Ce variante are Guvernul pentru noua taxa auto

taxa auto

Guvernul analizeaza cateva variante de modificare a taxei auto, dupa ce Curtea de Justitie a Comunitatilor Europene a afirmat ca in actuala forma taxa e discriminatorie.

Romania Libera: Una dintre acestea prevede modificarea OU 50/2008 - intrata in vigoare la 1 iulie 2008 - privind taxa pe poluare pentru autovehicule, in sensul stabilirii obligatiei de plata a taxei de poluare si pentru autovehiculele aflate in parcul national inainte de intrarea in vigoare a taxei, la prima transcriere a dreptului de proprietate, respectiv la prima vanzare, cu o reducere a cuantumului taxei cu circa 30%. O alta varianta luata in calcul este modificarea OU 50/2008 privind taxa pe poluare pentru autovehicule, in sensul stabilirii obligatiei de plata a taxei de poluare si pentru autovehiculele aflate in parcul national inainte de intrarea in vigoare a taxei - fara sa se mai faca referire la prima vanzare - cu diminuarea cuantumului actual al taxei pe poluare. In cazul celor care au inmatriculat autovehiculele dupa 1 iulie 2008 - data de intrare in vigoare a OU 50 - ar urma sa fie restituita diferenta dintre suma achitata si cuantumul care va rezulta din aplicarea noilor prevederi. Ultima varianta analizata de Guvern este transformarea taxei de poluare impusa la data primei inmatriculari in taxa de poluare platibila anual de catre toti proprietarii de autovehicule, separat de impozitul pe proprietate.

Gandul: Mancarea se va scumpi in urmatoarele luni, avertizeaza producatorii agricoli. De ce alimentele ar putea "sa devina un lux" „Alimentele se vor scumpi in perioada urmatoare din cauza conditiilor meteo, dar si a lipsei politicilor agricole”, spun reprezentantii producatorilor agricoli. "Alimentele se vor scumpi in perioada urmatoare din cauza conditiilor meteo, dar si a lipsei politicilor agricole", avertizeaza Viorel Matei, presedintele Federatiei Nationale a Producatorilor Agricoli din Romania (FNPAR). "Datele de la aceasta ora arata ca productia de secara va fi cu 22,9% mai mica fata de cea de anul trecut, productia de rapita cu 22%, iar productia de oleaginoase cu 7,6%. De asemenea, productiile de legume si fructe (caise, cirese, ardei) sunt intarziate si clar productiile vor fi mai mici. Dupa ploile din aceasta primavara, pentru lunile iunie si iulie Administratia Nationala de Meteorologie a prognozat temperaturi ridicate, iar sistemul de irigatii nu este functional. Ministrul Agriculturii declara ca Romania nu va intra in criza alimentara pentru ca are potential, insa potentialul trebuie si valorificat prin politici coerente, ceea ce la ora actuala lipseste cu desavarsire Romaniei", a declarat, intr-un comunicat remis gandul, presedintele FNPAR, Viorel Matei. Producatorii agricoli cer Ministerului Agriculturii sa elaboreze strategiile si politicile agricole ale Romaniei, astfel incat "mancarea sa nu devina un lux".

Evenimentul Zilei: Un bucurestean din cinci s-ar inscrie in PCR Peste o cincime din bucuresteni ar fi dispusi sa se inscrie in Partidul Comunist Roman pentru a-si pastra slujbele, daca aceasta formatiune politica ar reajunge la putere, arata o cercetare a Facultatii de sociologie a SNSPA. Studiul a fost efectuat in perioada 5-20 aprilie, in Bucuresti, pe un esantion de 1116 persoane, intervievate la domiciliu. Marja de eroare a sondajului este de 2,93%. La intrebarea "Daca s-ar infiinta din nou Partidul Comunist si ar ajunge la putere, v-ati inscrie in el pentru a va pastra serviciul" nu mai putin de 11% din cei chestionati raspund: "Sigur ca da". Alti 10% spun ca "probabil" s-ar inscrie in PCR, in timp ce 61% resping categoric o astfel de posibilitate.

Adevarul: Va vindeti masina? Sunteti buni de plata! Taxa de prima inmatriculare a intrat in vigoare la 1 ianuarie 2007 si a fost inlocuita la 1 iulie 2008 cu taxa de poluare auto. Aceasta dupa ce Romania s-a trezit cu o procedura de infringement de la Bruxelles. Saptamana trecuta, Curtea de Justitie a Comunitatilor Europene a aratat, intr-un punct de vedere exprimat la cererea unei instante romanesti, ca taxa de poluare auto incalca legislatia UE, intrucat produce un dezavantaj la vanzarea masinilor second-hand din alte state pe teritoriul Romaniei. Punctul de vedere a fost transmis pentru un proces in care un roman - care si-a cumparat, in iulie 2008, o masina second-hand din Germania si a platit taxa de poluare pentru inmatricularea in Romania - a reclamat faptul ca taxa este aplicata numai vehiculelor second-hand importate din alte state, nu si celorlalte masini second-hand deja inregistrate in tara si revandute. Astfel ca Guvernul este nevoit acum sa modifice din nou taxa si, potrivit unui document, ia in calcul mai multe variante pentru acest lucru.

Citește și
Arsa cu acid Romania
Se intampla in Romania. A fost arsa cu acid pentru greseala sotului
Prețul eliberării Alinei Apostol din „gulagul” chinezesc. Fost deținut al regimului de la Beijing: „Cu chinezii trebuie să negociezi direct!”. Răspunsul Ministerului Justiției din România

Jurnalul National: Ai cui sunt caii salbatici din Letea? Profitand de lacunele din lege si de bunavointa primariei, localnicii din Letea isi revendica animalele cand au chef si le iese un ban. Acest transport a fost oprit, dar data viitoare alti cai pot sfarsi la abator. Camionul cu peste 50 de cai din Delta a fost oprit, sambata, in judetul Braila de catre politie. DSV Braila a constata mai multe nereguli privind transportarea animalelor si a decis ca acestea sa fie date jos din TIR si ingrijite pana la clarificarea problemei. Un ONG a gasit loc pentru cai la o ferma din Urleasca, unde caii vor sta pana li se vor face din nou analizele si li se va decide soarta. Iubitorii de animale spera ca frumoasele cabaline sa scape prin ochiurile aberante ale legii ce da frau liber oricui sa-si revendice un cal si sa-l trimita la abator. Situatia cailor de la Letea, salbatici sau nu, sunt oglinda unei mentalitati omenesti paguboase: avem doar drepturi, fara obligatii si sanctiuni. Desi caii au fost prinsi in nenumarate randuri de padurarii din rezervatia naturala Leteaa pentru ca faceau prapad, cand a venit vorba de a amenda pe cineva, lucratorii silvici alergau dupa cai verzi pe pereti: animalele nu aveau crotal si niciun localnic nu le recunostea ca fiind ale lui.

Ziarul Financiar: Guvernul, adevaratul parlament. Legislativul se ocupa cu meteo Parlamentul nu a adoptat de la inceputul anului pana la 10 mai niciun proiect de lege cu impact, majoritatea actelor normative trimise la promulgare fiind ordonante de urgenta ale Guvernului si angajari de raspundere. De la inceputul anului pana la 10 mai, Parlamentul a adoptat 68 de acte normative. Dintre acestea, 41 (60% din total) sunt legi de aprobare a ordonantelor de urgenta ale Gu­vernului, 9 (13%) sunt acorduri interna­tionale semnate de Guvern si cinci (7,3%) sunt legi trimise la promulgare in urma angajarii raspunderii Guvernului in fata Parlamentului, caz in care ele sunt aprobate fara dezbatere parlamentara. Chiar daca sunt numai cinci, volumul lor este imens, modificand zeci de legi si ordonante de urgenta date de-a lungul anilor.

Articol recomandat de sport.ro
Starul din Premier League care le-a lăsat însărcinate pe soție și pe amantă în aceeași perioadă a devenit tată pentru a șasea oară
Starul din Premier League care le-a lăsat însărcinate pe soție și pe amantă în aceeași perioadă a devenit tată pentru a șasea oară
Citește și...
Cu dedicatie pentru regii asfaltului. Licitatie accelerata, de 300 mil euro
Cu dedicatie pentru regii asfaltului. Licitatie accelerata, de 300 mil euro

"Regii asfaltului" si-au impartit o treime din strazile Capitalei. Timp de patru ani acestia vor asfalta si plomba gropi pe 202 strazi si artere importante ale Bucurestiului. Valoarea totala a contractelor de intretinere e de peste 300 de mil. euro.

Se intampla in Romania. A fost arsa cu acid pentru greseala sotului
Se intampla in Romania. A fost arsa cu acid pentru greseala sotului

Sufera in fiecare zi tot mai mult si nu poate nici macar sa verse o lacrima. E povestea unei femei de 38 de ani din Radauti, Suceava, care, in 2009, a fost mutilata cu acid, insa vinovatul nu a fost inca prins.

Studiu socant. Bucurestenii vor reintroducerea pedepsei cu moartea
Studiu socant. Bucurestenii vor reintroducerea pedepsei cu moartea

Nu mai putin de 40% din bucuresteni sustin reintroducerea pedepsei cu moartea, arata un studiu efectuat de catre Facultatea de Sociologie a SNSPA. Circa 57% se opun acestei pedepse, iar 3% nu stiu ce sa raspunda.

Recomandări
Un stat NATO vrea să ia sisteme de apărare antirachetă pentru Ucraina din țări care nu sunt pregătite să le ofere direct
Un stat NATO vrea să ia sisteme de apărare antirachetă pentru Ucraina din țări care nu sunt pregătite să le ofere direct

Unul dintre principalii aliați europeni ai Ucrainei a declarat că ar putea cumpăra sisteme de apărare antiaeriană Patriot, fabricate în SUA, din alte țări pentru a le trimite în Ucraina.

 

Scandal cu iz electoral. Un candidat la o primărie din Sibiu a fost bătut cu bicul de fratele edilului | VIDEO
Scandal cu iz electoral. Un candidat la o primărie din Sibiu a fost bătut cu bicul de fratele edilului | VIDEO

Scandal uriaș în localitatea Brădeni din juțelul Sibiu, după ce Dan Braga, candidatul PSD la primărie, a filmat în curțile familiei actualului edil, fără să-i ceară acordul acestuia.

România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje de venit între săraci și bogați
România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje de venit între săraci și bogați

România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje din UE între veniturile mari şi cele mici în rândul populaţiei, potrivit unui Infografic Monitorul Social, un proiect al Fundaţiei Friedrich-Ebert-Stiftung România, care citează date Eurostat.