Ultimele "tendinte" in lumea celor sfinte: mortul cu telefon mobil si cavourile cu etaj
Prima impresie, de salon auto. Pe stanga, alei, Mercedesuri, Audi si vreo doua Golfuri, unul tunat pana-n spite. Pe dreapta, BMW-uri, alte cateva Volkswagen, intre care unul sport, si vreo trei 4x4. Gratare, fleici, mici, damigene.
Jurnalul National: La poalele cavourilor cu termopane, ticsite de marmura ca o cariera, sunt depuse mesele, carbunii, sticlele rapuse. Belsugul sfaraie pe jar. Unul ii da telefon decedatului, baiat frumos, rapus in floarea varstei. Mobilul suna in cavou si fireste nu raspunde nimeni. A fost proptit de un ceas auriu cu cupidon, cu cartela la zi pentru autenticitatea trairilor si a iluziei de comunicare. Mai putin preocupate de golitul paharelor, femeile dau greutate conjugala picnicului de pomenire, copiii se alearga prin parcaj sau ascunzandu-se dupa cruci. La ora aceea, in Cimitirul Izvorul Nou, pana in pragul capelei, mergi pe o parte, strecurandu-te in paranghelia generala, cu grija sa nu priceapa vreunul ca te strambi la durerea lor inveselita cu damigeana.
Romania Libera: Ce perspective are Romania fata de alte sapte tari din regiune Evolutiile asteptate in cazul Romaniei de catre expertii consultati de Centrul german pentru Cercetari Economice Europene (ZEW) sunt printre cele mai slabe din regiune. Studiul lunar ZEW - editia din iunie a fost realizat prin consultarea a 73 de experti ai pietelor financiare (21 de experti din Turcia) asupra perspectivelor mai multor indicatori economici in urmatoarele sase luni in Austria, Croatia, Cehia, Ungaria, Polonia, Romania, Slovacia si Turcia. Analiza ia in considerare ponderile celor care cred ca un indicator economic va avea o evolutie pozitiva, neschimbata sau negativa, modificarile acestor ponderi, precum si preponderenta unor opinii sau a altora. Situatia este mai proasta decat in Romania doar in Ungaria si Croatia, cred cei chestionati. Ponderea celor care cred ca aceasta este buna este de 38% in Turcia, 35,3% in Polonia, 22,6% in Austria si Cehia, 20% in Slovacia, 9,7% in Romania, 6,1% in Croatia si doar 5,4% in Ungaria. Intrebati daca situatia economica e proasta, au raspuns afirmativ 40,5% din cei chestionati in cazul Ungariei si 35,5% in cazul Romaniei. Fata de sondajul efectuat in luna precedenta (mai 2011), cea mai mare crestere a raspunsurilor conform carora situatia economica e proasta nu se intalneste in Romania (crestere de 4,7%), ci in Turcia (12%), Ungaria (8,7%) si Slovacia (8,6%).
Adevarul: Romania, locul minunilor: cum explica localnicii si oamenii de stiinta miracolele Semne de la Dumnezeu, fenomene inexplicabile sau simple iluzii optice - Romania este un loc al minunilor. Felul in care sunt acestea percepute depinde de fiecare persoana in parte. Pe de o parte, oamenii de stiinta au demontat asa-zisele minuni care au generat adevarate pelerinaje, iar pe de alta preotii spun ca miracolele ii ajuta pe oameni sa-si pastreze credinta. Teologii sunt de acord ca minunile sunt accesibile doar celor care au ajuns la o maturitate a credintei, dar admit si ca printre preoti se numara si sucienti farisei, care practica mai degraba samanismul. Intr-o alta ordine de idei, locurile binecuvantate, asa cum sunt numite de localnici, au devenit in timp atractie turistica. De acest lucru incearca acum sa profite administratiile locale pentru a atrage cat mai multi vizitatori. De zeci de ani, maramuresenii se pot lauda cu propria lor minune: lacul Rastoaca de la Petrova. Oricat de ger este, oricat de mare e zapada, apa lacului nu capata nici macar o pojghita de gheata. Mai mult decat atat, indiferent de anotimp, temperatura apei lacului ramane constanta, in jurul valorii de 10 grade Celsius. Minunea din Maramures a facut loc legendelor. Astfel, lacul Rastoaca, de pe cursul raului cu acelasi nume, aflat intre localitatile Petrova si Leordina, s-ar fi format in urma cu sute de ani, in locul in care a cazut un trasnet puternic.