Program national de preventie a cancerului la stomac. Totii romanii trecuti de 30 de ani ar putea fi obligati la analize
Depistarea precoce a cancerului la stomac trebuie sa devina o prioritate a autoritatilor sanitare. Chirurgii cer introducerea unui program national prin care oamenii trecuti de 30 de ani sa fie obligati sa faca o endoscopie o data la doi ani.
Doctorii atrag atentia ca trateaza tot mai multi tineri care au cancer in stadii avansate din cauza alimentatiei si a stresului.
Cel mai tanar pacient diagnosticat si operat de cancer gastric la Spitalul Floreasca are doar 18 ani. Doctorii spun ca aceasta boala digestiva grava a ajuns in prezent sa nu mai fie depistata la cei peste 60 de ani, ci la adulti care au 30 de ani.
Iata cum descriu medicii profilul pacientului depistat cu cancer la stomac: fumeaza, bea alcool, mananca dezordonat orice apuca, fie ca e sarat, iute ori semipreparat. 2.000 de romani afla an de an ca au cancer la stomac, iar multi ajung prea tarziu la doctor, pentru ca ignora semnele minore.
"Cand te doare burta, ai greata, varsaturi, la primele semne de durere, de disconfort ar trebui sa recomande aceasta endoscopie gastrica acesta este un prim pas de control", prof. Dr. Mircea Beuran, sef clinica de chirurgie la Spitalul Floreasca.
De aceea, doctorii cer un program de depistarea precoce a cancerului de stomac.
In Japonia, de pilda, introducerea endoscopiei obligatorii o data la doi ani la adulti a dus la depistarea cancerului gastric in stadiu 1, cu rata de supravietuire crescuta. La fel de importanta ramane dieta.
"Legumele proaspete sunt bogate in vitamina E si C pot preveni cancerul gastric. Si din pacate nu incercam sa evitam mancarea sarata. Mancarea conservata cu sare este implicata in carcinogeneza si creste rata incidentei cancerului gastric, dar noi preferam carnati si vegetale pe care sa adaugam sare", a spus Hitoshi Katai, chirurg cancer Centre Hospital din Japonia.
In strategia nationala de sanatate aprobata de Guvern, preventia va fi o priotitate. In urmatorii sase ani cei din Ministerul Sanatatii vor organiza programe de sanatate prin care boli grave sa fie depsitate in faze incipiente.
Sursa: Pro TV
Etichete: boli, sanatate, alimentatie, analize, sistem sanitar,
Dată publicare:
22-11-2014 07:35