Top 50 cele mai mari companii din economia romaneasca
Marile companii romanesti au revenit pe crestere in 2010, arata datele Anuarului Cei mai mari jucatori din economie, care apare azi pe piata. Pe podium sunt OMV-Petrom, Dacia si Rompetrol Rafinare.
Ziarul Financiar: Peste 30 de companii din topul celor mai mari 50 de jucatori din economia locala au raportat afaceri in crestere in 2010 fata de 2009, in conditiile in care in anul precedent doar zece firme reusisera sa termine anul cu vanzari mai mari. Astfel, potrivit Anuarului realizat de ZF in 2010, cifra de afaceri cumulata a primelor 50 de companii din economie s-a apropiat de 36 de miliarde de euro, cu peste un miliard de euro mai mult fata de 2009. Bilantul anterior aratase impactul recesiunii din Romania: in 2009 cele mai mari 50 de companii din Romania raportasera afaceri cumulate de 34 mld. euro fata de 42 mld. euro in 2008. Anuarul ZF, aflat la a sasea editie, scaneaza din 2006 economia locala si a surprins evolutia a peste 700 de companii in anii de crestere, dar si in perioada de recesiune cand PIB-ul a scazut cu 10%, adica 14 mld. euro in minus la finalul lui 2010 fata de 2008. Intr-o astfel de perioada, companii situate in topul celor mai mari 50 de jucatori din economie precum Dacia, Nokia sau Bunge, dar si afaceri antreprenoriale romanesti - Dedeman Bacau - au reusit sa raporteze cresteri de peste 30% si sa castige cota de piata.
Romania Libera: Soarta Greciei ramane pe muchie de cutit. Statele din zona euro au pus cartile pe masa, elenii ar putea insa spune „pas Ochii Europei vor fi indreptati maine catre Atena, unde Parlamentul grec va decide asupra adoptarii masurilor de austeritate de care este conditionat ajutorul european. In cazul in care acestea vor fi refuzate, Grecia va intra in faliment. Economisti renumiti sugereaza ca, de fapt, aceasta este cea mai buna solutie. Optiunea Greciei este clara - si alegerea grea; fie Parlamentul va aproba masurile de austeritate, care insumeaza o economie de 28 miliarde euro, primind in schimb a cincea transa dintr-un imprumut in valoare totala de 112 miliarde euro - fie nu. In primul caz, Grecia isi va putea plati datoriile in acest an, dar multi experti sunt de parere ca aceasta nu ar insemna decat o amanare a unui faliment aproape inevitabil. In al doilea caz, statul elen ar intra in incapacitate de plata, devenind astfel primul stat insolvent din zona euro. Desi politicienii europeni tin pumnii guvernului grec, in capitalele continentului se ia in considerare si posibilitatea falimentului. Wolfgang Schäuble, ministrul de Finante al Germaniei, a declarat duminica, cotidianului Bild am Sonntag ca, desi se lucreaza asiduu la rezolvarea crizei, statele din zona euro trebuie sa fie pregatite pentru orice eventualitate.
Jurnalul National: Negociati pentru o catedrala sau arvuniti un mic Dumnezeu Biserici miniaturale la cheie. Scoase pe banda. Produse de serie. Bune de amplasat langa piscina ori in fundul gradinii, langa gratar. Cristelnita din alama, cu interior de inox alimentar. Un produs de fite, pentru dosuri fine. Poti si sa mananci din ea, atat de curat e interiorul. Toaca cu actionare electrica. Cadelnita cu rezistenta electrica. Icoana facuta la comanda, pe baza unei fotografii. Racla cu banda de argint, suflata in aur, placata cu safire – pentru moaste sau pentru raposati cu dare de mana si portofel. Sunt doar cateva dintre exemplele unei bogate oferte de produse existente pe piata ortodoxa a obiectelor religioase.