Sindromul Jiu: Ce ii impinge pe adolescenti spre sinucidere?
Relatiile tensionate dintre parinti si copii, vulnerabilitatea adolescentilor si mediatizarea cazurilor de sinucidere sunt motivele care ii imping pe tineri la gesturi disperate, sunt de parere specialistii.
Romania Libera: Patru tineri s-au aruncat in ultimele saptamani in apele Jiului, iar doi dintre ei au fost gasiti prea tarziu. Ieri, politistii au impiedicat un baiat de 14 ani sa se arunce in rau cu un rucsac plin de pietre in spate. Elevul, care este in clasa a VIII-a, a lasat un bilet in banca prin care si-a anuntat colegii ca vrea sa se sinucida pentru ca a ramas corigent la geografie. Prima care s-a aruncat in Jiu cu un ruscac cu pietre in spate a fost Raluca Dragusin, eleva in clasa a-XII-a la Colegiul Spiru Haret din Tg. Jiu. Tanara, olimpica acceptata la cinci universitati britanice, n-a mai ajuns acasa in seara de 18 mai. Autoritatile au identificat trupul neinsufletit patru zile mai tarziu plutind pe Jiu. Ceea ce parea un caz izolat s-a transformat intr-un precedent. La aproape o luna de la tragedie, s-au mai raportat printre elevii din oras inca o sinucidere, a unui adolescent de 16 ani, si alte doua tentative esuate, dupa acelasi tipar. „Popularizarea acestor tipuri de incidente nu are nici un efect benefic. Adolescenta este o varsta vulnerabila la care incepi sa crezi in primele valori. Daca un elev aude de un astfel de incident se gandeste imediat ca poate sa-si rezolva problema in acelasi mod", spune Raluca Grozavescu, psihiatru de copii.
Evenimentul Zilei: Efectul de bumerang al legii anti-fumat Interzicerea totala a fumatului in restaurante si baruri, cu exceptia locatiilor dedicate exclusiv fumatorilor, ar putea avea efectul unui bumerang pentru tinerii pe care initiatorul si autoritatile cauta sa-i protejeze de efectele fumatului pasiv. Adoptarea acestei legi de catre senatori permite patronilor din domeniu sa sacrifice nefumatorii pe altarul profitului. "Sanctuare" preferate de tineri, unde pot fuma in liniste, barurile, cafenelele si cluburile s-ar putea transforma in locatii frecventate exclusiv de aceasta categorie de clienti. Explicabil, intr-o tara cu un sfert din locuitori fumatori, unde 80-90% din clientela barurilor, cluburilor si discotecilor o constituie tocmai consumatorii de tigari. Senatorii au adoptat ieri propunerea legislativa care prevede interzicerea completa a fumatului in spatii publice inchise, institutii, restaurante si baruri. Proiectul propune insa o exceptie de la regula. La interventia senatorului Udristoiu, fumator inrait, s-a mai aprobat un amendament: fumatul este permis totusi in locatiile destinate exclusiv fumatorilor de peste 18 ani.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Adevarul: Preturile cresc mai mult decat economia Detaliile evolutiei Produsului Intern Brut (PIB) din primul trimestru al acestui an, comunicate ieri de Institutul National de Statistica, arata ca intre volumul de bunuri si servicii realizat si preturile acestora s-a creat un decalaj de peste 6%. Ca volum, economia a crescut cu 1,7% fata de primul trimestru din anul trecut si cu 0,7% fata de ultimul trimestru din 2010, dar ca preturi cresterea a fost de 7,9%, respectiv de 4,4%. Acest decalaj inseamna, in primul rand, o scumpire fortata a bunurilor si serviciilor, care s-a soldat cu reducerea proportionala a puterii de cumparare atat la nivelul populatiei, cat si la nivelul firmelor. Pe scurt, familiile au avut cheltuieli cu 0,6% mai mici ca volum, dar cu 6,4% mai mari ca preturi, iar firmele au realizat o formare bruta de capital cu 2,2% mai mica in volum decat in prima parte a anului trecut, la preturi cu 6,3% mai mari.