Sistemul sanitar romanesc s-a imbolnavit. Haosul reorganizarii spitalelor
Desi MS a promis ca va reorganiza spitalele pana la 1 aprilie, pana acum a reusit sa inchida doar Caritasul si sa comaseze alte 15 unitati sanitare. Urmatorul inchis va fi „Scarlat-Longhin" din Bucuresti, retrocedat familiei Mociornita.
Romania Libera: Inchiderea Spitalului Caritas din Bucuresti a pus pe drumuri 470 de angajati, medici, asistente si infirmiere, care inca nu au fost repartizati in alte unitati sanitare. Desi multi dintre ei au semnat cereri de transfer, astazi nici unul dintre acestia nu va ajunge la munca. Marius Savu, directorul Administratiei Spitalelor din cadrul Primariei Capitalei, a promis insa ca nici un angajat al Caritasului nu va ramane pe drumuri si ca se va gasi un loc pentru fiecare in cele 40 de spitale din Bucuresti. „In doua-trei saptamani, oamenii vor fi repartizati. In acest timp, vor fi platiti. Mai sunt insa de facut mici aranjamente in spitalele in care vor fi transferati, spre exemplu la Spitalul Malaxa din Bucuresti", a declarat Savu. Acesta a spus ca Spitalul Caritas ar fi trebuit inchis cu mult timp in urma. „Pentru medicii si asistentii care au lucrat acolo va fi mult mai bine in spitalele de transfer. Vor avea cu totul alte conditii", a spus el. Totusi, medicii nu par deloc satisfacuti de aceasta situatie, avand in vedere ca vor ajunge in echipe deja formate, iar unii sefi de sectie vor deveni simpli angajati.
Evenimentul Zilei: Cat costa cazarea in rezervele spitalelor de statcazarea In ultimii ani, mai multe unitati spitalicesti au investit in renovarea unor rezerve in care pacientii pot sta in conditii mai bune, platind in schimb o suma de bani. Aceste camere au cate doua paturi, oferind astfel mai multa intimitate si liniste bolnavilor, si sunt dotate cu baie proprie, televizor, aer conditionat si frigider. In functie de fiecare spital si de sectia in care sunt amplasate aceste rezerve, tariful variaza de la circa 10 euro la 150 de euro pe noapte. Cum Casa Nationala de Asigurari de Sanatate deconteaza spitalelor o suma ce acopera cheltuielile pacientilor cu tratamentul si cazarea in conditii normale, sumele obtinute de unitati din inchirierea acestor rezerve sunt un venit propriu al spitalului, iar dupa amortizarea investitiei devin, practic, profit.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Ziarul Financiar: Consultatiile la clinicile private s-au scumpit cu 80% Astfel, numai in 2010 pretul a crescut cu 12% comparativ cu 2009, iar in 2009 a crescut 6-15% fata de anul anterior. In acelasi interval, rata cumulata a inflatiei a fost de 50%, cursul de schimb s-a majorat cu 17%, iar salariul mediu net in sectorul de sanatate si asistenta sociala a fost cu 35% mai mare in decembrie 2010 comparativ cu decembrie 2005, conform calculelor ZF pe baza datelor INS. "Cresterea pretului s-a datorat inflatiei medicale, inclusiv costurile echipamentelor medicale, variatiei cursului valutar si cresterii onorariilor medicilor, urmand trendul de pe piata serviciilor medicale", au spus reprezentantii Medicover, unul dintre cei mai mari jucatori de pe piata clinicilor private. Clinicile vand si abonamente, pretul mediu la nivel de piata fiind de 10-20 euro/luna, iar in acest caz consultatiile sunt gratuite.