Romania, prin ochii WikiLeaks. Geoana, la ceas de taina cu Basescu

Dată publicare: 28-03-2011 18:07
Dată actualizare: 01-11-2012 09:16


Zeci de depese ale Ambasadei americane la Bucuresti, trimise catre Departamentul de Stat de la Washington, au devenit publice. Diplomatia americana pare interesata de barfele marunte de la noi, dar si de probleme care tin de siguranta nationala.

Informatia care a facut cele mai multe valuri este cea potrivit careia Mircea Geoana s-a vazut in secret cu Traian Basescu, atunci cand PSD voia sa-l suspende pe seful statului.

In 2007, in plina campanie de suspendare a presedintelui Traian Basescu, Mircea Geoana le-ar fi vorbit americanilor despre doua intalniri secrete cu seful statului. Colegii din partid l-ar fi "omorat" daca aflau, scrie in telegrama ambasadei, care dezvaluie si o intelegere: stoparea suspendarii in schimbul scuzelor prezidentiale. Totodata, americanii scriau la Washington ca Geoana se prezenta ca fiind "Number 1 in Romania".

"Era 2007... Cine mai stie ce intalniri am avut atunci?! Relatarile mi se par putin bizare, nu prea e stilul meu de vorbire", spune acum Mircea Geoana, presedintele Senatului.

Alta telegrama, datata in 2009, descrie vizitele lui Mircea Geoana la Moscova, care ar plecat acolo cu avionul omului de afaceri Sorin Ovidiu Vantu.

Geoana nu este insa singurul care se intalnea cu americanii. Un altul este Vasile Blaga. Acestea le-ar fi povestit strainilor ca seful liberalilor, Crin Antonescu, este un" bun orator", dar lenes si "lucreaza doar doua ore pe zi, iar asta numai daca are chef".

Dintr-o alta informare, aflam si ca ambasadorul Nicolas Taubman spunea ca Traian Basescu l-a asigurat ca, atata timp cat va fi presedinte, nu vor fi cumparate aparate europene, ci F-16 second-hand, in timp ce ministrul apararii de la acea vreme, liberalul Teodor Melescanu, recomanda Cabinetului sa ia avioane Gripen.

Romania, vazuta de Wikileaks: Traian Basescu si dosarele
 

Inclusiv despre mafie si crima organizata se vorbeste in relatarile americane, care il citeaza pe consilierul UE la Bucuresti, Onno Simmons. Acesta ar fi vorbit despre o "intelegere" intre "anumite grupuri arabe" si Guvernul Romaniei, de genul: "Lasati-ne sa spalam bani si nu vom ataca tinte romanesti!". Totodata, Simmons ar fi sugerat ca in Romania "mafiotii lucreaza atat de bine, incat nici nu e nevoie sa se impuste intre ei".

Americanii au fost preocupati si de starea Centralei de la Cernavoda si fac referire la echipamentul depasit al echipelor de interventie. Sorin Repanovici, seful Serviciului Interventie Fizica la instalatii nucleare le-ar fi dezvaluit celor din ambasada ca directorul CNCAN, Lucian Biro "avea mereu la el trei telefoane mobile, pe care urma sa le foloseasca pentru a lua legatura cu Guvernul si cu prim-ministrul in cazul unui incident sau accident nuclear".

De asemenea, tot din telegrame reiese faptul ca Statele Unite, prin adjunctul secretarului de stat american Maura Harty, ar fi facut, in mai 2005, o oferta Romaniei: "Dati din nou drumul adoptiilor internationale si va vom scapa de vize".

Potrivit agentiei Mediafax, Ambasadorul SUA la Bucuresti, Mark Gitenstein, a declarat astazi ca nu are niciun comentariu legat de telegramele atribuite misiunii diplomatice care au aparut in presa, adaugand insa ca acestea "vorbesc de la sine".

Wikileaks: Basescu oferea Egiptului expertiza in domeniul nuclear
 

 

Tags: wikileaks,


VIDEO PROTVPLUS.RO