Romania, vazuta prin ochii Wikileaks: Geoana a mers la Moscova in 2009

Ultima actualizare: 27-10-2012 04:35
Mircea Geoana

O telegrama transmisa de Ambasada SUA la Bucuresti in 2009, prezentata de Hotnews, citata de Mediafax, relateaza episodul unor vizite la Moscova ale lui Geoana, mentionandu-se ca dezvaluirea "a implicat faptul ca Geoana a mers cu avionul lui Vantu".

WikiLeaks este o organizatie internationala care publica documente care nu sunt destinate publicului, provenite din scurgeri de informatii, in general din surse anonime. Site-ul sau, lansat in 2006, apartine The Sunshine Press. Cel mai cunoscut dintre fondatorii sai este Julian Assange, un activist australian care, dupa publicarea a 250.000 de telegrame ale ambasadelor SUA din toata lumea, are probleme cu justitia. El este acuzat de infractiuni sexuale in Suedia.

Cazul Wikileaks in Romania:

Romania, vazuta prin ochii Wikileaks: Cei cinci care detin Romania

Romania vazuta prin ochii Wikileaks: Basescu s-a intalnit cu directorul FBI

"Un si mai mare mister este modul cum abordeaza Geoana Rusia. Geoana l-a criticat public pe Basescu pentru o pozitie prea dura fata de Moscova, cu argumentul ca Guvernul Romaniei trebuie sa nu permita ca disputele din politica externa pe anumite subiecte sa impiedice un dialog pe alte chestiuni. Desi Geoana se confrunta cu critici dupa dezvaluirea a doua vizite secrete la Moscova in 2009, campania sa n-a fost afectata de subiect. Calatoria cea mai recent dezvaluita a implicat faptul ca Geoana s-a dus la Moscova cu avionul oligarhului Sorin Ovidiu Vantu", se arata intr-o telegrama clasificata secreta, transmisa de Ambasada SUA la Bucuresti in 2009, prezentata de Hotnews si atribuita Wikileaks.

Subiectul telegramei este "Alegerile prezidentiale din Romania: Candidatul favorit Mircea Geoana - cu mare experienta in politica externa, dar putina substanta".

Potrivit Mediafax, in telegrama se arata ca, in calitate de fost ministru de externe, Geoana si-a dorit in mod constant un dialog cu Rusia, dar ca a jucat, de asemenea, un rol important intr-o serie de initiative apartinand Statelor Unite in cadrul NATO care au suparat Rusia, inclusiv acordarea statutului de membru NATO pentru tarile Baltice si presiunea asupra Moscovei pentru a-si respecta angajamentele luate la Istanbul in ce priveste retragerea fortelor din Moldova si Georgia.

"Totusi, in timp ce presedintele Basescu a facut o prioritate majora din ajutarea noului guvern din Moldova sa reziste presiunii rusesti, Geoana pare sa aiba chiar o abordare mai impartiala si sa considere chestiunea Moldovei deschisa negocierii chiar si cu Moscova", se mai arata in telegrama.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO