Boc: Romania trece prin cea mai mare criza economica din ultimii 60 de ani

×
Codul embed a fost copiat

UPDATE: Solutia pe care am ales-o este cea mai buna, chiar daca este una dureroasa - cu un astfel de discurs s-a prezentat Emil Boc in Parlamentul Romaniei, unde si-a asumat luni raspunderea pentru masurile anti-criza.

Seful executivului atrage din start atentia ca daca rupem acordul cu Fondul Monetar International intram in faliment si a enumerat mai multe motive pentru care a ales sa taie din salarii si pensii, in loc sa majoreze taxele si impozitele.

In replica, social-democratii s-au si grabit sa isi depuna motiunea de cenzura, in speranta ca vor darama guvernul.

Iata sinteza celui de-al doilea discurs al premierului Emil Boc, pe marginea proiectului de lege care vizeaza sistemul de pensii

- "Cei din opozitie care plang pe umerii pensionarilor i-am vazut sustinatori ai pensiilor de lux. Acest proiect de lege va conduce la recalcularea pensiilor speciale."

Citește și
Emil Boc in Parlament
Luni, zi importanta in Parlament. Guvernul isi va asuma raspunderea
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

- "Acest proiect de lege mai are o prevedere: reglementeaza pesniile pe caz de invaliditate. Intr-un an de zile aceste pensii sa fie verificate. Nu se poate ca in unele judete din Romania o treime din pensionari sa fie pe cazuri de invaliditate."

- "Acest proiect de lege nu este unul care sa vizeze austeritatea, ci unul care sa instaleze dreptatea in sistemul de pensii prin eliminarea pensiilor de lux."

Sinteza primului discurs al premierului Emil Boc:

- "Poate niciodata in Romania nu au fost mai actuale cateva vorbe ale lui Abraham Lincoln: 'cred cu tarie in oameni, daca le spui adevarul ei te pot ajuta sa infrunti orice criza nationala.' Cheia e sa le prezinti realitatea!"

- "Adevarul e ca ne confruntam cu cea mai grava criza economica din ultimii 60 de ani." 

- " Adevarul e ca in plan intern consumam mai mult decat producem."

- "Am facut mai multe analize: care sunt cele mai bune solutii. Avem un sistem de pensii care nu este sustenabil. Si anul acesta, in conditiile in care aplicam aceste masuri, ne mai trebuie 1,7 miliarde de euro."

- "Avem un sistem de asistenta sociala pe care multe tari din UE nu si-l permit. Avem pensii de boala acordate cu o usurinta stupefianta. Sunt cauze reale pe care le avem in ultimii 20 de ani. Vedem in fiecare zi cum descoperim conducatori auto cu certificate de handicapat, ca sunt orbi. Sunt consecintele politicii noastre, din ultimii 20 de ani."

- "Solutia de a nu creste fiscalitatea este cea mai buna. Stiti foarte bine ca o crestere a fiscalitatii inseamna o crestere a muncii la negru."

- "Vreau sa stiti ca am facut tot ce era cu putinta sa nu afectam oameni care sunt intr-o situatie foare dificila. De aceea vreau sa stiti ca prin programul propus:
1.salariul sub 600 de lei nu e afectat
2.pensia sociala minima garantat nu e afectata. Nicio pensie nu scade sub 350 de lei
3.venitul minim garantat nu este afectat, dar este extrem de bine indreptat doar catre cei care au cu adevarat nevoie
4.nu sunt afectate bursele pentru studenti, renta viagera pentru sportivi, indemnizatiile persoanelor cu handicap, ale persoanelor ranite in razboi."

- "Doamnelor si domnilor senatori si deputati. In ultimii 20 de ani au venit la acest microfon ministri care v-au propus mariri de salarii si pensii care nu aveau acoperire o crestere economica. Astazi gandul meu merge in primul rand spre romani obisnuiti, salariati bugetari care stiu ca o duc greu, cu veniturile care vor fi diminuate. Dar la fel de sincer ma uit in ochii lor si spun ca (....) solutia pe care o propunem in acest moment este cea mai buna, chiar daca dureroasa. Sunt un om care vine de jos, din mediul rural. Am fost parlamentar, am fost primar si stiu viata de zi cu zi a romanilor. Cunosc foarte bine viata pensionarilor. Am ales sa vin in fata lor si sa le spun : am ales raul cel mai mic. E dureros pe termen scurt, dar e sanatos pe termen mediu si lung."

Dupa primul discurs al premierului Emil Boc, social-democratii au anuntat depunerea motiunii de cenzura. Declaratia a fost facuta de deputatul PSD Aura Vasile, care a precizat ca acest document a fost semnat de 120 de parlamentari ai PSD si are titlul "Opriti genocidul social!".

Premierul Emil Boc a fost primit in plenul Parlamentului cu fluieraturi de la parlamentarii PSD, care erau dotati cu steaguri, pe care erau scrise lozinci antiguvernamentale: "Ziua angajarii saraciei" sau "Boc, Romania iti cere demisia". Pe alte steaguri erau caricaturi ale ministrilor PDL Elena Udrea, Adriean Videanu si ale prim-ministrului Emil Boc.

In ceea ce priveste pachetul de masuri anti-criza, pentru care Guvernul isi asuma raspunderea in fata Parlamentului, Emil Boc a prezentat in aceasta dimineata amendamentele acceptate la proiectele de legi care ii vizeaza pe bugetari.

Iata care sunt modificarile acceptate de Executiv:

- pensia sociala minima nu va scadea sub 350 de lei- masurile de austeritate se vor aplica de la data intrarii in vigoare a legilor, si nu de la 1 iunie

- Guvernul a decis ca salariile sa fie reduse cu 25% si pentru angajatii de la cabinetele parlamentare

- membrii Academiei de Stiinte Medicale vor intra si ei in randul bugetarilor afectati de reducerea salariala cu 25 %

- Executivul a mai decis ca modul de acordare a pensiilor de invaliditate sa fie verificat pe parcursul a maxim un an, si nu in trei ani, cum era prevazut in proiectul de lege

Adevarata miza o reprezinta motiunile de cenzura. Liberalii isi fac deja planuri. In cazul in care motiunea va trece, ei vor sa intre la guvernare, dar cu o conditie: sa fie singuri pentru a putea aplica propriile masuri anticriza.

In schimb social-democratii au anuntat ca nu intentioneaza sa intre la guvernare decat dupa alegerile parlamentare, fie ele la termen sau anticipate.

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Guvernul va fi remaniat. Ce ministri credeti ca vor ramane in functii?
Guvernul va fi remaniat. Ce ministri credeti ca vor ramane in functii?

Anuntul privind remanierea Guvernului a fost facut de vicepresedintele PDL, Ioan Oltean. El nu a oferit prea multe amanunte si a spus doar ca aceasta masura va fi luata dupa ce vor fi adoptate masurile de austeritate, posibil la sfarsitul acestei luni.

Luni, zi importanta in Parlament. Guvernul isi va asuma raspunderea
Luni, zi importanta in Parlament. Guvernul isi va asuma raspunderea

Guvernul isi va asuma raspunderea in Parlament asupra legilor privind masurile de austeritate, luni, la ora 16.00 si ora 17.00, pentru fiecare dintre cele doua legi.

Asumarea raspunderii in Parlament. Cum poate sa cada Guvernul Boc
Asumarea raspunderii in Parlament. Cum poate sa cada Guvernul Boc

A inceput numaratoarea inversa. Parlamentul a primit cele doua proiecte de lege pentru care Guvernul isi va asuma raspunderea. Iata care este procedura in aceasta situatie si cum risca Executivul Boc sa fie demis.

Recomandări
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim

Deși presați de cheltuieli prea mari la buget, oficialii au în plan o nouă majorare a salariilor, în an electoral. 

Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor
Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor

Noul pachet de ajutor american pentru Ucraina va include și rachete ghidate cu o rază de acțiune de 300 de km.  

România are cea mai mică rată de imunizare împotriva HPV din UE, deși vaccinul e gratuit pentru fete și băieți
România are cea mai mică rată de imunizare împotriva HPV din UE, deși vaccinul e gratuit pentru fete și băieți

Dacă păstram ritmul actual vom avea nevoie de cel puțin 50 de ani de acum înainte pentru ca România să atingă rata de imunizare împotriva infecției cu HPV, recomandată de Organizația Mondială a Sănătății.