Cruzime dictata de bani. Miza financiara a scandalului de la Letea

Caii salbatici din padurea Letea

Autoritatile si asociatiile pentru protectia animalelor si-au adus reciproc noi acuzatii in cazul cailor salbatici de la Letea, salvati in ultima clipa de abator.

Romania Libera: Cei 49 de cai, transportati cale de 300 de kilometri inghesuiti in remorci si fara apa, pana cand Politia Animalelor a interceptat convoiul, au starnit reactii de compasiune in presa internationala, au dus la proteste in fata Guvernului si l-au determinat pe premierul Emil Boc sa ceara un tratament co-rect pentru animale. In Tulcea insa, autoritatile acuza asociatiile pentru protectia animalelor ca ii impiedica pe proprietari sa-si vanda legal caii, pentru a nu pierde finantari de milioane de euro din fonduri europene. Pe de alta parte, reprezentantii ONG-urilor spun ca viata animalelor a fost pusa in pericol. Prefectul de Tulcea, Vasile Gudu, spune ca nu autoritatile au organizat scoaterea cailor din zona Letea, ci proprietarii animalelor salbaticite, care au gasit cumparatori pentru acestea. "Investigatiile efectuate pana acum arata ca transportul de cai a fost efectuat cu acte legale", a precizat Gudu.

Evenimentul Zilei: Adolescenta Raluca Dragusin. Sinucidere "Made in China" Raluca Dragusin, liceeana din Gorj care s-a sinucis acum cinci zile, si-a planificat temeinic lugubrul plan. Tanara tocmai ce terminase de citit un roman ale carui personaje alcatuiau o familie de sinucigasi: "Magazinul de sinucideri". Psihiatrul Gabriel Diaconu, specializat in sinucideri, spune ca metoda aleasa de Raluca nu este specifica Romaniei si ca este extrem de frecventa in randul femeilor din China rurala. Inainte de a pleca de acasa, Raluca Dragusin le-a spus parintilor ca merge la o colega sa faca un referat pentru scoala. In capul ei era deja coapta ideea ca vrea sa-si puna capat zilelor. Seara, in jurul orei 22.00, cu ochii in lacrimi, la usa parintilor a venit colega Ralucai sa le spuna ca primise un mesaj pe mobil cum ca planurile ei de sinucidere se vor implini cat de curand. Pana atunci nimic nu lasase sa se intrevada gandurile ei morbide. Era frumusica, o eleva eminenta si tocmai ce primise o bursa la faimoasa universitate britanica Cambridge. Fata era de loc dintr-unul din cele mai sarace sate gorjene: Stoina. Patru zile mai tarziu, cadavrul Ralucai a fost zarit, de doi trecatori, plutind in apele tulburi ale Jiului. Lucratorii ISU Gorj au recuperat corpul fetei. Rucsacul pe care si-l atarnase de gat era burdusit cu 10 kilograme de bolovani.

Gandul: Consilierul prezidential Catalin Avramescu, propus ca ambasador in Finlanda si Estonia Consilierul de stat la Administratia Prezidentiala, Marian Catalin Avramescu, figureaza ca propunere pentru postul de ambasador in Republica Finlanda si Republica Estonia, pe lista trimisa de Ministerul Afacerilor Externe (MAE) la Comisia de politica externa din Senat. Lista cuprinde propuneri pentru ambasadori pentru 17 ambasade vacante, intre care cea din Republica Cuba, Confederatia Elvetiana si Principatul Liechtenstein, Marele Ducat de Luxemburg, Republica Ungara sau Republica Azerbaidjan. Presedintele Comisiei de politica externa din Senat, Titus Corlatean, a acuzat, luni, MAE ca face propuneri politice pentru ambasadele vacante, referindu-se la consilierul de stat de la Presedintie Catalin Avramescu. El a acuzat ca MAE a trimis Comisiei de politica externa lista cu cei 17 ambasadori propusi pentru ambasadele vacante, multe dintre nominalizari fiind "politice". Corlatean i-a solicitat ministrului Teodor Baconschi retragerea propunerii lui Catalin Avramescu pentru postul de ambasador din Finlanda si Estonia."Va iesi mare scandal la comisie daca ministerul nu il retrage pe Avramescu. Nu poti sa trimiti la ambasade prietenii tai, consilierii prezidentiali, doar ca sa satisfaci o clientela politica", a afirmat el.

Jurnalul National: Romsilva, viitor mogul imobiliar. Parcul dendrologic Hemeiusi a fost defrisat de Directia Silvica Bacau Satui de aglomeratia din buricul ora­sului Bacau, directorii care s-au pe­rindat pe la conducerea Directiei Silvice au preluat unul de la altul misi­u­nea de a construi un nou sediu ad­ministrativ, tocmai in rezervatia den­dro­logica de la Hemeiusi. Departe de ochii si urechile curiosilor. Visul lor s-a implinit cu doua zile inainte de Cra­ciun, cand Romsilva a anuntat ca pune la bataie peste un milion de euro pentru construirea noului sediu. Pen­tru acest proiect grandoman, ad­mi­nistratorul parcului, Institutul de Cer­cetari si Amenajari Silvice (ICAS), si-a dat acordul tacit pentru ca Romsilva sa imprejmuiasca un te­ren de 6.200 de metri patrati din re­zer­­vatia naturala. La schimb, ICAS a pri­mit un petec de pamant tocmai in Si­naia. Directorul ICAS, Dumitriu Gheorghe, a precizat ca, pe langa acest troc, Institutul se va alege si cu re­­pa­rarea si amenajarea unui laborator aflat in rezervatie. Seful Romsilva, Valerian Solovastru, sustine ca te­re­nul cu pricina este proprietatea pu­blica a statului, aflat in administra­rea Regiei Nationale a Padurilor.

Citește și
taxa auto
Ce variante are Guvernul pentru noua taxa auto

Ziarul Financiar: Statul e dator catre bugetari cu 8 mld. lei Din cauza incapacitatii Guvernului de a scrie acte normative care sa reziste in fata aplicarii legii de catre justitie, statul s-a trezit ca are de achitat o suma care a ajuns deja la echivalentul a 1,5% din Produsul Intern Brut al Romaniei. Aproximativ jumatate din acest total le revine invatatorilor si profesorilor din invatamantul preuniversitar. Subrezenia reglementarilor privind salariile bugetarilor a facut ca numai in primele patru luni din acest an statul sa acumuleze obligatii de plata catre bugetari in valoare de 530 mil. lei, iar suma creste in continuare pentru ca multe procese sunt inca pe rol, iar precedentele create asigura sanse de castig. Achitarea in acest an numai a celor 8 miliarde de lei acumulate pana in prezent ar dinamita planul de reducere a deficitului bugetar la 4,4% din PIB, asa ca singura solutie gasita de Guvern este esalonarea platilor pe urmatorii trei ani: 34% din sume sa fie achitatate in 2012, 33% in 2013 si 33% in 2014.

Adevarul: Inegalitatea pleaca de la vorbe din popor Femeia trebuie sa ia bataie fiindca stie ea de ce, iar barbatul are voie sa-si insele sotia, se spune in folclor. Nu sunt simple zicale, ci dovezi ale discriminarii sexuale. Inegalitatea dintre femei si barbati rezulta foarte clar chiar din vorbele din popor, pe care le mostenim de la o generatie la alta, fara sa le punem prea mult in discutie, spun sociologii. Nu o data a auzit Stela S., acasa, intr-un sat de langa Husi, ca barbatul „are voie, din cand in cand, sa mai calce stramb", cata vreme se intoarce tot la nevasta si la copii si aduce toti banii acasa, in ziua de salariu. La cei 53 de ani, femeia crescuta la tara a trait multa vreme cu ideea ca trebuie sa i se supuna sotului si sa-i accepte greselile omenesti de dragul familiei.

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Furtuna penala in paradisul coruptiei. Furturi de milioane de euro,
Furtuna penala in paradisul coruptiei. Furturi de milioane de euro, "autorizate"

Dupa descinderile de la punctele de frontiera terestre, procurorii anticoruptie au ajuns ieri si in Portul Constanta, dupa ce SRI si DNA au cercetat timp de mai multe luni schema de fraudare a statului cu marfuri aduse din China si Hong Kong.

Ce variante are Guvernul pentru noua taxa auto
Ce variante are Guvernul pentru noua taxa auto

Guvernul analizeaza cateva variante de modificare a taxei auto, dupa ce Curtea de Justitie a Comunitatilor Europene a afirmat ca in actuala forma taxa e discriminatorie.

Cu dedicatie pentru regii asfaltului. Licitatie accelerata, de 300 mil euro
Cu dedicatie pentru regii asfaltului. Licitatie accelerata, de 300 mil euro

"Regii asfaltului" si-au impartit o treime din strazile Capitalei. Timp de patru ani acestia vor asfalta si plomba gropi pe 202 strazi si artere importante ale Bucurestiului. Valoarea totala a contractelor de intretinere e de peste 300 de mil. euro.

Recomandări
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern

Candidatul comun pentru alegerile prezidențiale de anul viitor este pus sub semnul întrebării în noul Executiv.

Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”
Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”

România exportă din nou energie, produsă acum din centralele eoliene, afirmă ministrul de resort Sebastian Burduja, care pledează pentru acest tip de energie verde. Apa din lacurile de acumulare, pentru energia hidro, trebuie păstrată, spune el.

Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului
Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului

Apărarea și securitatea României nu sunt amenințate de Aliați și parteneri, spune răspicat MApN, care dezminte astfel dezinformările apărute pe tema modificărilor legislative în ceea ce privește apărarea spațiului aerian național împreună cu NATO.