Victor Ponta are liber la declaratii, a decis Instanta Suprema. Pe cine a vizitat vineri seara fostul premier


Ultimul update: Marti 13 Septembrie 2016 07:13
Data publicarii: Sambata 10 Septembrie 2016 09:28
Categorie: Stiri Politice

Fostul sef al Guvernului si al PSD are voie sa isi comenteze public dosarul, a decis ICCJ - dar nu scapa de vizitele la politie.

Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis ca Victor Ponta sa ramana sub control judiciar, insa judecatorii i-au ridicat fostului premier interdictia de a face declaratii in presa despre dosarul sau. 

De asemenea, judecatorii au dispus ca Victor Ponta poate parasi teritoriul Romaniei.

Magistratii au modificat doua prevederi din masura controlului judiciar impusa de DNA Ploiesti, permitandu-i fostului premier sa vorbeasca in presa despre ancheta derulata de procurori, el avand acum voie si sa plece in strainatate.

"Admite plangerea formulata de inculpatul Ponta Victor Viorel impotriva ordonantei din data de 06 septembrie 2016 dispusa in dosarul nr 113/P/2016 la Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie - Directia Nationala Anticoruptie - Serviciul Teritorial Ploiesti, in sensul inlaturarii din continutul ordonantei de luare a masurii controlului judiciar a infractiunii prev. de art. 48 al.1 C.p. rap. la art.29 alin.1 lit.b din Legea 656/2002 cu aplic. art.5 C.p. Modifica obligatiile impuse inculpatului prin ordonanta sus-mentionata in sensul ca inlatura: obligatia de a nu parasi tara decat cu incuviintarea prealabila a procurorului/judecatorului competent; obligatia de a nu face declaratii in mass-media referitoare la obiectul cauzei sau aprecieri la adresa procurorilor care instrumenteaza cauza, la celelalte persoane cercetate in cauza, precum si la martorii audiati in cauza. Mentine celelalte dispozitii ale ordonantei care nu contravin prezentei hotarari", se arata in decizia instantei, publicata pe pagina de Facebook a lui Victor Ponta.

In continuare, fostul premier are interdictia de a lua legatura cu martorii si ceilalti suspecti din dosar, el avand si obligatia de a se prezent periodic la Politie, dar si in fata organelor de ancheta, ori de cate ori este chemat.

Liviu Dragnea a scris vineri seara pe Facebook, inainte de decizia ICCJ: „Victor Ponta a venit aseara la mine acasa. Am vorbit despre Romania, despre PSD si despre viitor. Va lupta alaturi de mine si de colegii din partid pentru ca familiile din Romania sa aiba o viata mai buna. Victoria din decembrie o sa fie victoria romanilor!”

Victor Ponta este urmarit penal de procurorii DNA Ploiesti intr-un nou dosar, in care este acuzat de folosire a influentei ori autoritatii in scopul obtinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite si complicitate la infractiunea de spalare de bani.

Marti, procurorii l-au anuntat pe Victor Ponta ca a fost pus sub control judiciar pentru 60 de zile.

In acelasi dosar este urmarit penal si deputatul Sebastian Ghita, pentru complicitate la savarsirea infractiunii de spalare de bani, fiind si el plasat sub control judiciar.

DNA sustine ca Ponta, in calitatea de presedinte al PSD, si-a folosit autoritatea pentru ca Sebastian Ghita sa fie desemnat drept candidat intr-un colegiu electoral in care formatiunea sa sa aiba certitudinea ca va obtine mandatul pentru care se candida.

"Confirmarea propunerii a fost facuta de Ponta Victor Viorel in scopul obtinerii de foloase ce nu i se cuveneau, constand in plata sumei de 220.000 euro, necesara organizarii unei vizite in Romania a unei personalitati politice straine. Se urmarea astfel ca, prin mediatizarea unor intalniri alaturi de personalitatea care beneficia de notorietate internationala, Ponta Victor Viorel sa castige capital electoral, in conditiile in care, in cursul anului 2012, potrivit calendarului electoral, urmau sa aiba loc alegeri locale si parlamentare. Suma de 220.000 de euro a fost obtinuta prin persoane interpuse, de la inculpatul Ghita Sebastian Aurelian", precizeaza DNA.

VIDEO PROTVPLUS.RO