Alertă. Al doilea caz de meningită meningococică în câteva zile. Cine este pacienta


Ultimul update: Luni 22 Aprilie 2019 19:13
Data publicarii: Luni 22 Aprilie 2019 18:27
Categorie: Stiri Sanatate

Autorităţile medicale sunt în alertă. În România a apărut un al doilea caz de meningită meningococică în decurs de câteva zile.

După tragedia de la Colegiul Gheorghe Lazăr din Bucureşti, de această dată, o adolescentă de 16 ani prezintă simptomele bolii. Fata care s-a întors de curând din Italia, este internată într-un spital din Botoşani şi primeşte tratament cu antibiotice.

Starea adolescentei de 16 ani este deocamdată stabilă - anunţă autorităţile sanitare. Primele teste făcute în cazul ei au indicat o altă formă de meningită decât cea care a ucis-o în doar 8 ore - pe eleva de 18 ani de la colegiul naţional Gheorghe Lazăr din Bucureşti.

Riscurile sunt însă totuşi mari şi din acest motiv doctorii care o au în grijă pe fata au cerut analize suplimentare - care urmează să fie făcute la un laborator din Iaşi.

Analizile urmează să indice cât de gravă este situaţia şi dacă autorităţile sanitare ar trebui să ridice gradul de alertă. Pentru că fata a venit din Italia - cu avionul - Direcţia de Sănătate Publică Botoşani a cerut lista pasagerilor pentru a-i anunţa de situaţie iar în cazul în care oamenii prezintă simptomele bolii să meargă de urgenţă la medic.

Irina Alecu, epidemiologul şef al DSP Botoşani: "Fata este stabilă, nu a necesitat transfer către o unitate medicală de grad superior, nu a pus probleme deosebite. În cazul ei s-au instituit toţi paşii necesari. Au fost identificaţi apropiaţi din familie şi au primit chimioprofilaxie, s-a anunţat anturajul, ea este izolată în spital, toate secţiile de infecţioase sunt alertate dacă apar persoane care ar prezenta simptome şi ar avea contact cu ea."

Sorina Pintea, Ministrul Sănătății: "Este tratată cu antibiotice şi este bine în acest moment. Sper să nu crească numărul de cazurri. Tot meningită meningococică, dar nu acest tip. Tipul acelei meningite  din care a decedat acea tânără din păcate este foarte rar, avem 2-5 cazuri pe an."

Ministerul Sănătăţii a anunţat luni că deocamdată nu se impune introducerea unui vaccin obligatoriu pentru meningită.

Tânără de 18 ani de la Colegiul Naţional Gheorghe Lazăr din Bucureşti - care a murit zilele trecute - a fost răpusă de o formă a bolii cu o evoluţie fulminantă. Însă, cazurile de meningită care duc la deces - sunt rar întâlnite la noi în ţară. Autorităţile vorbesc doar de câteva într-un an.

Meningita este o infecţie a membranelor care înconjoară măduva spinării şi creierul. Netratată la timp, boala poate avea o evoluţie imprevizibilă şi - în cazurile cele mai grave - poate provoca septicemie şi leziuni permanente ale nervilor şi creierului.

Există situaţii în care meningita meningococică este imposibil de tratat şi din acest motiv autorităţile sanitare recomandă pacienţilor să meargă la medic de la primele simptome.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

O tânără de 16 ani, venită din Italia, suspectă de meningită meningococică
Pintea, despre cazul de meningită: Nu cred că este cazul să existe panică
Ce spun medicii despre cazul elevei care a murit de meningită. Filmul tragediei
VIDEO PROTVPLUS.RO