20% dintre medici au renuntat la protest, restul taxeaza consultatiile
Din peste 11.000 de medici de familie din Romania, aproape 2.000 au semnat contract cu asigurarile. Cei mai multi sunt din judetul Valcea, unde doar patru protesteaza.
Evenimentul Zilei: Daca pana acum au oferit consultatii gratuite, de joi, pacientii vor scoate din buzunar aproximativ 20-25 de lei pentru o consultatie. Pentru a mentine cabintele pe linia de plutire, medicii se vor concentra pe cazurile mai grave si mai putin pe controalele de rutina. "Trebuie sa consult cat mai multi pacienti, nu ma mai pot intinde la discutii despre prevenirea bolilor. O consultatie la generalist ar trebui cotata la 50 de lei, iar la medicul de familie, fiind specialist, la mai mult", spune Sandra Alexiu, secretarul Societatii Nationale de Medicina Familiei. Desi s-a vorbit despre "o lista a rusinii", medicul Alexiu intelege gestul colegilor care au semnat. "Cand ai de platit angajati, utilitati, rate, de intretinut copii nu poti sa obtii unanimitate si e de inteles ca unii nu rezista pana la capat. Chiar si asa un numar zdrobitor de medici isi pastreaza demnitatea".
Adevarul: Strigoii de la Casa de Sanatate Nicoleta-Cristina Badic, o adolescenta in varsta de 14 ani din Odobesti, judetul Vrancea, a aflat in urma cu cateva luni ca a fost declarata moarta in Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS). Medicul ei de familie, dr. Grigore Hanta, ne-a povestit epopeea acestei erori si cum s-a chinuit sa-si „reinvie" pacienta: „Aceasta fetita e nascuta pe 6 mai 1997 si este la mine in lista din 2008. In 2009, i-am dat o reteta care a fost decontata, deci era asigurata. In ianuarie 2011, a trebuit sa-i dau o alta reteta si am vazut ca ea in sistem figura ca fiind decedata, dar nu era trecuta si data cand a decedat".
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Romania Libera: Ce patesti daca Ministerul Sanatatii iti greseste un act Un medic roman era sa isi piarda locul de munca pe care si-l gasise in strainatate din cauza unor functionari ai Ministerului Sanatatii care au completat gresit un act oficial Conditiile mizere din spitale, lipsa aparaturii performante si salariile obscure sunt principalele motive pentru care medicii tineri aleg sa paraseasca Romania si sa lucreze in strainatate. Si de parca toate astea n-ar fi de ajuns, medicii mai au de indurat si alte umilinte pana sa treaca granita. Printre acestea se numara statul la cozi pentru a obtine certificatul de conformitate, act prin care li se echivaleaza studiile si care le permite sa lucreze in spitale din UE. Simona Gramada, medic specialist in reumatologie, povesteste prin ce calvar a trecut pana cand a primit certificatul de conformitate pentru echivalarea studiilor si cum era sa isi piarda slujba din straninatate, din cauza unui act scris gresit de functionarii MS. In urma cu un an, Simona decide impreuna cu viitorul ei sot sa emigreze si timp de un an isi cauta o slujba in strainatate. Se hotarasc sa ocoleasca firmele de recurtare, si sa gaseasca un loc de munca prin fortele proprii, trimitand scrisori de intentie si CV-uri direct catre institutii din strainatate. Cum posturile de medic specialist sunt extrem de cautate in tarile UE, Simona este prima care gaseste de lucru, la un spital din Franta.