Propovaduitorul apocalipsei financiare, N. Roubini: "Grecia e insolvabila. Portugalia va falimenta"
In ciuda planurilor de salvare demarate de UE si FMI, ratele dobanzilor creditelor pentru tarile cele mai afectate de datorii, Portugalia, Irlanda si Grecia, au crescut in ultimele saptamani. Si nici Spania nu o duce mai bine.
"Grecia este de fapt ...insolvabila" - scrie, in cotidianul francez Les Echos, Nouriel Roubini, un renumit profesor de economie. Chiar si cu un ajutor de pana la 10% din PIB, insotit de un plan de austeritate drastic, datoria publica a Greciei este de 1,6 ori cat PIB-ul sau.
“Vindeti-va insulele, greci falimentari, si chiar Acropolele!”. Datoriile Greciei, la 150% din PIB
Alegeri 2024
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
Ba mai mult, Portugalia se indreapta si ea, incetul cu incetul, spre faliment. In Irlanda si Spania, pierderile uriase in sectorul bancar se adauga unei datorii publice care este in crestere.
Politica oficiala - care face parte din "Planul A" - presupune ca grupul PIIGS (Portugalia, Irlanda, Italia, Grecia si Spania) nu au o problema de solvabilitate, ci una de lichiditate, si ca imprumuturile acordate le-ar deschide noi piete. Aceasta strategie este sortita esecului, sustine profesorul de economie Roubini. El spune ca cele mai multe dintre masurile la care statele au recurs pana acum nu sunt aplicabile.Aceste tari se afla in imposibilitatea de a recurge la tiparnita de bani a Uniunii Europene, deoarece sunt prizonierele camasii de forta a reglementarii din zona euro. Asa ca aceste state nu se pot baza pe o crestere rapida a PIB-ului pentru a se salva.
Sfarsitul se apropie zgomotos. Cand va 'exploda' Grecia si criza datoriilor suverane
"Prin urmare, ar trebui sa treceti la planul B: o restructurare si o reducere ordonata a datoriei publice si private. Acest lucru poate fi realizat in diferite moduri. De exemplu, prin reesalonarea graficului de rambursare si reducerea ratelor dobanzilor. Aceasta solutie ar limita riscul de contagiune si de pierdere a institutiilor financiare" scrie profesorul Nouriel Roubini in Les Echos.
Asa ca Europa nu-si permite sa arunce banii pe fereastra, rugandu-se sa aiba parte cat mai repede de crestere economica.
"Niciun 'Deus ex machina' nu va veni in ajutorul FMI sau a Uniunii Europene" - concluzioneaza economistul.
Criza musca din euro in tot mai multe tari. Vezi cat s-a depreciat moneda
21 de tari, pandite de faliment. Pe ce loc se afla Romania si care este tara cel mai bine plasata
Sursa: Les Echos
Etichete: grecia, Portugalia, fmi, Nouriel Roubini,
Dată publicare:
25-05-2011 10:14