Cum arată tranziția verde. „Trebuie să regândim ceea ce facem în fiecare zi”
Ioana Voinescu, Head of Sustainability la Banca Comercială Română, a fost invitata lui Ciprian Stănescu în emisiunea PRO VERDE, difuzată exclusiv online pe www.stirileprotv.ro.
Temele de discuție: cum arată tranziția verde, care sunt provocările pe care antreprenorii le au și care sunt oportunitățile pe care poate câteodată ... le ratăm.
Este o realitate cu care ne confruntăm mai ales din cauza schimbărilor climatice, însă avem parte și de provocări atunci când vine vorba despre resursele naturale, care încep să fie mai scumpe, dar și mai rare, în unele cazuri.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
”Este într-adevăr o nouă realitate. Este un mod în care noi trebuie să regândim ceea ce facem în fiecare zi, modul cum companiile își desfășoară activitatea și cum noi, ca instituție financiară, privim investițiile și activitățile clienților noștri. Și, dacă ne gândim, pornim de la conceptul larg de sustenabilitate, care înseamnă orice activitate sau investiție care duce un impact favorabil asupra mediului și a oamenilor” - spune Ioana Voinescu.
Reprezentantul băncii mai subliniază faptul că extrem de important este aspectul privind economia circulară, care ”ar trebui să devină o prioritate pentru toate companiile”.
Ciprian Stănescu: Am o companie, sunt un antreprenor sau antreprenor în România, o companie medie, nu foarte mare. Ce ar trebui să mă preocupe în anii aceștia și la ce ar trebui să mă uit mai cu atenție?
Ioana Voinescu, BCR: ”Sunt câteva subiecte predilecte la care trebuie să fim foarte atenți, câteva subiecte la care trebuie să ne gândim pe termen scurt, și anume eficiența energetică și posibilitatea să devenim independenți energetic, astfel încât în modelul nostru financiar și modelul de business să captăm aceste eficiențe în costuri și la finalul zilei chiar să vedem un impact favorabil asupra marjei de profitabilitate.
De asemenea, economia circulară este un aspect extrem de important, pentru că vorbeai mai devreme de resurse limitate. Faptul că mare parte din industrii sunt legate de natură și de utilizare a resurselor la nivel global, la aproximativ 50% din GDP este legat de utilizare a naturii, și aici mă refer cu precădere la industriile de construcții, agricultură, procesare alimentară. Dacă ne gândim la acest aspect, economia circulară este extrem de importantă și încorporarea principiilor de economie circulară în modelul de business ar trebui să devină o prioritate pentru toate companiile”.
Urmăriți interviul integral cu Ioana Voinescu, Head of Sustainability la Banca Comercială Română, în înregistrarea VIDEO a emisiunii PRO VERDE.