Saga Wikileaks.Cum au ajuns Sarkozy, Obama si Merkel sa se teama de Assange
Julian Assange a ajuns in ultimii doi ani inamicul public numarul 1 al celor mai puternici oameni ai lumii. Nu este un razboi declarat, ci unul demn de actiunea unui film palpitant. Povestea Wikileaks este un adevarat scenariu de Oscar.
Cand si cum a inceput cel mai mare scandal al anului
Alarma a fost data acum mai bine de doua luni, cand Wikileaks ameninta cu publicarea a peste 400.000 de note informative. Atunci Pentagonul lua masuri suplimentare si alcatuia o echipa speciala, formata din 120 de oameni, care sa monitorizeze si sa combata efectele "scurgerilor".
Scandalul a atins si Romania. New York Times a preluat un document in care se arata ca angajatii companiei romanesti Danubis Global au ucis 3 irakieni in 2006.
Intre timp, Washingtonul era bombardat cu fel de fel de informatii care pana atunci erau secrete de stat. Practic, toate aceste documente erau note trimise de ambasadorii SUA catre ministerul de externe american. Din ele reiesea, cu lux de amanunte, parerea diplomatilor despre tarile in care acestia "isi serveau patria".
Un episod interesant si memorabil este cel in care, intr-o nota Wikileaks Sarkozy este caracterizat drept suspicios, Berlusconi, ineficient, iar Putin - Batman
Cum s-a scurs informatiile? Cine este vinovatul?
Cu o astfel de teroare pe cap, serviciile americane si partenerii lor din intreaga lume au cautat imediat un tap ispasitor. Nu se stie daca el este sau nu vinovatul, dar se pare ca tanarul soldat Bradley Manning ar fi cartita lui Assange.
Un CD cu Lady Gaga a ingenunchiat SUA
Potrivit The Guardian, Bradley Manning ar fi furat informatiile din serverele Armatei SUA. La cei 22 de ani ai sai, militarul care lucra la reprezentanta diplomatica din Bagdad a intrat intr-o zi in unitate cu un CD rewritable, masluit in asa fel in cat sa arate ca unul original.
Discul era in CD-playerul soldatului si continea piesele de pe ultimul album Lady Gaga.
Militarul a ajuns la calculatorul la care avea acces si ar fi luat "la gramada" 1,6 GB de documente din baza de date a SUA. Adica fix 251.000 de note informative pe care le-ar fi inmanat lui Julien Assange, contra unei sume de bani ramasa inca un mister.
Portretul fondatorului Wikileaks
De-a lungul timpului, Wikileaks a publicat mai multe materiale provenite din diverse tari, dar a dat lovitura cu adevarat in aprilie anul acesta, cand a publicat un video filmat dintr-un elicopter militar american in Irak in 2007.
Imaginile, preluate de media din toata lumea, au starnit o unda de soc.
Pentru ca nu l-au putut prinde pe Assange, l-au acuzat de viol
Povestea lui Julien Assange seamana intr-un fel cu cea a lui Al Capone. Nu a putut fi acuzat de infractiuni contra statului, asa ca sustinatorii spun ca i s-au inscenat infractiuni "banale". A fost dat in urmarire prin Interpol, pentru viol.
Recent insa, pana sa se predea si sa ajunga in arestul politiei britanice, Julian Assange s-a ascuns intr-unul dintre cele mai sigure locuri din lume. Iata buncarele SF!
Acum el este din nou in libertate, insa cautiunea nu-i permite sa paraseasca Marea Britanie. Cu toate astea, serverele Wikileaks au fost mutate in Elvetia si site-ul continua sa publice informatii mai mult sau mai putin compromitatoare, din stocul de dosare secrete pe care-l are la dispozitie. Ramane de vazut daca 2011 va fi anul condamnarii lui Assange, sau, din contra, anul in care statele lumii vor reprosa Americii felul duplicitar in care isi desfasoara politica externa.
Important este ca in acest moment, in lume, exista mai multi sustinatori decat critici ai activitatii lui Assange si ca atunci cand fondatorul Wikileaks a fost in arest, sute de fani au iesit in strada pentru a-l incuraja.
Tu ce parere ai despre metodele lui Julien Assange?
Sursa: Mediafax, Pro TV
Etichete: atac, spionaj, arest, teroristi, Wikileaks,
Dată publicare:
29-12-2010 00:00