Furtuna penala in paradisul coruptiei. Furturi de milioane de euro, "autorizate"

Sediul DNA

Dupa descinderile de la punctele de frontiera terestre, procurorii anticoruptie au ajuns ieri si in Portul Constanta, dupa ce SRI si DNA au cercetat timp de mai multe luni schema de fraudare a statului cu marfuri aduse din China si Hong Kong.

Romania Libera: Primele rezultate ale monitorizarilor DNA si SRI in portul de la Marea Neagra: un senator PDL pus sub acuzare pentru trafic de influenta, un secretar general al MAI demis si ridicat de „mascati" si zeci de audieri si perchezitii. Potrivit procurorilor, gruparea infractionala era extrem de bine organizata si structurata pe sase paliere. Descindere spectaculoasa a procurorilor anti-coruptie in Portul Constanta. Impreuna cu Politia de Frontiera, procurorii DNA au facut ieri aproape 50 de perchezitii. Anchetatorii au monitorizat in ultimele doua luni un grup infractional organizat care, potrivit surselor RL, ii are drept lideri pe senatorul PDL Mircea Banias si secretarul general, in functie pana ieri, al Ministerului de Interne, Laurentiu Mironescu. Acesta din urma a fost ridicat de politisti din vila sa din localitatea Eforie, apoi a fost dus la audieri. De altfel, Banias a recunoscut ieri la iesirea de la DNA ca este pus sub acuzare pentru trafic de influenta. Legatura dintre Banias si Mironescu este facuta de firma Euroshipping Services, in care cei doi detin cote egale. Celalalt asociat in societate este nimeni altul decat Ioan Balan, fost director al Administratiei Portuare, demis in timpul scandalului declansat de dosarul privind returnarile de TVA, al libanezului Said Baaklini.

Gandul: Cum SE FURA sute de milioane de EURO in Portul Constanta. Povestea celor 47 de milioane de tone de marfa Prin portul Constanta au trecut in 2010 peste 47 de milioane de tone de marfa, acesta fiind cel mai important centru de comert al Romaniei. Aproape un sfert din total, respectiv 12 milioane de tone, e comertul cu cereale, urmat de cel cu petrol brut, cu aproape 10% din total. In ciuda inspectiilor aproape lunare efectuate de organele abilitate, cel mai mare centru de comert al Romaniei este, dupa cum sustin reprezentantii mediului de afaceri, cel mai mare focar de evaziune din tara. Una dintre cele mai importante actiuni ale organelor abilitate impotriva evaziunii a avut loc luni dimineata, cand in 25 de locuinte din Constanta si in alte 25 din Capitala au avut loc perchezitii, in cadrul unei actiuni a politiei de frontiera care a fost coordonata de catre DNA. Printre persoanele vizate de ancheta, care au fost duse ulterior la DNA, se numara senatorul PDL Mircea Banias, fost director al Administratiei Porturilor Constanta, si secretarul general al Ministerului Administratiei si Internelor, Laurentiu Mironescu.

Evenimentul Zilei: Serialul "coruptia in vami". Episodul Constanta Reteaua protejata de Banias si Mironescu era formata din mai multi oameni de afaceri care importau marfuri din China si Hong Kong si care erau sprijiniti in eludarea taxelor catre bugetul de stat. Pe lista procurorilor DNA in acest dosar mai sunt Claudiu Olteanu - fost adjunct al Vamii Constanta Sud, Liviu Durbac - fost sef interimar al Vamii Agigea, Aurelian Catalin Pilca - fost lucrator in Directia Regionala Vamala Constanta, Valentin Rosculet, Marian Iordachescu, Adrian Milea - vamesi, Ionut Valentin Tiripan - om de afaceri, Costel Liviu Bratu - si el fost sef interimar al Vamii Agigea. In afara de acestia mai sunt anchetati si cativa cetateni chinezi care le facilitau oamenilor de afaceri romani relatii in China. O parte dintre asiatici au fost lasati de ieri in libertate, dar dupa ce au fost audiati. Cazul Dodu Un personaj interesant ridicat ieri de procurorii anticoruptie este bucuresteanul Marin Dodu. Situatia sa poate oferi o imagine de ansamblu asupra intregului dosar. Printre altele, Dodu a fost si patronul echipei de fotbal Progresul Bucuresti. „Dodu are o firma de consultanta si management care, printre altele, tinea evidenta contabila clientilor a caror principala activitate era importurile de marfuri din China si Hong Kong. El este acuzat ca dadea mita pentru a-si grabi formalitatile si pentru a evita alte controale. Mai exact, autori-tatile vamale luau mita pentru a trece cu vederea importurile. Practic, in Portul Constanta cheia era sa stii firma de comisionariat vamal la care trebuia sa te duci pentru a-ti rezolva problema cat mai repede cu putinta", au explicat surse judiciare.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
"Romanii vor experimenta teleportarea". Proiect SF de 280 milioane euro

Romania se pregateste sa construiasca, la Magurele, cel mai puternic laser din lume. Cu aceasta instalatie, specialistii romani anunta ca vor realiza mai multe tipuri de experimente, printre care cel mai spectaculos va fi teleportarea.

Ce variante are Guvernul pentru noua taxa auto
Ce variante are Guvernul pentru noua taxa auto

Guvernul analizeaza cateva variante de modificare a taxei auto, dupa ce Curtea de Justitie a Comunitatilor Europene a afirmat ca in actuala forma taxa e discriminatorie.

Cu dedicatie pentru regii asfaltului. Licitatie accelerata, de 300 mil euro
Cu dedicatie pentru regii asfaltului. Licitatie accelerata, de 300 mil euro

"Regii asfaltului" si-au impartit o treime din strazile Capitalei. Timp de patru ani acestia vor asfalta si plomba gropi pe 202 strazi si artere importante ale Bucurestiului. Valoarea totala a contractelor de intretinere e de peste 300 de mil. euro.

Recomandări
Cătălin Cîrstoiu: „Nu sunt în incompatibilitate. La Anemona Med mi-am ajutat colegi”
Cătălin Cîrstoiu: „Nu sunt în incompatibilitate. La Anemona Med mi-am ajutat colegi”

Medicul Cătălin Cârstoiu, candidatul comun al PSD și PNL pentru Primăria Capitalei a declarat că mandatul său este pe masa coaliției. Liderii celor două partide i-au cerut să lămurească acuzațiile de incompatibilitate.

Statele membre NATO au ajuns la un acord privind Ucraina. Decizia anunțată de Jens Stoltenberg
Statele membre NATO au ajuns la un acord privind Ucraina. Decizia anunțată de Jens Stoltenberg

Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, printre care baterii de rachete Patriot, a anunţat, vineri, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.