"Scrisorile pierdute". Romania in Wikileaks

Wikileaks

Scurgerile WikiLeaks fac o radiografie detaliata, cu nume si prenume, a politicienilor romani prooccidentali doar la vedere, dar si a celor mai tentati sa-si tradeze colegii de partid si interesul national pentru o cariera fulminanta.

Romania Libera: Notele diplomatice trimise de la Ambasada SUA de la Bucuresti si intrate in posesia WikiLeaks radiografiaza o Romanie aflata in mijlocul unei batalii crancene, de multe ori inconstiente, pentru putere. Telegramele au rezultat in urma unor discutii purtate, in ultimii cinci- sase ani, de reprezentanti ai ambasadei americane cu politicieni, sefi de institutii sau alti oficiali romani. Multe dintre informatiile din telegrame nu reprezinta noutati absolute, unele sunt doar zvonuri, dar, in schimb, altele prezinta intr-o lumina absolut inedita personalitati din prim-planul vietii publice. Din telegrame aflam astfel cine sunt politicienii romani apropiati de interesele Moscovei, cum se turnau intre ei liderii unui mare partid din Romania sau care au fost jocurile de culise din spatele suspendarii presedintelui. In plus, telegramele includ informatii despre justitia din Romania, presupuse intelegeri cu gruparile arabe si aflam cum vedeau oficialii americani sectorul energetic romanesc.

Gandul: ROMANIA IN WIKILEAKS. CINE ESTE MARK TAPLIN, adevaratul autor al telegramelor despre Romania Diplomat de cariera din 1980, Mark Taplin a calcat pe urmele tatalui sau. Conform surselor diplomatice, Taplin senior a fost un diplomat cu rang inferior, activand ani buni inclusiv la Ambasada SUA din Bucuresti in anii 60. Atunci, Taplin jr. era un pusti care a facut cativa ani de scoala in Romania, ceea ce explica bunele sale cunostinte de limba romana. Mark Taplin e licentiat in stiinte umaniste si afaceri internationale la Universitatea Georgetown - Facultatea de Afaceri Externe (1978) si master in studii strategice la Wales University (1982). Inainte de a reveni la Bucuresti, intr-o pozitie cheie, Taplin a activat la Ambasada SUA din Moscova, ca asistent de ofiter cultural (1984-1987) si ca asistent al ofiterului de comunicare (1994), precum si la ambasadele sau consulatele din Sao Paulo - Brazilia, Port-au-Prince - Haiti si Port Louis - Mauritius. Ulterior, a fost numit consilier pentru Afaceri Publice al Ambasadei SUA din Kiev, Ucraina (1999-2001), si director adjunct al Biroului de Presa si Diplomatie Publica in Biroul Departamentului de Stat pentru Europa si Eurasia (2001-2002).

Evenimentul Zilei: Cine purta steagul Rusiei in cablogramele WikiLeaks Geoana lasa deschisa negocierii cu Rusia problema Moldovei, iar Antonescu ataca relatia cu Moscova doar ca sa se distanteze de Basescu. Influenta oligarhilor a crescut in perioada suspendarii. Ministri, prezidentiabili, politicieni de ran gul al doilea sau oligarhi, toti fac parte dintr-un puzzle pus pe masa de oficialii Ambasadei Statelor Unite, interesati de potentialul Rusiei in relatia cu Romania, mai ales in contextul situatiei politice ten sionate de la Bucuresti. O atentie sporita este acordata in cablogramele WikiLeaks politicienilor care au avut o relatie privilegiata cu oameni de afaceri controversati. Calin Popescu- Tariceanu si Crin Antonescu pe relatia cu Dinu Patriciu, iar Mircea Geoana si Varujan Vosganian pe relatia cu Sorin Ovidiu Vintu.

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
Wikileaks: Basescu oferea Egiptului expertiza in domeniul nuclear
Wikileaks: Basescu oferea Egiptului expertiza in domeniul nuclear

Ambasadorul Romaniei in Egipt a spus ca, in cadrul unei intalniri de 45 de minute a presedintilor celor doua tari, desfasurata in 2007, Basescu a oferit asistenta romaneasca pentru a avansa obiectivele Egiptului in domeniul energiei nucleare.

Romania, tara fagaduintei pentru zeci de refugiati
Romania, tara fagaduintei pentru zeci de refugiati

In timp ce din ce in ce mai multi romani se gandesc sa plece din tara, zeci de refugiati din Irak, Nepal, Camerun sau Afganistan asteapta cu sufletul la gura sa primeasca azil in Romania, tara unde viseaza sa-si implineasca viata.

Marius Petcu -
Marius Petcu - "Regina" flagrantului

Cazul de coruptie in cazul liderului sindical se adanceste. Banii pentru care a fost ridicat ar fi reprezentat, de fapt, ultima transa dintr-un total de aproape 200.000 euro care i‑ar fi fost promisi de catre omul de afaceri Petre Scrieciu.

Recomandări
Ursula von der Leyen avertizează: Putin îşi concentrează atacurile hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi
Ursula von der Leyen avertizează: Putin îşi concentrează atacurile hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat vineri că Rusia îşi concentrează atacurile sale hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi, informează AFP.

Moment istoric la căile ferate. S-a lansat în sfârșit licitația de 300 de milioane de euro pentru un tronson foarte aglomerat
Moment istoric la căile ferate. S-a lansat în sfârșit licitația de 300 de milioane de euro pentru un tronson foarte aglomerat

Compania Națională de Căi Ferate CFR SA a lansat vineri licitația pentru modernizarea căii ferate Constanța-Mangalia, după mai multe amânări.

Reacţii prudente ale oficialilor politici, după exploziile de la Isfahan în conflictul Israel-Iran
Reacţii prudente ale oficialilor politici, după exploziile de la Isfahan în conflictul Israel-Iran

Oficiali politici îndeamnă în primele reacţii - foarte pruente - după riposta Israelului în Iran, la ”evitarea unei escaladări”, relatează AFP.