Un an cu TVA de 24%: viata mai scumpa si buget mai bogat

Cumparaturi

Socul suferit de bugetele romanilor dupa decizia Guvernului Romaniei de a creste taxa pe valoarea adaugata de la 1 iulie 2010 a trecut. Pentru vistieria statului, bilantul este pozitiv.

Evenimentul Zilei: Acum aproximativ un an, guvernul , constrans pe de o parte de FMI si pe de alta parte de Curtea Constitutionala, care nu a acceptat reducerea pensiilor, lua una dintre cele mai grele decizii: majorarea TVA de la 19% la 24%. In timp ce analistii si patronatele faceau previziuni sumbre privind preturile mari si evaziunea in crestere, ca sa reduca din socul masurii, lanturile de magazine precum Carrefour, Metro si Real au anuntat ca vor intarzia scumpirile generate de decizia autoritatilor. Cresterea TVA era singura masura corecta care putea fi luata atunci de autoritati, considera analistul Ilie Serbanescu. Cristian Parvan, de la Asociatia Oamenilor de Afaceri, spune ca masura a dus la scumpiri accentuate si, deseori, nejustificate. In consecinta, a avut loc o crestere galopanta a inflatiei, spune Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR. Majorarea TVA, la care s-a adaugat scumpirea alimentelor si a petrolului la nivel international, s-au tradus pentru romani in cresteri anuale de preturi in medie cu 7-8%.

Romania Libera: Ce se intampla daca se scumpeste gazul cu 10% Pretul produselor alimentare si industriale va fi influentat de majorarea pretului la gaze abia din luna septembrie, eventualele cresteri fiind in intervalul 4-10%. Presedintele Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara, Dragos Frumosu, ne-a declarat ca datorita scaderii accentuate a consumului, a cererii, producatorii vor incerca sa mentina actualele preturi pana spre toamna, cand vor fi nevoiti sa efectueze majorari. Scumpirea alimentelor, de exemplu, a aparut de fiecare data, dupa majorarea preturilor la gaze, dupa un interval de doua-trei luni. „In functie de consumul de gaz din fluxul tehnologic se va majora si pretul produselor. La paine de exemplu, unde se utilizeaza pentru coacere cuptoare cu gaz, majorarea de preturi se va situa in intervalul 4-8%. In industria alimentara se foloseste fie direct gazul, fie aburul care este produs in centrale tot cu gaz. Aproape ca nu exista produs alimentar procesat care sa nu necesite in procesul tehnologic utilizarea gazului", a precizat Dragos Frumosu. Reprezentantii mediului de afaceri atentioneaza ca majorarea pretului la gaze ii va afecta pe producatorii industriali.

Adevarul: Benzina s-ar putea ieftini peste o luna Barilul de petrol pe piata americana s-a ieftinit cu 12% de la inceputul lunii iunie si pana in prezent, in timp ce sortimentul de referinta pe piata europeana este mai ieftin cu 10%. Astfel, pretul petrolului a ajuns acum la 89 de dolari pe baril pe piata americana si la 104 dolari la Londra. Teoretic, aceasta ieftinire ar trebui sa se reflecte in pretul de la pompa din Romania peste 30-45 de zile, cat dureaza un ciclu de rafinare, dar acest lucru se va intampla doar daca pretul petrolului se mentine la acest nivel sau isi continua declinul. Companiile petroliere de pe piata locala au explicat ca nu preiau in pretul de la pompa varfurile cotatiilor petroliere, nici cele superioare, nici inferioare, ci doar trendul pentru mai mult de doua saptamani. O usoara ieftinire s-a produs deja la finele saptamanii trecute, cu patru-cinci patru bani pe litru. Pretul titeiului inseamna 40% din pretul de la pompa.

Articol recomandat de sport.ro
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Citește și...
Ultimele
Ultimele "tendinte" in lumea celor sfinte: mortul cu telefon mobil si cavourile cu etaj

Prima impresie, de salon auto. Pe stanga, alei, Mercedesuri, Audi si vreo doua Golfuri, unul tunat pana-n spite. Pe dreapta, BMW-uri, alte cateva Volkswagen, intre care unul sport, si vreo trei 4x4. Gratare, fleici, mici, da­migene.

Cel mai mare salariu al unui angajat la stat: 27.000 euro pe luna. Afla unde lucreaza
Cel mai mare salariu al unui angajat la stat: 27.000 euro pe luna. Afla unde lucreaza

Unul dintre cele mai bine pazite secrete, salariile celor care conduc bancile de stat, a "scapat" pe piata odata cu publicarea declaratiilor de avere, nu de catre bancile unde lucreaza, ci de Agentia Nationala de Integritate.

Ce pierde si ce castiga UDMR in varianta „8+2
Ce pierde si ce castiga UDMR in varianta „8+2" judete

Daca propunerea de reorgani­zare a tarii in 8 + 2, este considerata „interesanta" de unii lideri ai UDMR, majoritatea sunt iritati de ideea ca s-ar putea incheia sesiunea parlamentara fara sa fie adoptat Statutul minoritatilor nationale.

Recomandări
România a devenit noua obsesie a Rusiei. Declarațiile care spun totul despre tensiunile dintre Moscova și București
România a devenit noua obsesie a Rusiei. Declarațiile care spun totul despre tensiunile dintre Moscova și București

După o perioadă în care și-a concentrat atenția asupra Ucrainei și a Occidentului, mai ales în contextul masacrului din Moscova, dar și al războiului aflat în desfășurare, Rusia a luat în vizor România, care pare că a devenit un ghimpe în coasta sa.

Kirilo Budanov: Federația Rusă a știut despre planificarea unui atac terorist în regiunea Moscova încă din februarie
Kirilo Budanov: Federația Rusă a știut despre planificarea unui atac terorist în regiunea Moscova încă din februarie

Conform declarațiilor șefului spionajului militar ucrainean, Kirilo Budanov, Rusia era conștientă încă din luna februarie de planurile pentru atacul terorist din Moscova, însă a ales să nu intervină.

 

 

 

 

 

Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu
Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, că din semnalele primite din rândul societăţii, rezultă clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend.