“Vindeti-va insulele, greci falimentari, si chiar Acropolele!”. Datoriile Greciei, la 150% din PIB
Cu un asemenea titlu isi deschidea pagina cel mai mare tabloid din Germania, Bild, atunci cand s-a descoperit starea in care se afla Grecia.
The Economist: Insa, de-a lungul anului care a trecut, acest mesaj a fost spus pe rand de toti ministrii de finante din Europa.
Sapte lucruri pe care nu le stiai despre Facebook
Cadere libera. Afla ce moneda si-a pierdut 56% din valoare intr-o singura zi
Vezi tarile in care se traieste cel mai bine din lume. Romania e printre ele?
In ultimele intalniri care au avut loc la Bruxelles, problema Greciei a fost subiectul cel mai discutat, iar ministrii au fost revoltati de faptul ca elenii nu iau niciun fel de masuri pentru a iesi din starea falimentara. "Continua concediile lungi, evaziunea fiscala, de parca intreaga Europa ar trebui sa aiba grija de
Sfarsitul se apropie zgomotos. Cand va 'exploda' Grecia si criza datoriilor suverane
"Daca nu vor lua masuri consistente, datoriile vor forma un munte greu de escaladat si invins", a continuat el.
Ce solutii li se ofera grecilor
Ca si in cazul Romaniei, grecilor li s-a pus in fata alternativa privatizarilor, care ar mai putea aduce niste bani frumosi la buget., dar si inasprirea masurilor de austeritate, pentru a reduce deficitul bugetar.
21 de tari, pandite de faliment. Pe ce loc se afla Romania si care este tara cel mai bine plasata
Christine Lagarde, ministrul de finante al Frantei, a declarat ca Grecia nu a luat in serios problema prin care trece. "Se pare ca grecii au refuzat sa vada elefantul din mijlocul camerei. Nu si-au indeplinit promisiunea initiala: aceea de a strange la buget 17 miliarde de euro din vanzari si privatizari. Din acest motiv, suma a fost ridicata in acest an la 50 de miliarde, asadar am un singur mesaj pentru Grecia: Vindeti, vindeti, vindeti."
Din ce in ce mai multi economisti cred ca datoria Greciei, de 150% din PIB, este un lucru foarte grav, pentru ca nu mai poate fi reparat.
Singura tara care s-a aratat putin mai blanda cu situatia din Grecia este Germania, care a folosit termentul de "reprofilare": "Nu ma refer la reprofilare ca la o masura ce ar salva tara, ci intai trebuie sa vina reformele, masurile de austeritate, iar apoi poate fi vorba de reprofilare". a declarat Juncker, ministrul de finante al Luxemburgului, care vine sa sprijineasca spusele nemtilor.
Sursa: The Economist/ Financial Times, Pro TV
Etichete: grecia, faliment, criza economica, recesiune,
Dată publicare:
25-05-2011 00:13