Traian Băsescu, despre dosarul Belina: "Nu vrea nimeni să-l aresteze pe Dragnea, ci să-i ia robinetul de bani"
Liderul PMP, senatorul Traian Băsescu, consideră că miza în dosarul „Belina”, în care sunt cercetate Sevil Shhaideh și Rovana Plumb, nu este arestarea șefului PSD, ci închiderea „robinetului de bani” de la Ministerul Dezvoltării.
„V-am spus că am urmărit declarația domnului președinte Iohannis, care-l atacă virulent pe Tudorel Toader că a spus că trebuie să meargă în contencios administrativ (hotărârea de guvern în cazul Belina — n.r.). Aceeași afirmație am făcut-o eu cu o seară înainte (...). Și de ce am făcut-o? Pentru că eu citesc. Este paragraful 79 din Decizia 68 din februarie 2017 a CCR, care spune așa: din punct de vedere formal al autorității emitente, atât legislația secundară (HG-urile), cât și legislația primară (OUG-uri) reprezintă acte administrative. Dreptul comun în materia actelor administrative îl constituie Legea contenciosului administrativ, deci, nu avea ce căuta în penal cu 'Belina', ci în contencios administrativ. Și acolo, odată anulată hotărârea de guvern în contencios administrativ — pentru că trebuie anulată, n-a respectat o lege organică—, i-aș fi luat pe trafic de influență, dar întâi parcurgeam procesul corect", a precizat fostul președinte al României, Traian Băsescu, la TVR, întrebat ce părere are despre reacțiile stârnite de dosarul „Belina", informează Agerpres.
„Este clar că aici a fost trafic de influență, pentru că a venit coroborat și cu un proiect de lege depus de Șerban Nicolae în Parlament, pe care l-am respins eu la comisie, prin care pe aceste insulițe din Dunăre și grinduri care se formează facem cazinouri, jocuri de noroc, activități economice, scutite de taxe. Deci, este clar că a fost un trafic de influență, nu are nimic în comun cu abuzul în serviciu, iar materia nu este de discutat de procurori în această fază, ci în contencios administrativ", a mai spus Traian Băsescu.
Totodată, șeful PMP a respins ipoteza potrivit căreia dosarul „Belina” l-ar viza, de fapt, pe liderul social-democraților, Liviu Dragnea.
„Nu, voi toți aveți fixul ăsta că ținta este Dragnea. Aici avem închiderea robinetului pentru baronii lui Dragnea. Toți știu că Dragnea este puternic cât dă în teritoriu bani iar Shhaideh (Sevil Shhaideh — n.r.) este omul care poate să facă lucrul ăsta. În momentul în care Dragnea nu ar mai avea acces la acest Minister al Dezvoltării — care are 30 de miliarde credit de angajament, deci nu are nevoie de bani europeni, îi iau și vor plăti guvernele următoare și românii—, în momentul în care Dragnea nu ar mai avea omul lui la acest minister, ar fi foarte greu să-și servească clientela (...). Da, dar eu cred că nu vrea nimeni să-l aresteze, ci vrea să-i ia robinetul de bani.", a mai spus Traian Băsescu.
Vineri, DNA a anunţat că a fost începută urmărirea penală a actualului vicepremier şi ministru al Dezvoltării Regionale Publice Sevil Shhaideh, suspectată de abuz în serviciu, infracţiune săvârşită în perioada în care era secretar de stat la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, privind trecerea ilegală a unei părţi din Insula Belina şi Braţul Pavel din proprietatea statului în proprietatea judeţului Teleorman şi în administrarea Consiliului Judeţean Teleorman, pentru ca, doar la câteva zile, să fie închiriate tot ilegal unei firme private.
În acelaşi dosar, DNA a cerut şi sesizarea Camerei Deputaţilor, pentru formularea cererii de urmărire penală a actualului ministru al Fondurilor Europene Rovana Plumb, la data respectivă ministru al Mediului, care ar fi iniţiat Hotărârea de Guvern premergătoare pentru trecerea insulei de pe Dunăre din administrarea „Apelor Române” în cea a Consiliului Judeţean Teleorman.
Procurorii DNA susțin că, în condiţiile în care Insula Belina şi Braţul Pavel fac parte din domeniul public al statului, „nu puteau fi trecute în proprietatea vreunui consiliu judeţean prin hotărâre de guvern, ci doar prin lege”.
DNA spune că, iniţial, Ministerul Justiţiei şi cel al Finanţelor s-au opus acestei soluţii, dar ulterior Guvernul a trecut, în numai 17 ore, un alt act normativ, premergător, prin care se modificau codurile de clasificaţie ale imobilelor astfelîncât să se creeze „aparenţa că trecerea lor la CJ nu mai impune adoptarea unei legi”.
La data respectivă, noiembrie 2013, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice era condus de Liviu Dragnea, Sevil Shhaideh fiind secretar de stat.
Sursa: Agerpres
Etichete: Liviu Dragnea, traian basescu, basescu, dosarul belina,
Dată publicare:
27-09-2017 07:17