Cat de sigur este tratamentul intr-un spital de categoria a V-a

spital din Romania

De la 1 iunie 347 de spitale din Romania au fost clasificate, in functie de competenta, in 5 categorii, de la categoria I, nivel de competenta foarte inalt, la a V-a, nivel de competenta limitat.

Gandul: Cat sunt ele de sigure pentru pacientii romani? Este mai bun tratamentul pe care un roman il primeste intr-unul din cele 7 spitale clasificate la categoria I comparativ cu cel primit intr-o unitate din categoria V? Tratamentul este la fel, sustin managerii de spital. "Clasificarea spitalelor se refera la gradul de competenta pe care il are unitatea sanitara si nu are nicio legatura cu calitatea serviciilor medicale de care poate beneficia pacientul", declara pentru gandul Dan Capatana, seful Spitalul Clinic de Urgenta din Constanta, incadrat la categoria I competenta. Cum s-a facut evaluarea Medicul a precizat ca a obtinut aceasta clasare in urma completarii unei liste de autoevaluare, in care s-au precizat si actele medicale pe care unitatea spitaliceasca le poate rezolva. "Dupa evaluare, Directia de Sanatate Publica ne-a instiintat ca, in urma competentei pe care o avem, ne incadram la categoria I, cu plan de conformare. Pentru a ne pastra categoria trebuie ca, pana la sfarsitul acestui an, 20% dintre pacientii tratati sa provina din regiunile dimprejurul Constantei. In prezent, doar 11% dintre bolnavi sunt din aceste regiuni", a afirmat seful Spitalul Clinic de Urgenta Constanta.

Romania Libera: Cat valoreaza sanatatea pentru autoritatile locale In Olt si Vrancea, liderii locali nu au dat niciun leu spitalelor, iar in alte 10 judete,s-au investit 1.000 de lei. Mai bine stau spitalele din Bucuresti, Cluj, Neamt si Arges, care au inghitit milioane de euro de la primarii. Doar o treime din primariile care au preluat spitalele si-au facut treaba si au derulat investitii majore, care sa duca si la imbunatirea serviciilor medicale pentru pacienti. „In Olt si Vrancea, autoritatile locale nu au dat niciun leu spitalelor, iar in alte 10 judete s-au investit 1.000 de lei", a aratat ministrul sanatatii, Cseke Attila. In schimb, in Bucuresti, Cluj, Suceava, Neamt, Bihor sau Arges, spitalele au fost finantate cu milioane de euro, bani investiti in rebailitari si apartura. In Capitala, spre exemplu, s-au facut cele mai mari investitii, fiind alocati 60 de mii de euro celor 18 spitale descentralizate. S-au facut zugraveli, dar pacientii tot rau o duc La aproape zece luni de la preluarea spitalelor de catre primarii, rezulta ca autoritatile locale si-au facut partial temele si ca, pana acum, numarul primariilor implicate este mic. „Daca in Capitala primariile au contribuit cu 20% din fonduri inclusive pentru acordarea serviciilor medicale, in judete pacientii o duc rau. S-au facut zugraveli si investitii, dar medicamentele si materialele sanitare lipsesc", spune Vasile Barbu de la Asociatia pentru Protectia Pacientilor.

Evenimentul Zilei: Cea mai "perfida" hepatita a imbolnavit 1 milion de romani Marian a facut in urma cu 20 de ani o operatie la picior. Anul trecut, n-a mai rezistat oboselii si palorii care ii stricau fiecare zi si i-a cerut medicului de familie sa il trimita la analize mai amanuntite. A aflat ca are hepatita cu virus C, pe care cel mai probabil a luat-o din transfuzia de sange care i s-a facut in urma cu 20 de ani, cand a fost operat. Aproximativ un milion de romani traiesc cu acest tip de hepatita, tara noastra "gazduind" un focar puternic de infectii cu virusul hepatic C, dar si B, numarul total al bolnavilor fiind estimat la doua milioane. Daca in cazul hepatitei B, manifestarile apar in primii 4-5 ani de la instalarea bolii si nu este vindecabila, virusul C isi face simtita prezenta si dupa 20 de ani, dar este totusi curabil. "In ultimii ani, imbolnavirile cu hepatita C au un trend ascendent prin prisma faptului ca boala se manifesta cu o intarziere de 10-20 de ani", explica medicul Mihai Voiculescu, seful sectiei de medicina interna de la Institutul Fundeni din Bucuresti. Intarzierea tratamentului poate duce insa la aparitia cirozei sau a cancerului hepatic.

Articol recomandat de sport.ro
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Citește și...
Sindromul Jiu: Ce ii impinge pe adolescenti spre sinucidere?
Sindromul Jiu: Ce ii impinge pe adolescenti spre sinucidere?

Relatiile tensionate dintre parinti si copii, vulnerabilitatea adolescentilor si mediatizarea cazurilor de sinucidere sunt motivele care ii imping pe tineri la gesturi disperate, sunt de parere specialistii.

Mafia locala ne costa aproape un miliard de euro
Mafia locala ne costa aproape un miliard de euro

Conducerile a patru judete (Teleorman, Ilfov, Tulcea si Buzau) sunt acuzate de Comisia Europeana ca au trucat licitatiile prin care s-au atribuit lucrari de sute de milioane de euro.

20% dintre medici au renuntat la protest, restul taxeaza consultatiile
20% dintre medici au renuntat la protest, restul taxeaza consultatiile

Din peste 11.000 de medici de familie din Romania, aproape 2.000 au semnat contract cu asigurarile. Cei mai multi sunt din judetul Valcea, unde doar patru protesteaza.

Recomandări
Iranul ameninţă Israelul să nu răspundă cu un nou atac: „Suntem pregătiţi să folosim arme neutilizate până acum”
Iranul ameninţă Israelul să nu răspundă cu un nou atac: „Suntem pregătiţi să folosim arme neutilizate până acum”

Autorităţile iraniene au avertizat în ultimele ore că vor răspunde "în câteva secunde" cu "arme neutilizate până acum" unor posibile represalii ale Israelului după atacul iranian cu drone şi rachete de sâmbătă asupra statului israelian, informează marţi E

Cod galben de vreme rea în aproape jumătate din țară. Zonele vizate de atenționarea meteorologilor | HARTĂ
Cod galben de vreme rea în aproape jumătate din țară. Zonele vizate de atenționarea meteorologilor | HARTĂ

Administrația Națională de Meteorologie a emis un cod galben de vânt valabil marți și miercuri. În aproape jumătate din țară vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată.

Noua secție de oncologie pediatrică a spitalului Marie Curie a fost inaugurată. Primul pacient a intrat într-un salon nou
Noua secție de oncologie pediatrică a spitalului Marie Curie a fost inaugurată. Primul pacient a intrat într-un salon nou

În urmă cu puțin timp a fost inaugurată noua secție de oncologie pediatrică a spitalului Marie Curie.