Topul celor mai bogate judete: Cine a scapat de criza si cum

criza

Doua judete nu au fost deloc atinse de recesiunea din ultimii doi ani, arata ultimele date. In Arges, produsul intern brut a crescut cu 3,9% in 2009 si cu 4,6% in 2010. In Cluj, PIB a crescut cu 0,5% in 2009 si cu 1,5% in 2010.

Romania Libera: Cele doua judete sunt gazdele celor mai mari exportatori din Romania, Dacia respectiv Nokia. Alte cinci judete au reusit sa iasa din recesiune in 2010. Este vorba despre Timis si Arad, cu cresteri de cate 1,4%, Sibiu (0,8%), Prahova (0,5%) si Brasov (0,4%). La polul opus, cele mai mari prabusiri ale PIB in 2009 au fost in judetele Mures (-14,2%) si Galati (-12,8%). In ultimul caz, scaderea a venit pe fondul prabusirii volumului de vanzari si a cotatiei otelului. Un numar surprinzator de mare de judete - mai mult de o treime - au intrat pe scadere inca din 2008, an in care cresterea economica medie a fost de 7,1%. Majoritatea au avut scaderi mici, insa au fost si cazuri mai severe: Valcea (-6,5%) sau Dambovita (-5,1%). Pe de alta parte, au existat si cresteri mai impresionante decat cea de 18% din Bucuresti: in Calarasi (+25%), Ialomita (+21,7%) si Giurgiu (+20%). Aceste cresteri s-au datorat anului agricol foarte bun, dar si sumelor consistente pompate in aceste judete in campania electorala. Datele INS indicau deja ca o racire a economiei a devenit vizibila inca din a doua parte a anului 2008, cand PIB s-a contractat usor de la un trimestru la altul.

Ziarul Financiar: Economia incepe sa-si revina, dar incertitudinile persista O prima evaluare a trimestrului I din punct de vedere economic arata ca incertitudinea persista si consumul populatiei intarzie sa-si reia cresterea, dar investitorii imobiliari au inceput sa prinda curaj, semn ca au acces la finantari si pariaza pe o revenire in a doua parte a anului. In plus, productia industriala isi continua cresterea determinata de cererea externa. Exporturile au crescut peste asteptari, astfel ca in ianuarie au ajuns sa depaseasca importurile, ceea ce s-a intamplat foarte rar in ultimii 20 de ani. Cresterea exporturilor a fost de 47,8% fata de aceeasi luna din 2010. Desi au aparut usoare semne pozitive in constructii, semnalele nu sunt inca incurajatoare, iar problema principala ramane consumul. In ceea ce priveste retailul, esti­marile jucatorilor sunt ca va iesi din recesiune in trimestrul trei. "Trimestrul unu a fost un trimestru de recesiune in comert. La fel va fi si trimestrul al doilea. Abia apoi vom vedea o stabilizare a situatiei. Pot spune insa ca daca facem comparatie intre primele trei luni ale acestui an si perioada similara a anului trecut, se observa totusi o stabilizare a situatiei", explica Alexandrul Vlad, directorul general al Selgros Cash&Carry Romania.

Gandul: INVESTITIE STRAINA DE 500 MILIOANE DE DOLARI IN ROMANIA. Vezi aici ce companie de stat vrea sa deschida 300 DE BENZINARII Compania petroliera de stat din Azerbaidjan (SOCAR) isi propune sa devina unul dintre cei mai importanti jucatori din Romania de pe piata comertului cu amanuntul al carburantilor. Anuntul a fost facut prin vocea presedintelui SOCAR, Rovnag Abudllayev, care afirma ca in urmatorii trei ani compania pe care o conduce va deschide 300 de benzinarii, potrivit agentiei azere de stiri Trend. "Piata romaneasca este o piata de perspectiva. Iar cand faci o investitie de circa 500 de milioane de dolari, in mod cert te gandesti la viitor. In plus, SOCAR este interesata sa patrunda pe piata europeana", a declarat Constantin Tampiza, coordonatorul strategiei de dezvoltare al Lukoil Romania. Planul investitional de proportii al azerilor are insa loc in contextul in care volumul cifrei de afaceri al celor care comercializeaza carburanti "pentru autovehicule in magazine specializate" a scazut cu 2,6% in februarie 2011, fata de perioada similara a anului trecut, potrivit datelor Institutului National de Statisitica (INS). Declinul vanzarilor de combustibili are proportii sensibil mai mari, sustine Ion Tache, presedintele Asociatiei Benzinarilor Particulari. " Vanzarile in statiile independente au scazut in martie 2011 fata de martie 2010 cu circa 20-30%", spune pentru gandul Tache, in conditiile in care bezina s-a scumpit cu 15% de-a lungul anului trecut, potrivit INS.

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
"Romania risca sa piarda 360 milioane de euro de la Uniunea Europeana"

Peter Stub Jorgensen, director in cadrul Directoratului General pentru Ocupare, Afaceri Sociale si Incluziune din cadrul CE afirma ca pana la sfarsitul anului 2012 Romania va avea la dispozitie 360 milioane de euro pentru integrarea romilor.

Sistemul sanitar romanesc s-a imbolnavit. Haosul reorganizarii spitalelor
Sistemul sanitar romanesc s-a imbolnavit. Haosul reorganizarii spitalelor

Desi MS a promis ca va reorganiza spitalele pana la 1 aprilie, pana acum a reusit sa inchida doar Caritasul si sa comaseze alte 15 unitati sanitare. Urmatorul inchis va fi „Scarlat-Longhin" din Bucuresti, retrocedat familiei Mociornita.

"Un proiect absolut senzational". Vezi cum va arata TNB in 2013

Teatrul National din Bucuresti intra in renovare. Schimbarea la fata a institutiei va dura 28 de luni dar, la final, teatrul va avea cinci sali de spectacol, un amfiteatru in aer liber situat pe acoperisul cladirii, galerii de arta, cafenele si magazine.

Recomandări
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern

Candidatul comun pentru alegerile prezidențiale de anul viitor este pus sub semnul întrebării în noul Executiv.

Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”
Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”

România exportă din nou energie, produsă acum din centralele eoliene, afirmă ministrul de resort Sebastian Burduja, care pledează pentru acest tip de energie verde. Apa din lacurile de acumulare, pentru energia hidro, trebuie păstrată, spune el.

Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului
Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului

Apărarea și securitatea României nu sunt amenințate de Aliați și parteneri, spune răspicat MApN, care dezminte astfel dezinformările apărute pe tema modificărilor legislative în ceea ce privește apărarea spațiului aerian național împreună cu NATO.