Guvernul Boc a lasat fara oxigen economia
Cheltuielile de capital, adica investitiile facute de stat, au fost pe o tendinta descendenta in ultimii doi ani si jumatate, comparativ cu varful atins in 2008, de 26,7 mld. lei, iar scaderile au continuat si in primele cinci luni din 2011.
Ziarul Financiar: In 2010 guvernul Boc a investit numai 19,4 mld. lei, pentru ca in primele cinci luni ale acestui an sa cheltuiasca numai 5 mld. lei. Pe hartie guvernul Boc are foarte multe programe, dar in realitate investitiile statului sunt la pamant. Iar calitatea slaba a infrastructurii demonstreaza eficienta scazuta a cheltuielilor realizate. De la "cheltuielile de capital ale statului" s-a asteptat iesirea din criza, dar banii nu s-au dus in economie, ci in salarii si pensii, spune analistul Aurelian Dochia. Bani sunt, dar nu avem proiecte viabile, acuza Cristian Parvan, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania. Directorul general interimar al FMI, John Lipsky, a spus luni-seara, dupa aprobarea primei evaluarii a noului acord, ca este nevoie de un progres mai rapid in imbunatatirea cheltuielilor de capital si absorbtia fondurilor de la UE. De asemenea, el a spus ca este necesar ca guvernul sa faca eforturi suplimentare pentru a atinge tinta de deficit bugetar de 3% din PIB in 2012, care este an electoral.
Romania Libera: Ore decisivie pentru economia mondiala Parlamentul de la Atena dezbate un proiect de buget de austeritate pe fondul cresterii nemultumirii grecilor si al unei greve generale de 48 de ore. Ieri, prima zi a celor 48 de ore de greva generala, grecii au iesit pe strazile Atenei pentru a protesta contra noului plan de austeritate propus de premierul socialist Papandreu in vederea obtinerii creditului de la FMI si UE. In Piata Sintagma, situata in fata Parlamentului unde au loc dezbateri inaintea adoptarii bugetului de austeritate, se afla permanent, din luna mai, membrii miscarii care cere abandonarea rambursarii datoriei Greciei. Importante forte de politie au fost amplasate in centrul Atenei, iar Parlamentul a fost inconjurat de sute de oameni din fortele speciale antrenate pentru a face fata revoltelor de strada. Nici responsabilii europeni nu sunt scutiti de ingrijorare si nemultumire, avand in vedere ca masurile luate pana in prezent nu au reusit sa stopeze criza declansata de uriasa datorie a Greciei si care ameninta chiar viitorul monedei unice.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Gandul: Cati BANI imprumuta ROMANIA pe secunda in comparatie cu SUA In medie, statul roman s-a indatorat in fiecare secunda din prima jumatate a acestui an cu inca 660 euro, conform calculelor gandul pe baza datelor furnizate de catre ING. In 2010, ritmul mediu de indatorare al statului a fost de 420 de euro. Astfel, in primele sase luni statul a imprumutat peste sapte miliarde de euro prin titluri in lei, de pe piata locala, circa 2,4 miliarde de euro prin titluri in valuta (euro) si a primit inca 1,2 miliarde de euro de la Comisia Europeana, in baza acordului de 20 de miliarde de euro care s-a incheiat la inceputul anului. Spre comparatie, SUA imprumuta 31.500 de euro pe secunda, conform calculelor unui editorialist BBC. Astfel, desi are o economie (PIB) de 83,3 ori mai mare decat a Romaniei (circa 10.000 de miliarde de euro fata de 120 de miliarde de euro), SUA imprumuta, pe secunda, de doar 47,7 ori mai mult (31.500 de euro fata de 660 de euro). Motivul principal al diferentei dintre raportul dintre PIB-uri si cel dintre sumele imprumutate pe secunda este ca americanii se imprumuta pe termen lung, in timp ce Bucurestiul o face pe termen scurt. Asta inseamna o suma totala mai mare de imprumuturi rezultata din rostogolirea datoriei publice. Rostogolirea datoriei publice inseamna prelungirea creditelor scadente prin asumarea de noi imprumuturi.