Sistemul sanitar romanesc s-a imbolnavit. Haosul reorganizarii spitalelor

morga

Desi MS a promis ca va reorganiza spitalele pana la 1 aprilie, pana acum a reusit sa inchida doar Caritasul si sa comaseze alte 15 unitati sanitare. Urmatorul inchis va fi „Scarlat-Longhin" din Bucuresti, retrocedat familiei Mociornita.

Romania Libera: Inchiderea Spitalului Caritas din Bucuresti a pus pe drumuri 470 de angajati, medici, asistente si infirmiere, care inca nu au fost repartizati in alte unitati sanitare. Desi multi dintre ei au semnat cereri de transfer, astazi nici unul dintre acestia nu va ajunge la munca. Marius Savu, directorul Administratiei Spitalelor din cadrul Primariei Capitalei, a promis insa ca nici un angajat al Caritasului nu va ramane pe drumuri si ca se va gasi un loc pentru fiecare in cele 40 de spitale din Bucuresti. „In doua-trei saptamani, oamenii vor fi repartizati. In acest timp, vor fi platiti. Mai sunt insa de facut mici aranjamente in spitalele in care vor fi transferati, spre exemplu la Spitalul Malaxa din Bucuresti", a declarat Savu. Acesta a spus ca Spitalul Caritas ar fi trebuit inchis cu mult timp in urma. „Pentru medicii si asistentii care au lucrat acolo va fi mult mai bine in spitalele de transfer. Vor avea cu totul alte conditii", a spus el. Totusi, medicii nu par deloc satisfacuti de aceasta situatie, avand in vedere ca vor ajunge in echipe deja formate, iar unii sefi de sectie vor deveni simpli angajati.

Evenimentul Zilei: Cat costa cazarea in rezervele spitalelor de statcazarea  In ultimii ani, mai multe unitati spitalicesti au investit in renovarea unor rezerve in care pacientii pot sta in conditii mai bune, platind in schimb o suma de bani. Aceste camere au cate doua paturi, oferind astfel mai multa intimitate si liniste bolnavilor, si sunt dotate cu baie proprie, televizor, aer conditionat si frigider. In functie de fiecare spital si de sectia in care sunt amplasate aceste rezerve, tariful variaza de la circa 10 euro la 150 de euro pe noapte. Cum Casa Nationala de Asigurari de Sanatate deconteaza spitalelor o suma ce acopera cheltuielile pacientilor cu tratamentul si cazarea in conditii normale, sumele obtinute de unitati din inchirierea acestor rezerve sunt un venit propriu al spitalului, iar dupa amortizarea investitiei devin, practic, profit.

Ziarul Financiar: Consultatiile la clinicile private s-au scumpit cu 80% Astfel, numai in 2010 pretul a crescut cu 12% comparativ cu 2009, iar in 2009 a crescut 6-15% fata de anul anterior. In acelasi interval, rata cumulata a inflatiei a fost de 50%, cursul de schimb s-a majorat cu 17%, iar salariul mediu net in sectorul de sanatate si asistenta sociala a fost cu 35% mai mare in decembrie 2010 comparativ cu decembrie 2005, conform calculelor ZF pe baza datelor INS. "Cresterea pretului s-a datorat inflatiei medicale, inclusiv costurile echipamentelor medicale, variatiei cursului valutar si cresterii onorariilor medicilor, urmand trendul de pe piata serviciilor medicale", au spus reprezentantii Medicover, unul dintre cei mai mari jucatori de pe piata clinicilor private. Clinicile vand si abonamente, pretul mediu la nivel de piata fiind de 10-20 euro/luna, iar in acest caz consultatiile sunt gratuite.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Politician ucrainean:Romania, Polonia, Turcia si Rusia isi vor imparti tara
Politician ucrainean:Romania, Polonia, Turcia si Rusia isi vor imparti tara

Un politician ucrainean este de parere ca, mai devreme sau mai tarziu, Ucraina va ramane doar cu Kievul si cinci regiuni, iar restul teritoriului va fi impartit intre Romania, Polonia, Rusia si Turcia.

"Un proiect absolut senzational". Vezi cum va arata TNB in 2013

Teatrul National din Bucuresti intra in renovare. Schimbarea la fata a institutiei va dura 28 de luni dar, la final, teatrul va avea cinci sali de spectacol, un amfiteatru in aer liber situat pe acoperisul cladirii, galerii de arta, cafenele si magazine.

Ce sa faci cand nu mai poti plati creditul pentru casa
Ce sa faci cand nu mai poti plati creditul pentru casa

Daca ai dificultati la plata imprumutului pentru locuinta, incearca sa negociezi din timp cu banca reducerea ratei. Cu cat actionezi mai devreme, cu atat ai sansa sa obtii conditii mai bune.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.