"Salvarea a zis că e răcită". Ultimele ore din viaţa elevei de 18 ani, răpusă de o meningită de tip bacterian
O fată de 18 ani a fost răpusă de o meningită de tip bacterian cu o evoluție galopantă. A murit în câteva ore la Institutul Matei Balș, unde a ajuns de la Spitalul Universitar.
Elevă a Liceului Gheorghe Lazăr din Capitală, aflat în centrul Bucureștiului, ea fusese la școală cu nici 24 de ore înainte și a dat și teză.
Vineri dimineata au fost dezinfectate clasele şi holurile din Colegiul Naţional Gheorghe Lazăr, folosindu-se o substanţă cu spectru larg de acţiune.
Cât despre cele peste 90 de exudate luate de la colegii, profesorii şi prietenii elevei, nu a ieşit nicio probă pozitivă.
Pe lângă exudatele recoltate de DPS, alţi aproape 100 de elevi şi profesori ai liceului au mers la spitale pentru analize. Medicii transmit însă că bateria se poate lua doar în cazul în care te afli în imediata apropiere a unei persoane infectate.
Miercuri, la şcoală, fata le-ar fi spus colegilor că este puţin obosită, însă nu avea alte simptome. După cursuri a mers acasă, iar spre seară a început să se simtă rău.
Ionela Neagoe, director adjunct Colegiul Naţional Gheorghe Lazăr: ''S-a culcat şi când s-a trezit a început să îi fie rău. Mama a constatat că are febră şi a chemat salvarea. Salvarea a zis că e răcită. Un copil bun, un copil cuminte, nu se aştepta nimeni, suntem şocaţi, e o adevărată dramă.''
După ce a plecat ambulanta, simptomele fetei s-au agravat, aşa că părinţii au dus-o la Spitalul Universitar. Era conştientă, dar starea ei s-a degradat rapid.
A fost intubată şi după confirmarea diagnosticului de meningita a fost transferată la Institutul Matei Balş. Din păcate, medicii nu au putut să o salveze. În doar câteva ore a fost răpusa de meningita meningococica fulminanta. Acum, doctorii trebuie să stabilească tipul bacteriei care a ucis-o.
Meningita este o boală infecţioasă - o inflamaţie a membranelor de protecţie care învelesc creierul şi măduva spinării.
Doctor Adrian Marinescu, medic infecţionist institutul Matei Balş:
''Categoric se transmite pe cale respiratorie, prin atingere, sunt lucrurile clasice de boală infecţioasă. Ar trebui să fim atenţi când facem febră, ne gândim că este o viroză, dar starea generală devine brusc foarte proastă, avem dureri mari de cap, ne deranjează lumina, voma în jet. Şi dacă lucrurile se întâmplă într-un timp foarte scurt atunci am putea să ne gândim la suspiciune de meningita.''
In cazul meningitei meningocicice perioada de incubaţie este în medie de 3 zile şi poate avea o evoluţie foarte rapidă şi să se ajungă la deces în doar câteva ore de la debut.
Infecţia cu meningococ se transmite pe calea aerului, doar în cazul unui contact foarte apropiat cu o persoană bolnavă sau purtătoare. Microorganismul nu este rezistent în mediul extern, fiind foarte sensibil la variaţiile de temperatură şi uscăciune. Doctorii spun că meningita meningococica poate fi prevenită prin vaccinare.
Doctor Adrian Marinescu, medic infecţionist institutul Matei Balş:
''Vaccinul antimeningococic există şi ar trebui făcut. Există practic în bateria de vaccinuri care se fac în mod normal. Şi recomandarea ar fi să se facă, chiar dacă formele acestea sunt foarte rare.''
Pentru că eleva a avut o boală infecţioasă contagioasă, Inspectorii Direcţiei de Sănătate Publică au mers la liceul în care învaţa fata şi au recoltat exudate faringiene de la colegi şi profesori. Rezultatele vor fi gata în 48 de ore. Cei care au intrat în contact cu ea au primit tratament profilactic, adică li s-au administrat preventiv antibiotice.
Potrivit ultimelor date raportate de Centrul Naţional al Bolilor Transmisibile, în 2017 au fost înregistrate 63 de cazuri de meningita meningococica. 13 dintre persoanele diagnosticate cu această boală au murit.
Sursa: Pro TV
Etichete: medici, vaccin, boala, eleva, matei bals, meningita meningococică,
Dată publicare:
19-04-2019 12:26