1 din 3 adulți ar putea fi supraponderal până în 2025. Părinții din România, învățați ce măsuri să ia
Pentru că tot mai mulţi copii se confruntă cu probleme de greutate, România a fost inclusă într-un studiu care îşi propune să lupte împotriva obezităţii celor mici.
Dacă fenomenul nu va fi combătut, studiile arată că în unele ţări din Uniunea Europeană, unul din 3 adulţi ar putea fi supraponderal până în 2025.
Studiul este făcut de specialişti de la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Timişoara, împreună cu parteneri din Spania şi din Suedia.
O sută de familii cu copii supraponderali, cu vârste între 2 şi 6 ani, vor participa timp de mai multe luni la şedinţe cu nutriționiști şi psihologi care îi vor învăţa pe părinţi ce trebuie schimbat în alimentaţia celor mici.
Adela Chiriță Emandi, Universitatea de Medicină și Farmacie Timișoara: „Sunt mai multe lucruri care duc la obezitatea copilului. Este nutriţia, exerciţiul fizic, adică lipsa lui, dar cred că de cel mai mult e vorba că le place la unii copii să mănânce. Unii chiar mănâncă destul de sănătos şi totuşi sunt plinuţi pentru că mărimea porţiei este peste nevoia lor."
O altă cauză care duce la obezitate este alimentaţia nesănătoasă. Mulţi părinţi preferă să îşi lase copiii să îşi aleagă singuri meniul, iar cei mici sunt tentaţi de chipsuri, dulciuri şi sucuri cu multe calorii, pe care le găsesc chiar la chioşcurile de lângă şcoli. Obezitatea se transmite şi genetic dar cazurile sunt rare, susţin specialiştii.
Sara este mama unei fetiţe de 9 ani. Cea mică este în clasa a doua şi cântăreşte 33 de kilograme, cu patru mai mult decât greutatea ideală pentru vârsta şi înălţimea ei.
Sara, părinte: „Cam pe la 6 ani a început să ia în greutate.”
Reporter: „Aţi fost la nutriţionist?”
Sara: „Da, am fost.”
Reporter: „Şi ce v-a spus?”
Sara: „Să evităm dulciurile, să nu mai mâncăm seara. Eu am dat-o la înot, la sport."
La o şcoală din Constanța, unde elevii supraponderali sunt majoritari, învăţătorii le explică părinţilor cum ar trebui să procedeze:
Claudia Cârstocea, învățător: „Le repet constant la şedinţele cu părinţii că acel pacheţel, gustarea pe care o pun copiilor la şcoală, să fie un fuct sau ceva uşor, un iaurțel. Cei care nu le pun acest pachet nu le pun deloc şi le dau bani să îşi ia de la chioşc neştiind că de banii respectivi nu îşi cumpără ceva sănătos."
La clasele mai mari, elevilor li se explică la orele de psihologie impactul pe care alimentaţia îl are asupra stării lor de spirit.
Elena Stambuli, psiholog: „La adolescenţi, creşterea în greutate are urmări la nivel psihic şi mental. Copiii se interiorizează foarte mult, nu mai socializează, intervine o stimă de sine scăzută, ceea ce îi face să se închidă în propiul univers."
Potrivit statisticilor, 25 la sută dintre elevii de până în 10 ani sunt supraponderali. În cazul adolescenţilor, procentul este mai mic cu 5 la sută.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!