"Scrisorile pierdute". Romania in Wikileaks
Scurgerile WikiLeaks fac o radiografie detaliata, cu nume si prenume, a politicienilor romani prooccidentali doar la vedere, dar si a celor mai tentati sa-si tradeze colegii de partid si interesul national pentru o cariera fulminanta.
Romania Libera: Notele diplomatice trimise de la Ambasada SUA de la Bucuresti si intrate in posesia WikiLeaks radiografiaza o Romanie aflata in mijlocul unei batalii crancene, de multe ori inconstiente, pentru putere. Telegramele au rezultat in urma unor discutii purtate, in ultimii cinci- sase ani, de reprezentanti ai ambasadei americane cu politicieni, sefi de institutii sau alti oficiali romani. Multe dintre informatiile din telegrame nu reprezinta noutati absolute, unele sunt doar zvonuri, dar, in schimb, altele prezinta intr-o lumina absolut inedita personalitati din prim-planul vietii publice. Din telegrame aflam astfel cine sunt politicienii romani apropiati de interesele Moscovei, cum se turnau intre ei liderii unui mare partid din Romania sau care au fost jocurile de culise din spatele suspendarii presedintelui. In plus, telegramele includ informatii despre justitia din Romania, presupuse intelegeri cu gruparile arabe si aflam cum vedeau oficialii americani sectorul energetic romanesc.
Gandul: ROMANIA IN WIKILEAKS. CINE ESTE MARK TAPLIN, adevaratul autor al telegramelor despre Romania Diplomat de cariera din 1980, Mark Taplin a calcat pe urmele tatalui sau. Conform surselor diplomatice, Taplin senior a fost un diplomat cu rang inferior, activand ani buni inclusiv la Ambasada SUA din Bucuresti in anii 60. Atunci, Taplin jr. era un pusti care a facut cativa ani de scoala in Romania, ceea ce explica bunele sale cunostinte de limba romana. Mark Taplin e licentiat in stiinte umaniste si afaceri internationale la Universitatea Georgetown - Facultatea de Afaceri Externe (1978) si master in studii strategice la Wales University (1982). Inainte de a reveni la Bucuresti, intr-o pozitie cheie, Taplin a activat la Ambasada SUA din Moscova, ca asistent de ofiter cultural (1984-1987) si ca asistent al ofiterului de comunicare (1994), precum si la ambasadele sau consulatele din Sao Paulo - Brazilia, Port-au-Prince - Haiti si Port Louis - Mauritius. Ulterior, a fost numit consilier pentru Afaceri Publice al Ambasadei SUA din Kiev, Ucraina (1999-2001), si director adjunct al Biroului de Presa si Diplomatie Publica in Biroul Departamentului de Stat pentru Europa si Eurasia (2001-2002).
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Evenimentul Zilei: Cine purta steagul Rusiei in cablogramele WikiLeaks Geoana lasa deschisa negocierii cu Rusia problema Moldovei, iar Antonescu ataca relatia cu Moscova doar ca sa se distanteze de Basescu. Influenta oligarhilor a crescut in perioada suspendarii. Ministri, prezidentiabili, politicieni de ran gul al doilea sau oligarhi, toti fac parte dintr-un puzzle pus pe masa de oficialii Ambasadei Statelor Unite, interesati de potentialul Rusiei in relatia cu Romania, mai ales in contextul situatiei politice ten sionate de la Bucuresti. O atentie sporita este acordata in cablogramele WikiLeaks politicienilor care au avut o relatie privilegiata cu oameni de afaceri controversati. Calin Popescu- Tariceanu si Crin Antonescu pe relatia cu Dinu Patriciu, iar Mircea Geoana si Varujan Vosganian pe relatia cu Sorin Ovidiu Vintu.