Mafia locala ne costa aproape un miliard de euro
Conducerile a patru judete (Teleorman, Ilfov, Tulcea si Buzau) sunt acuzate de Comisia Europeana ca au trucat licitatiile prin care s-au atribuit lucrari de sute de milioane de euro.
Evenimentul Zilei: Surse guvernamentale au precizat ca cele mai grave probleme au fost descoperite in judetul Teleorman, unde Consiliul Judetean (CJ) condus de Liviu Dragnea ar trebui sa inapoieze banii incasati pentru reabilitarea a doua drumuri judetene, in 2009. Verificare prin sondaj Programului Operational Regional prevede reabilitarea si modernizarea retelei de drumuri judetene si strazi urbane. "Comisia Europeana verifica, prin sondaj, diferite proiecte europene. Aici este vorba despre patru proiecte din cadrul POR pe axa 2 pentru Romania. Toate au picat la verificari", au precizat pentru EVZ surse oficiale. Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT) urmeaza sa primeasca, in cateva saptamani, raspunsul oficial din partea UE. Principala nemultumire a CE ar fi legata de modul in care au fost incheiate contractele de achizitie, fara respectarea normelor europene. Daca autoritatile romane nu vor corecta neregulile constatate de CE, Romania risca blocarea POR si, implicit, o pierdere evaluata la circa 743 de milioane de euro.
Romania Libera: Reglare de conturi in stil mafiot? Omul de afaceri moldovean Igor Turcan a fost victima unui atentat legat „mai degraba de neplata unor datorii catre partenerii sai decat de activitatea sa politica", spun anchetatorii. Procurorul general al Chisinaului, Ion Diacov, a declarat pentru RL ca "anchetatorii urmaresc acum activitatea economica a victimei. Igor Turcan era si un om de afaceri, pe langa functia pe care o avea la Federatia de Tenis. Pana acum, stim ca moartea sa a fost sigur un atentat". Referitor la explozia de marti a masinii-capcana care l-a omorat pe Turcan, procurorul Ion Diacov a mai declarat: "Masina Lada folosita in atentat avea numere din Federatia Rusa, dar proprietarul este din Ucraina. Cineva a furat masina din Rusia, dupa care a folosit-o pentru o perioada in Ucraina. Avem mai multe piste, dar nu va pot oferi detalii".
Adevarul: Tatal FNI face pe Popa prostu’ Fostul director al Gelsor Nicolae Popa (45 de ani) sustine in cererea de rejudecare a dosarului FNI ca nu s-a mai intors in tara, intrucat ar fi gasit oportunitati pentru a lucra la o societate comerciala si de a-si deschide o afacere in Indonezia. Acum, Nicolae Popa cere la Tribunalul Bucuresti rejudecarea dosarului FNI in care este condamnat definitiv si irevocabil la 15 ani de detentie. Popa sustine non-salant in solicitarea adresata magistratilor si prezentata de www.ancheteonline.ro ca a aflat despre faptul ca este urmarit abia in decembrie 2009, cand a fost arestat de autoritatile indoneziene in Jakarta. Mirajul Bali „Eu nu m-am sustras de la executarea niciunei pedepse, intrucat nu am avut cunostinta nici de vreun proces deschis impotriva mea si nici de vreo condamnare. Pur si simplu, am ramas in Bali (Indonezia), deoarece era un loc unde imi puteam castiga existenta, iar in continuare mi-am vazut de treburile mele, fara sa ma mai intereseze viata sociala din Romania", noteaza cel considerat tatal prabusirii FNI. Ziarul „Adevarul" are insa dovada ca Nicolae Popa minte cand spune ca habar nu avea despre procesele sale din Romania si singura ratiune pentru care a ramas in luxoasa insula Bali au fost conditiile sociale din Romania.