"Romania risca sa piarda 360 milioane de euro de la Uniunea Europeana"

Euro

Peter Stub Jorgensen, director in cadrul Directoratului General pentru Ocupare, Afaceri Sociale si Incluziune din cadrul CE afirma ca pana la sfarsitul anului 2012 Romania va avea la dispozitie 360 milioane de euro pentru integrarea romilor.

Romania Libera: Cum comentati situatia sociala actuala a romilor din Romania?
P.S.J.: Bilantul a ceea ce s-a realizat pana acum pentru romi prin fondurile structurale prezinta aspecte contradictorii: pe de-o parte, unele lucruri merg destul de bine, unele ONG-uri au fost in masura sa inceapa proiectele si sa primeasca finantarile pentru activitatile derulate in favoarea romilor; pe de alta parte, avem foarte multe plangeri despre ritmul in care avanseaza lucrurile, despre regulile aflate in continua schimbare, despre dificultatea de a planifica in avans, despre necesitatea ca organizatiile mici sa vina cu finantari proprii inainte ca banii din fondurile publice sau din fondurile Uniunii Europene sa ajunga si toate aceste lucruri conduc la multe frustrari. Asadar, Comisia Europeana cunoaste bine toate aceste probleme, ele ne-au fost foarte clar semnalate. Noi vom incerca, impreuna cu autoritatile romane, sa vedem daca putem grabi putin lucrurile, mai intai virarea banilor, apoi sa vedem ce se poate face pentru a spori calitatea proiectelor.

Evenimentul ZileiFMI ne cere sa facem curat in companiile de stat Nivelul ridicat al sub ventiilor pe care le primesc de la bugetul de stat, dar si datoriile numeroase pe care le-au acumulat fac din companiile de stat cap de lista in programul de restructurare asumat de guvernanti in noul acord cu Fondul Monetar International (FMI). Practic, arata FMI, companiile de stat primesc anual subventii care echivaleaza cu circa 0,5% din PIB, in timp ce arieratele acumulate catre firme private si entitati de stat se ridica la aproximativ 4% din PIB. Procesul de privatizare a incetinit in ultimii ani, lasand companii de stat ineficiente sa domine sectoare economicecheie, precum cel energetic sau al transporturilor, spune Fondul.

Gandul: Povestea iesirii Romaniei din recesiune are un final exact: pe 13 mai, la ora 9.00. Cine va avea "perceptia psihologica de mai bine": romanul prudent, educat si cu loc de munca Romanii ar putea avea o "perceptie psihologica de mai bine" in cursul acestui an, intr-un scenariu optimist, in care autoritatile vor continua reformele, este de parere Mihai Tanasescu, reprezentantul Romaniei la FMI. "Romanul care are un loc de munca, are educatie, intelege fenomenul, stie ca trebuie sa aiba o anumita prudenta, acest roman mediu va avea o perceptie psihologica de mai bine in cursul acestui an", a declarat Mihai Tanasescu. "Odata cu revenirea la cresterea economica, crearea de noi locuri de munca, imbunatatirea asteptata a procesului de creditare, acestea vor conduce la cresterea consumului intern, ceea ce va aduce in acest an o perceptie psihologica de mai bine. Dar numai daca reformele vor fi continuate", a comentat Tanasescu, adaugand ca nu se pot face predictii in legatura cu ce se va intampla.

Jurnalul NationalCe angajamente si-a luat Guvernul Boc in fata FMI Scaderea inflatiei, reducerea arie­ratelor la companiile de stat, reformarea sistemului de pensii si de sanatate, pregatirea pentru privatizare a unor companii de sat, dar si mentinerea sub control a deficitului bu­getar sunt doar cateva dintre angaja­mentele pe care Guvernul Boc le-a luat prin scrisoarea de intentie semnata cu Fondul Monetar Interna­tio­nal. Acest document a fost aprobat recent de ambele parti si publicat ieri pe site-ul institutiei financiare, o data cu intrarea in vigoare a noului acord. Acesta are o valoare de aproximativ 3,6 miliarde de euro care nu va putea fi utilizata decat in cazuri de forta majora, se va derula pe o perioada de 24 de luni, in paralel cu un nou acord preventiv cu Uniunea Europeana, in valoare de 1,4 miliarde de euro si cu un imprumut de 0,4 mi­liarde de euro de la Banca Mondiala. Concomitent, se va imbunatati absorbtia fondurilor europene, aceasta fiind una dintre cele mai importante preocupari ale FMI-ului pentru Romania.

Citește și
Harta Romania
Politician ucrainean:Romania, Polonia, Turcia si Rusia isi vor imparti tara
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Adevarul: Pretul laptelui de la vaca pana la raft Un litru de lapte ajunge sa fie de patru-cinci ori mai scump pe drumul pe care il parcurge de la ferma la supermarket. In tot acest proces, perdantii sunt producatorii si consumatorii. Primii muncesc mult si castiga putin, iar ultimii platesc un pret mare pentru un litru de lapte. Printre crescatorii de vaci de lapte este o nemultumire permanenta legata de pretul laptelui. O privire de ansambu arata ca laptele pleaca de pe poarta fermei la un anumit pret si ajunge la consumator la un pret de patru sau cinci ori mai mare, in functie de calitatea si caracteristicile laptelui. Petru Ianc este un mic fermier din localitatea timiseana Voiteg. In prezent, cultiva 60 de hectare de pamant si creste 27 de vaci, dintre care 18 cu lapte. Pe langa microferma, Ianc are doi angajati care se ocupa de ingrijirea animalelor, el avand in grija asigurarea furajelor.

Ziarul Financiar: Boagiu a semnat pentru un sef la Tarom, apoi 14 zile a sustinut ca nu a gasit om Anca Boagiu, ministrul transporturilor, care anunta pe 22 martie ca nu a gasit un director general pentru Tarom si ca ia in calcul inclusiv varianta managementului privat, semnase inca din 14 martie un ordin in baza caruia Gabriela Bordea, directorul de vanzari al companiei, urma sa preia atributiile functiei de director general. "In baza Ordinului 172/14.03.2011 al ministrului transporturilor si infrastructurii, Gabriela Bordea a preluat (de la 1 aprilie-n.red.) atributiile functiei de director general al Tarom", au transmis oficialii Tarom intr-un comunicat pe 1 aprilie. Boagiu sustinuse pe 28 martie, la un seminar ZF, ca nu a gasit inca un director general pentru Tarom si ca va da chiar si anunturi in Financial Times pentru recrutarea unuia. Mai mult, pe 24 martie, ea declarase, la un alt seminar, ca ar introduce management privat la companiile de stat, aceasta fiind cea mai buna solutie. Si la o conferinta pe presa din 22 martie sustinuse ca "deocamdata cautam sef la Tarom", desi semnase ordinul de numire inca din 14 martie. Comunicatul Tarom transmis la inceputul acestei luni este singura pozitie oficiala pe care ZF a avut-o la dispozitie ieri, in conditiile in care nici reprezentantii Tarom, nici cei ai Ministerului Transporturilor nu au raspuns unor solicitari suplimentare legate de noul sef al Tarom.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Sistemul sanitar romanesc s-a imbolnavit. Haosul reorganizarii spitalelor
Sistemul sanitar romanesc s-a imbolnavit. Haosul reorganizarii spitalelor

Desi MS a promis ca va reorganiza spitalele pana la 1 aprilie, pana acum a reusit sa inchida doar Caritasul si sa comaseze alte 15 unitati sanitare. Urmatorul inchis va fi „Scarlat-Longhin" din Bucuresti, retrocedat familiei Mociornita.

Politician ucrainean:Romania, Polonia, Turcia si Rusia isi vor imparti tara
Politician ucrainean:Romania, Polonia, Turcia si Rusia isi vor imparti tara

Un politician ucrainean este de parere ca, mai devreme sau mai tarziu, Ucraina va ramane doar cu Kievul si cinci regiuni, iar restul teritoriului va fi impartit intre Romania, Polonia, Rusia si Turcia.

"Un proiect absolut senzational". Vezi cum va arata TNB in 2013

Teatrul National din Bucuresti intra in renovare. Schimbarea la fata a institutiei va dura 28 de luni dar, la final, teatrul va avea cinci sali de spectacol, un amfiteatru in aer liber situat pe acoperisul cladirii, galerii de arta, cafenele si magazine.

Recomandări
Cătălin Cîrstoiu: „Nu sunt în incompatibilitate. La Anemona Med mi-am ajutat colegi”
Cătălin Cîrstoiu: „Nu sunt în incompatibilitate. La Anemona Med mi-am ajutat colegi”

Medicul Cătălin Cârstoiu, candidatul comun al PSD și PNL pentru Primăria Capitalei a declarat că mandatul său este pe masa coaliției. Liderii celor două partide i-au cerut să lămurească acuzațiile de incompatibilitate.

Statele membre NATO au ajuns la un acord privind Ucraina. Decizia anunțată de Jens Stoltenberg
Statele membre NATO au ajuns la un acord privind Ucraina. Decizia anunțată de Jens Stoltenberg

Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, printre care baterii de rachete Patriot, a anunţat, vineri, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.