Un an cu TVA de 24%: viata mai scumpa si buget mai bogat

Cumparaturi

Socul suferit de bugetele romanilor dupa decizia Guvernului Romaniei de a creste taxa pe valoarea adaugata de la 1 iulie 2010 a trecut. Pentru vistieria statului, bilantul este pozitiv.

Evenimentul Zilei: Acum aproximativ un an, guvernul , constrans pe de o parte de FMI si pe de alta parte de Curtea Constitutionala, care nu a acceptat reducerea pensiilor, lua una dintre cele mai grele decizii: majorarea TVA de la 19% la 24%. In timp ce analistii si patronatele faceau previziuni sumbre privind preturile mari si evaziunea in crestere, ca sa reduca din socul masurii, lanturile de magazine precum Carrefour, Metro si Real au anuntat ca vor intarzia scumpirile generate de decizia autoritatilor. Cresterea TVA era singura masura corecta care putea fi luata atunci de autoritati, considera analistul Ilie Serbanescu. Cristian Parvan, de la Asociatia Oamenilor de Afaceri, spune ca masura a dus la scumpiri accentuate si, deseori, nejustificate. In consecinta, a avut loc o crestere galopanta a inflatiei, spune Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR. Majorarea TVA, la care s-a adaugat scumpirea alimentelor si a petrolului la nivel international, s-au tradus pentru romani in cresteri anuale de preturi in medie cu 7-8%.

Romania Libera: Ce se intampla daca se scumpeste gazul cu 10% Pretul produselor alimentare si industriale va fi influentat de majorarea pretului la gaze abia din luna septembrie, eventualele cresteri fiind in intervalul 4-10%. Presedintele Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara, Dragos Frumosu, ne-a declarat ca datorita scaderii accentuate a consumului, a cererii, producatorii vor incerca sa mentina actualele preturi pana spre toamna, cand vor fi nevoiti sa efectueze majorari. Scumpirea alimentelor, de exemplu, a aparut de fiecare data, dupa majorarea preturilor la gaze, dupa un interval de doua-trei luni. „In functie de consumul de gaz din fluxul tehnologic se va majora si pretul produselor. La paine de exemplu, unde se utilizeaza pentru coacere cuptoare cu gaz, majorarea de preturi se va situa in intervalul 4-8%. In industria alimentara se foloseste fie direct gazul, fie aburul care este produs in centrale tot cu gaz. Aproape ca nu exista produs alimentar procesat care sa nu necesite in procesul tehnologic utilizarea gazului", a precizat Dragos Frumosu. Reprezentantii mediului de afaceri atentioneaza ca majorarea pretului la gaze ii va afecta pe producatorii industriali.

Adevarul: Benzina s-ar putea ieftini peste o luna Barilul de petrol pe piata americana s-a ieftinit cu 12% de la inceputul lunii iunie si pana in prezent, in timp ce sortimentul de referinta pe piata europeana este mai ieftin cu 10%. Astfel, pretul petrolului a ajuns acum la 89 de dolari pe baril pe piata americana si la 104 dolari la Londra. Teoretic, aceasta ieftinire ar trebui sa se reflecte in pretul de la pompa din Romania peste 30-45 de zile, cat dureaza un ciclu de rafinare, dar acest lucru se va intampla doar daca pretul petrolului se mentine la acest nivel sau isi continua declinul. Companiile petroliere de pe piata locala au explicat ca nu preiau in pretul de la pompa varfurile cotatiilor petroliere, nici cele superioare, nici inferioare, ci doar trendul pentru mai mult de doua saptamani. O usoara ieftinire s-a produs deja la finele saptamanii trecute, cu patru-cinci patru bani pe litru. Pretul titeiului inseamna 40% din pretul de la pompa.

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Ultimele
Ultimele "tendinte" in lumea celor sfinte: mortul cu telefon mobil si cavourile cu etaj

Prima impresie, de salon auto. Pe stanga, alei, Mercedesuri, Audi si vreo doua Golfuri, unul tunat pana-n spite. Pe dreapta, BMW-uri, alte cateva Volkswagen, intre care unul sport, si vreo trei 4x4. Gratare, fleici, mici, da­migene.

Cel mai mare salariu al unui angajat la stat: 27.000 euro pe luna. Afla unde lucreaza
Cel mai mare salariu al unui angajat la stat: 27.000 euro pe luna. Afla unde lucreaza

Unul dintre cele mai bine pazite secrete, salariile celor care conduc bancile de stat, a "scapat" pe piata odata cu publicarea declaratiilor de avere, nu de catre bancile unde lucreaza, ci de Agentia Nationala de Integritate.

Ce pierde si ce castiga UDMR in varianta „8+2
Ce pierde si ce castiga UDMR in varianta „8+2" judete

Daca propunerea de reorgani­zare a tarii in 8 + 2, este considerata „interesanta" de unii lideri ai UDMR, majoritatea sunt iritati de ideea ca s-ar putea incheia sesiunea parlamentara fara sa fie adoptat Statutul minoritatilor nationale.

Recomandări
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție

Începe o săptămână de foc pentru partidele pro-europene care negociază formarea noului Guvern. Liderii PSD, PNL, USR și UDMR se vor reuni pentru a discuta despre programul comun de guvernare, pe baza datelor din buget.

Iarna începe să-și intre în drepturi. Zonele în care este anunțat viscol. Vântul va bate cu până la 120 de km/h
Iarna începe să-și intre în drepturi. Zonele în care este anunțat viscol. Vântul va bate cu până la 120 de km/h

Iarna pare că își intră în drepturi, cel puțin la altitudini mari. Meteorologii anunță că, de la ora 10:00, până marți seara, la ora 21:00, în zona de munte va bate vântul cu până la 90 de km pe oră.

Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989
Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989

Ziua de 16 decembrie 1989 a rămas în istorie ca reprezentând începutul sfârşitului pentru regimul condus de Nicolae Ceauşescu.