Alergia la ambrozie - cât de comună este la români și cum o recunoști
Strănutul, rinoreea și congestia nazală ne pot duce prima dată cu gândul la o răceală. Cu toate acestea, uneori manifestările pot anunța prezența unei alergii.
Alergiile sezoniere sunt o problemă comună, polenul plantelor fiind incriminat adesea pentru aceste afecțiuni.
Ambrozia este o buruiană care crește în numeroase zone din țara noastră, iar polenul ei este responsabil pentru reacții alergice în perioada vară-toamnă. Chiar și persoanele care nu locuiesc în zonele invadate de ambrozie pot lua contact cu alergenul, dat fiind faptul că polenul se răspândește masiv pe calea aerului.
Descoperă în articolul următor ce este alergia la ambrozie, cum se manifestă și care este răspândirea în România.
Alergia la ambrozie - ce presupune
Ambrozia (Ambrosia artemisiifolia), sau iarba de paragină, reprezintă o buruiană răspândită în toată Europa, inclusiv în România. Aceasta are o înălțime de 50-100 de centimetri sau chiar mai mult, multiple ramificații, în special la bază, iar frunzele sunt alungite și subțiri.
Ambrozia produce o cantitate foarte mare de polen, care este răspândită de vânt. Alergia la ambrozie apare atunci când sistemul imunitar reacționează exagerat la contactul cu alergenul, activând mecanisme imune care au ca scop eliminarea acestuia.
Manifestările alergice apar la un nivel de sub 30 grăuncioare de polen/m3, persoanele cu sensibilitate ridicată având reacții alergice la numai 1-2 grăuncioare de polen/m3, prezintă Ministerul Sănătății.
În plus, potrivit Cleveland Clinic, o singură plantă de ambrozie poate produce până la 1 miliard de boabe de polen. De asemenea, poate elibera zeci de mii de semințe.
Alergia la ambrozie se manifestă prin rinoconjunctivită (inflamația mucoasei nazale și conjunctivei ochilor), care produce următoarele semne și simptome:
-
Congestie nazală și rinoree – nas înfundat și secreție nazală;
-
Mâncărimi în gât, nas și ochi;
-
Lăcrimare excesivă a ochilor;
-
Strănut.
Dacă ești deja diagnosticat cu astm, alergia la ambrozie favorizează exacerbarea simptomelor, cum ar fi tuse, dificultăți de respirație și wheezing (zgomot ascuțit în timpul inspirului sau expirului).
Uneori, pot apărea manifestări dermatologice, precum urticaria (erupție cutanată și mâncărimi).
În timp, alergia la ambrozie poate produce complicații, cum ar fi astm bronșic, având o rată de morbiditate ridicată.
Vizita la medicul alergolog și investigațiile de alergologie sunt esențiale pentru un diagnostic corect, deoarece simptomele sunt comune cu cele ale altor tipuri de alergii (cum ar fi la părul de animale, mucegai sau praf). Acesta îți poate recomanda analize de sânge sau teste cutanate (presupun aplicarea unei cantități mici de alergen pe piele), pentru identificarea cu precizie a alergiilor. Ulterior, specialistul îți va prescrie cel mai potrivit plan de tratament, astfel încât să poți ține sub control simptomatologia.
Medicamentele antihistaminice sunt cele mai utilizate pentru a reduce simptomele alergice. Specialistul poate prescrie și un spray nazal decongestionant sau alte tipuri de substanțe farmaceutice. În unele cazuri, poate fi recomandată imunoterapia alergen-specifică – este un tip de vaccinare împotriva alergiilor, care constă în injectarea unor doze controlate de alergen, progresiv crescânde.
Alte recomandări pentru controlul alergiei la ambrozie sunt:
-
Folosirea aerului condiționat cu filtru HEPA și închiderea ferestrelor;
-
Folosirea unui purificator de aer în locuință sau unei plase de geam antipolen;
-
Purtarea ochelarilor de soare;
-
Efectuarea dușului imediat după ce revii în casă;
-
Evitarea activităților în aer liber dimineața și la prânz, când nivelul de polen din aer poate fi mai ridicat;
-
Urmărirea prognozei meteo pentru polen;
-
Evitarea uscării rufelor în aer liber.
Ambrozia la români
Ambrozia este o plantă des întâlnită în multe zone din țara noastră, iar alergiile cauzate de aceasta sunt, de asemenea, frecvente.
Potrivit datelor prezentate de Ministerul Mediului, alergia la ambrozie are o prevalență ridicată în țara noastră, mai exact de 5,35% în populația activă a României, ceea ce înseamnă 482.000 din aproximativ 9 milioane de persoane. Cele mai multe cazuri au fost raportate în Vestul țării.
Nivelul cel mai ridicat de răspândire a polenului de ambrozie în România este în verile secetoase, mai ales începând cu jumătatea lunii iulie, până la finalul lunii septembrie.
Aceeași sursă menționează că alergia la ambrozie se dezvoltă, de regulă, pe parcursul a 3-4 ani de expunere. Prin urmare, în general, poate afecta copiii începând cu vârsta de 4 ani. Cu toate acestea, au fost raportate cazuri de alergie la ambrozie și la vârste mai mici, uneori chiar la sugari sub 1 an.
Zone cu ambrozie în România
Planta preferă soluri slab fertile și nisipoase, adaptându-se ușor la orice condiții climatice. În România, aceasta crește în toate zonele, cu excepția celor montane și dealurilor.
Ambrozia crește adesea în zone precum:
-
Parcuri, grădini și terenuri neîngrijite;
-
Pe marginea căilor ferate și drumurilor;
-
Pe marginea lacurilor, pădurilor, fluviilor și râurilor;
-
Pe șantiere sau în zone cu pământ în lucru;
-
În culturi de cereale și floarea-soarelui.
Cu alte cuvinte, în țara noastră există o răspândire largă a ambroziei, în special în zonele care nu sunt îngrijite. Smulgerea, cosirea manuală/mecanică, aplicarea de erbicide conform recomandărilor specialiștilor sunt câteva măsuri recomandate de autorități pentru a ține sub control creșterea acestei buruieni.
Proprietarii, deținătorii de terenuri, beneficiarii lucrărilor de construcții și administratorii spațiilor publice sunt responsabili de eliminarea focarelor de ambrozie. Potrivit datelor oferite de Ministerul Mediului, buruiana trebuie distrusă înainte de apariția inflorescențelor, adică înainte de data de 30 iunie, în fiecare an. Responsabilii au obligația de a informa autoritatea administrației publice locale, care va efectua ulterior verificări.
Proprietarii care nu aplică măsurile de combatere sunt sancționați de către autorități. Inițial, sancțiunea constă într-un avertisment. În cazul în care acesta nu este respectat, sunt aplicate amenzi de la 750 la 5000 de lei pentru persoane fizice și de la 5000 până la 20.000 de lei pentru persoane juridice.
În concluzie, alergia la ambrozie este o afecțiune sezonieră frecvent întâlnită în România, încă de la vârste fragede. Îngrijirea corectă a terenurilor și adoptarea măsurilor de combatere a ambroziei de către proprietari reprezintă principala metodă de a gestiona această alergie la nivel comunitar.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: ambrozie, sfaturi, alergie, myimpact,
Dată publicare:
04-08-2024 15:30