianuarie 2015 este viabila, este o tinta care va fi atinsa, desi au fost foarte multi sceptici care au spus ca nu vom reusi sa facem acest lucru
Aceasta este declaratia facuta marti de ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, la conferinta MEDIAFAX.
"Ne apropiem de 90 la suta in ce priveste procentul de distributie a cardurilor. E tinta pe care ne-am propus-o si erau foarte multi sceptici ca vom reusi sa facem acest lucru posibil. Ce va anuntam eu, ca 1 ianuarie 2015 este data de functionare a sistemului si a cardului de sanatate, acum e mai mult decat posibila, este viabila", a spus ministrul Nicolae Banicioiu, la conferinta Mediafax "Talks about Health Reform".
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Ministrul Sanatatii a adaugat ca toate guvernarile au avut ca deziderat cardul national de sanatate si, chiar daca de fiecare data se spunea ca reforma este gata in 99,9 la suta, aceasta nu a fost finalizata.
"Stim cu totii discutiile. A fost un deziderat pe care l-au avut toate guvernarile. Stiu ca toti au spus ca au lasat 99,9 la suta reforma gata, dar anul acesta, noi, din martie, am tiparit aproape 12,5 milioane de carduri. Banii au fost alocati anul acesta, o parte si la rectificare, dar am vrut ca tot procesul de printare sa fie finalizat anul acesta. In paralel, a demarat procedura de achizitie a serviciilor de distributie, finalizata la termenele prevazute de noi. In momentul in care am tiparit ultimele carduri, am reusit sa finalizam si achizitiile serviciilor de distributie", a mai spus Banicioiu.
Presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Vasile Ciurchea, a declarat, tot la conferinta MEDIAFAX, ca peste 87 la suta din cardurile de sanatate au fost distribuite populatiei, un numar foarte mic dintre acestea s-au intors la Casele de Sanatate, unele pentru ca au fost refuzate de catre asigurati.
"Pana in prezent, au ajuns la populatie peste 87 la suta din cardurile de sanatate. Un numar foarte mic dintre acestea s-au intors la Casele Judetene de Sanatate si, bineinteles, continua tiparirea cardurilor, pentru ca in fiecare zi exista cetateni care implinesc 18 ani", a spus Vasile Ciurchea.
"Extrem de putini oameni, la nivel national, respectiv o cifra de 0,0..., sunt cei care refuza cardurile de sanatate. Acceptam refuzul pentru inceput, insa daca vrem sa avem un control al eficientei fondurilor, trebuie sa avem si reguli pe care sa le respectam", a mai adaugat acesta.
Presedintele CNAS a aratat ca pe cardul de sanatate nu sunt informatii pe care pacientul nu doreste sa le treaca, iar datele personale nu sunt afectate, pentru ca documentul nu contine Codul Numeric Personal. Ciurchea a precizat ca mentiunea pe card a acceptului pentru donarea de organe va fi facuta doar in urma unei declaratii a pacientului, data in fata notarului.
"Cardul de sanatate nu contine cifre dubioase, date pe care pacientul nu doreste sa le treaca, iar pentru donatorul de organe este obligatorie declaratia data la notar. Datele personal nu sunt afectate, nu se trece CNP sau altceva. Cardul nu face altceva decat sa confirme calitatea de asigurat sau de neasigurat si este oarecum similar cardului de la banca, pe care, atunci cand nu-l alimentezi, il tii in portofel", a mai spus Ciurchea, care a precizat ca acest document nu are legatura cu religia unei persoane.
Presedintele CNAS a reamintit furnizorilor de servicii medicale ca este necesar ca acestia sa-l utilizeze si a precizat ca se incearca rezolvarea tuturor problemelor, pentru ca in momentul functionarii sale efective sa stie cu ce se confrunta.
Ciurchea a mai spus ca cititoarele de carduri pot fi cumparate de pe piata, unde exista o "gama larga de preturi", mentionand ca poate de la 1 ianuarie sau cel mai taziu la 1 februarie va incepe utilizarea acestor cititoare.
In ceea ce priveste dosarul electronic, Ciurchea a spus ca sunt aproximativ patru milioane dintre acestea functionale si aproximativ 6.000 de medici care le utilizeaza.
"Se va vedea tot ce se intampla cu pacientul, pe unde a trecut, ce analize a facut si, probabil ca atunci cand ai acest dosar, nu mai poti sa faci in fiecare zi aceleasi analize, ci se vor da alte investigatii in completare", a precizat presedintele CNAS.
La conferinta Mediafax “Talks About Health Reform”, organizata cu sprijinul Ministerului Sanatatii si al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, care are ca parteneri Metropolitan Life si Terapia Ranbaxy, sunt abordate teme precum stadiul actualizarii noii liste de medicamente, cardul de sanatate, legea malpraxisului, dosarul electronic, reabilitarea unitatilor sanitare cu probleme si necesitatea asigurarilor de sanatate.
Sursa: Mediafax
Etichete: ministrul sanatatii, ministerul sanatatii, cnas, Nicolae Bănicioiu, vasile ciurchea, card de sanatate,
Dată publicare:
25-11-2014 13:49