Romania, vazuta prin ochii Wikileaks: Cei cinci oligarhi care detin tara

wikileaks

Un top al oligarhilor din Romania si al baronilor locali, in care sunt mentionati Patriciu, Voiculescu, Vantu, Ioan Niculae, Becali si Verestoy, apare intr-un raport al Ambasadei SUA, prezentat de Hotnews, atribuit Wikileaks si citat de Mediafax.

WikiLeaks este o organizatie internationala care publica documente care nu sunt destinate publicului, provenite din scurgeri de informatii, in general din surse anonime. Site-ul sau, lansat in 2006, apartine The Sunshine Press. Cel mai cunoscut dintre fondatorii sai este Julian Assange, un activist australian care, dupa publicarea a 250.000 de telegrame ale ambasadelor SUA din toata lumea, are probleme cu justitia. El este acuzat de infractiuni sexuale in Suedia.

Cazul Wikileaks in Romania:

Romania vazuta prin ochii Wikileaks: Basescu s-a intalnit cu directorul FBI

Romania, vazuta prin ochii Wikileaks: Geoana a mers la Moscova in 2009

Citește și
Julian Assange
Teorie socanta: "Daca justitia esueaza, CIA il omoara pe Assange"
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Subiectul telegramei, clasificate drept confidentiale, din 2007, este "Bani si politica: cine detine cu adevarat Romania?" In document este realizat un top 5 al oligarhilor din Romania, precum si al baronilor locali.

In top 5 oligarhi sunt inclusi Dinu Patriciu, Dan Voiculescu, Sorin Ovidiu Vantu, Ioan Niculae, Gigi Becali. Raportul a fost semnat Taplin.

In perioada respectiva, Mark Taplin era adjunctul ambasadorului SUA. Taplin mentioneaza ca raportul a fost pregatit de absolventul Universitatii Indiana, Jeremy Stewart, in practica pe perioada verii in cadrul Sectiunii Politice a Ambasadei, precizeaza Hotnews, citat Mediafax.

"De tranzitia Romaniei de la comunism, urmata de privatizarea intreprinderilor de stat, a beneficiat enorm un mic grup de persoane cu conexiuni la regimul care a urmat imediat dupa comunism si/sau la Securitatea omniprezenta. O parte dintre aceste persoane s-a folosit de informatie si de relatiile dobandite in timpul carierei in cadrul Securitatii pentru a face avere, in timp ce altii au recrutat fosti ofiteri de Securitate pentru a le servi interesele. In timp ce zeci de baroni locali au aparut dupa 1989, un mic grup de persoane foarte influente continua sa exercite o influenta semnificativa in politica din Romania. Niciuna dintre aceste persoane nu este legata exclusiv de un singur partid, chiar daca ei insisi sunt membri. Multi pastreaza legaturi obscure cu fosta Securitate din Romania sau cu persoane din serviciile de informatii si isi promoveaza interesele personale prin intermediul trusturilor media pe care le detin", se arata in documentul citat, care furnizeaza instantanee ale unor persoane considerate in general a fi printre «oligarhii» de frunte in Romania.

Ce se scrie despre cei "cinci oligarhi"

Potrivit sursei citate, despre Dinu Patriciu se mentioneaza ca "este presedintele si actionarul majoritar al Rompetrol Group si un membru proeminent al PNL. Foarte apropiat de premierul Tariceanu, Patriciu controleaza practic esaloanele superioare ale PNL si are un numar enorm de parghii asupra actualului guvern. In plus, Patriciu are o relatie stransa si cu fostul prim-ministru Adrian Nastase, omul aflat la putere cand Patriciu a achizitionat Rompetrol de la stat.

In ceea ce-l priveste pe Dan Voiculescu, se mentioneaza ca senatorul conduce Partidul Conservator, este actionar majoritar in grupul de afaceri Grivco si controleaza Intact Media Group. In iunie 2006, a fost declarat oficial colaborator al Securitatii sub numele de cod «Felix», impiedicandu-l sa preia functia de vicepremier. Desi a insistat ca rolul sau din trecut in Securitate nu a fost mai mare decat al romanului de rand si ca si-a servit tara castigand valuta, pozitia sa din perioada comunista de manager al unei companii in spatele careia se afla Securitatea sugereaza ca a fost mai degraba ofiter de rang-inalt al Securitatii, decat un simplu colaborator.

Despre Sorin Ovidiu Vantu se spune ca, desi el sustine ca inclina spre dreapta politica, nu are legaturi directe cu un singur partid politic, optand in schimb sa le influenteze pe toate.

In ceea ce-l priveste pe Ioan Niculae, telegrama prezentata de Hotnews precizeaza ca "se spune ca Niculae mentine relatii bune cu toate partidele mari si fostele guverne, desi in trecut a fost vazut ca un sponsor major al PSD".

Privitor la Gigi Becali, se mentioneaza ca sondaje de opinie recente indicau faptul ca proprietarul echipei de fotbal Steaua ocupa locul al doilea in topul popularitatii politicienilor in Romania, dupa presedintele Basescu. "Se pare ca sursa averii lui Becali ar putea fi identificata in comertul cu oi facut de tatal sau pe piata neagra, dandu-le beneficii agentilor de securitate responsabili de monitorizarea sa pe cand se afla in exil din cauza asocierii sale cu Garda de Fier. Intr-un interviu acordat inainte de alegerile din 2004, Becali a recunoscut ca a primit aproximativ 150.000 de dolari de la familia sa cand regimul Ceausescu a cazut".

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Romania, vazuta prin ochii Wikileaks: Geoana a mers la Moscova in 2009
Romania, vazuta prin ochii Wikileaks: Geoana a mers la Moscova in 2009

O telegrama transmisa de Ambasada SUA la Bucuresti in 2009, prezentata de Hotnews, citata de Mediafax, relateaza episodul unor vizite la Moscova ale lui Geoana, mentionandu-se ca dezvaluirea "a implicat faptul ca Geoana a mers cu avionul lui Vantu".

Teorie socanta:
Teorie socanta: "Daca justitia esueaza, CIA il omoara pe Assange"

Paul Craig Roberts, un fost secretar adjunct al Trezoreriei pentru Administratia Reagan, a declarat ca daca justitia nu va putea sa il pedepseasca pe Julian Assange, atunci, fondatorul Wikileaks va fi asasinat de CIA.

Romania,nemultumita de raspunsul NATO la exercitiile militare ruse din 2009
Romania,nemultumita de raspunsul NATO la exercitiile militare ruse din 2009

Rusia poate face fata unui conflict de mica amploare in vestul tarii, dar nu poate raspunde simultan la doua conflicte sau unuia singur in est, se arata intr-o nota diplomatica privind raspunsul NATO la amplele exercitii militare ruse din 2009.

Recomandări
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”

În timp ce cererea pentru muncitorii străini este tot mai mare, în România nu ajung suficienți. Agențiile de recrutare spun că unii străini ocolesc țara noastră și aleg Ungaria sau Croația.

Cine sunt candidații desemnați, până acum, la primăriile de sectoare din București. AUR nu a anunțat pe nimeni la 3 sectoare
Cine sunt candidații desemnați, până acum, la primăriile de sectoare din București. AUR nu a anunțat pe nimeni la 3 sectoare

Partidele politice au închis negocierile pentru desemnarea candidaților la primăriile de sector din București. La fiecare dintre cele șase primării s-au înscris cel puțin câte trei candidați.

Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias
Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias

Un paramedic SMURD, acuzat că a agresat sexual o pacientă pe care trebuia să o transporte în siguranță, la spital, a fost condamnat la 5 ani și 5 luni de închisoare.