Wikileaks: Guvernul de la Bucuresti este ca o rata schioapa
Caracterizarea deloc magulitoare apare intr-o nota transmisa Departamentului de Stat american de catre ambasadorul Statelor Unite, Mark Gitenstein.
WikiLeaks este o organizatie internationala care publica documente care nu sunt destinate publicului, provenite din scurgeri de informatii, in general din surse anonime. Site-ul sau, lansat in 2006, apartine The Sunshine Press. Cel mai cunoscut dintre fondatorii sai este Julian Assange, un activist australian care, dupa publicarea a 250.000 de telegrame ale ambasadelor SUA din toata lumea, are probleme cu justitia. El este acuzat de infractiuni sexuale in Suedia.
Romania vazuta prin ochii Wikileaks: Basescu s-a intalnit cu directorul FBI
Romania, vazuta prin ochii Wikileaks: Geoana a mers la Moscova in 2009
In plin scandal Wikileaks, aflam de exemplu ca Fondul Monetar International a fost indulgent si a imprumutat Romania, chiar daca Executivul nu si-a indeplinit obligatiile asumate. Intre timp, continua sa apara barfe despre oamenii politici in corespondentele americanilor.
Criza economica profunda in care Romania se scufunda in 2009 a fost atent monitorizata de Ambasada SUA la Bucuresti. Intr-o telegrama catre Washington, Mark Gitenstein descria plastic ce se petrecea la Palatul Victoria.
"Guvernul din Romania, care arata ca o rata schioapa, pledeaza pentru indulgenta din nou, argumentand ca merita urmatoarea transa de bani (n.r. din impumutul FMI) doar pe baza unor obiective tehnice indeplinite, recunoscand, in acelasi timp, ca nu se pot duce la bun sfarsit reformele legislative majore promise in 2009", se arata in telegrama citata de Mediafax.
Documentul nota faptul ca Fondul a facut repetate concesii Guvernului Boc, permitandu-i sa foloseasca banii pentru "cheltuieli directe", adica pentru plata pensiilor si salariilor.
Nici cabinetul Tariceanu nu a scapat de criticile dure ale americanilor. Ambasadorul spunea in anul electoral ca "bugetul de stat pentru 2008 este plin de tot felul de bunatati populiste" si elaborat avand in minte "portofelele alegatorilor".
"Legea Guvernului Romaniei privind bugetul pe 2008, plina de tot felul de bunatati populiste, a fost clar elaborata cu portofelele alegatorilor in minte - nicio surpriza, avand in vedere alegerile succesive din urmatoarele 24 de luni", scrie Mediafax.
Diplomatii americani au fost interesati si de parerea fostului ministru de interne Vasile Blaga despre Marian Vanghelie, care in viziunea liderului PDL, "este unealta" unei clici din umbra formate din oficiali MAI.
"Clica din umbra este formata din oficiali precum generalul Iliescu, Toma Zaharia si generalul Voicu (pe care Vanghelie a incercat sa-l promoveze in functia de ministru al internelor. (...) Ei sunt adevaratii sefi, Vanghelie va ramane intotdeauna doar cel care plateste in locul lor".
Schimbarile politice de la varful principalelor partide din Romania erau atent monitorizate la Washington. Caracterizarea noului presedinte al PSD, Victor Ponta a fost seaca.
"Ponta este considerat ca fiind un ferm opozant al reformei efective a sistemului judiciar.
(...) Indatorirea lui Ponta fata de garda veche, tineretea sa, conexiunea sa cu Nastase si provocarea de a gestiona de unul singur multiplele interese de grupuri in PSD fac ca perspectivele pentru o reforma reala in PSD sa fie foarte slabe."
Dezvaluirile au atras si primele reactii ale institutiilor statului. Presedintia a facut publica o inregistrare audio, dupa ce intr-o telegrama se preciza ca seful statului i-ar fi amenintat pe liderii PSD ca face publice dosarele lui Adrian Nastase.
Si tragica disparitie a lui Teo Peter apare in corespondentele americane. Seful Statului l-ar fi asigurat pe ambasadorul SUA ca militarul american - responsabil de accident - "va avea parte de un proces echidistant si nu ar urma sa faca nicio zi de inchisoare in Romania".
Sursa: Pro TV
Etichete: traian basescu, telegram, marian vanghelie, victor ponta, Wikileaks, Mark Gitenstein, teo peter,
Dată publicare:
29-03-2011 18:10