Bilanțul premierului Viorica Dăncilă, la 6 luni de guvernare. DOCUMENTUL cu cifrele prezentate

Ultima actualizare: 28-11-2018 10:13

Premierul Viorica Dăncilă a prezentat bilanţul primelor 6 luni de guvernare. În perioada următoare, este de așteptat ca fiecare ministru să îi urmeze exemplul.

Cabinetul Dăncilă este al treilea numit de PSD în ultimul an şi jumătate, o perioadă care a fost marcată de controverse, critici din partea Opoziţiei, dar şi de proteste de stradă.

CLICK AICI PENTRU BILANȚUL PREZENTAT DE VIORICA DĂNCILĂ

 

 

Cele mai importante declarații: 

- Veniturile la bugetul de stat au fost, în primele 6 luni, cu 12% mai mari faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. În vistieria statului au intrat, lunar, 530 de milioane de euro. Acest surplus a fost folosit pentru a susţine creşterile de venit ale populaţiei, precum şi creşterea investiţiilor.

- Reducerea deficitului la bugetul de pensii: Avem 3,1 miliarde lei care au rămas disponibili în bugetul de stat.

-  Am fost acuzaţi că nu atragem suficiente fonduri europene. Să ne uităm la cifre. Avem o creştere de 19,7% faţă de anul trecut, dar o diferenţă de 10 ori mai mare faţă de primul trimestru din 2016.

- Investiţiile publice reprezintă un capitol vizat de critici. În semestrul I 2017, investiţiile erau de 6 miliarde de lei. Acum sunt de 9,1 miliarde de lei. Graficul ne arată cât de lipsite de temei au fost aceste critici.

- În domeniul sănătăţii, cu certitudine cea mai importantă măsură a fost majorarea consistentă a salariilor medicilor.

- Creşterile sunt cu mult peste 100%. Această guvernare este cu certitudine singura care a realizat creşteri atât de mari pentru cei care ne asigură sănătatea şi ne salvează viaţa. Dacă adăugăm şi celelalte sporuri şi gărzi, putem spune că veniturile medicilor din România încep să fie comparabile cu cele din UE. Astfel s-a oprit în bună parte exodul medicilor tineri şi avem din ce în ce mai multe semnale privind întoarcerea în ţară a celor plecaţi.

- Degeaba ai medici bine pregătiţi dacă aceştia nu au echipamente moderne pentru a putea stabili un diagnostic corect sau pentru a putea face intervenţiile medicale. Practic, în acest prim semestru din 2018 am achiziţionat 16 computere tomograf, 24 de aparate de rezonanţă magnetică, 8 unităţi de screaning de cancer de col uterin, 21 de sisteme de arhivare a imaginilor medicale şi 51 de echipamente pentru terapie intensivă. Ele sunt achiziţionate şi urmează să fie instalate.

- În ceea ce priveşte infrastructura din educaţie, am prezentat obiectivele finalizate în primul semestru din 2018: 145 de unităţi de învăţământ modernizate şi 45 de creşe şi grădiniţe construite de la zero. Sunt multe altele care se află în diferite faze de execuţie şi care se vor finaliza în cursul acestui an.

 

Bilanţul de luni este, de fapt, al doilea pe care îl face premierul Viorica Dăncilă. Primul a fost făcut în luna aprilie, în Parlament, iar la momentul respectiv preşedintele PSD spunea că nu este mulţumit de cum comunică unii miniştri.

Se pare că aceasta nemulţumire persistă, pentru că şeful PSD a declarat, duminică seară, la un post de televiziune, că este ''mâhnit'' că miniştrii nu îşi fac timp să-şi prezinte măsurile. Potrivit şefului PSD, în coaliţia de guvernare nu a fost discutat subiectul unei posibile remanieri, în această vară.

 

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO