Traian Basescu, in vizita oficiala in Turkmenistan!


Ultimul update: Marti 27 Martie 2012 02:36
Data publicarii: Joi 23 Iulie 2009 00:00
Categorie: Stiri Politice

Caldura venita acum in Romania paleste in fata temperaturilor pe care le-a infruntat Traian Basescu in Turkmenistan: 50 de grade.


Presedintele a vizitat o tara bogata in resurse naturale si importanta pentru Nabucco, un gazoduct care va aduce in Europa gaze din zona Marii Caspice. Pe de alta parte, Turkmenistanul este un stat cu multe ciudatenii, in care "umbra" primului conducator dupa declararea independentei este prezenta la tot pasul.

In Turkmenistan, independent din 1991, cultul personalitatii primului presedinte, Saparmurat Niazov, este prezent la tot pasul. Cateva ciudatenii l-au caracterizat pe Niazov, care a murit in 2006. A interzis dintii de aur, fumatul, baletul si... playback-ul. Capitala, Ashabad, aduce mult cu modelul pe care Ceausescu ar fi vrut sa-l aplice Bucurestiului.

In statul in care a poposit Traian Basescu vezi la tot pasul constructii uriase, amintind de Casa Poporului. Una dintre ele este cea mai mare moschee din Asia de sud-est, comparabila cu Taj Mahalul, care a costat 100 de milioane de dolari si a fost terminata in 2007.

Seful statului s-a intalnit cu presedintele turkmenilor, care este in acelasi timp seful guvernului si al partidului unic din aceasta tara. Caldura a fost mare, dar protocolul strict. Militarii purtau manusi, ziaristii uniforma si, alaturi de ministri, trebuie sa-si intampine presedintele suprem cu aplauze.

Cat despre discutii, Traian Basescu ar vrea ca si Turkmenistanul sa se alature proiectului Nabucco. Presedintele Gurbangul Berdimuhamedov nu a pomenit, insa, nimic despre Nabucco. Cea mai mare dorinta a sa este sa fie ajutat sa construiasca un mare lac artificial in desert.

Stat cu o populatie saraca, Turkmenistanul se afla pe o punga imensa de gaze naturale. Asa ca apa, gazul, curentul electric si transportul sunt gratuite pentru locuitori, aproximativ 5 milioane la numar.

In Ashabad se construieste intens. Un apartament de lux costa intre 20.000 si 30.000 de dolari. Jumatate dintre apartamente raman goale.

Actualul presedinte, Gurbangul Berdimuhamedov, a fost dentistul lui Niazov. Din 2006, de cand a preluat sefia tarii, el a mai renuntat la reguli, dar imensa carte de invataturi a predecesorului sau, Ruknama, din centrul Capitalei, dainuie inca.

Cum ii vad romanii: Basescu - Popeye, Geoana - Tom motanul, Vadim - Tepes
Basescu, despre cazul Spriu Haret: Sper ca Guvernul sa ia taurul de coarne!
Basescu: Romania, cunoscuta ca tara care distribuie criminalitate in Italia
VIDEO PROTVPLUS.RO