Iohannis: Domnul Toader a confundat poziţia de ministru cu cea de profesor universitar

×
Codul embed a fost copiat

Președintele Klaus Iohannis a afirmat marți seara că Sevil Shhaideh și Rovana Plumb, suspectate de acțiuni penale, ar fi trebuit să demisioneze sau să fie retrase din funcție.

”Cred că vă amintiţi de poziţiile mele pe care le-am avut în ocazii similare şi, din nefericire, au fost câteva astfel de ocazii. Eu vreau să cred că România este o ţară care întăreşte statul de drept, iar într-un stat de drept, persoane urmărite penal, judecate penal şi condamnate penal, nu trebuie să fie în conducerea statului. Da, doamnele ministru trebuiau, în varianta optimală, să demisioneze. A doua variantă democratică, trebuiau să fie retrase. Faptul că PSD face scut în jurul doamnelor ministru nu este de bun augur”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis.

Şeful statului a subliniat că nu se autopronunţă, fiind treaba judecătorilor să stabilească vinovăţia.

”Nu mă antepronunţ prin această afirmaţie şi nu cunosc detaliile din dosar şi nu este treaba mea. Îmi doresc foarte mult să avem un guvern care nu este supus unor suspiciuni, un guvern care acţionează pentru România şi pentru români. Nu ştiu dacă doamnele sunt vinovate sau nevinovate. Nici nu e treaba mea şi nu este nici treaba PSD să stabilească acest lucru. Vinovăţia se stabileşte de către judecători”, a mai spus Iohannis.

Şeful statului a mai spus că "este păcat că PSD nu a înţeles nimic" din repetatele sale apeluri pentru întărirea statului de drept şi a avertizat că "această cale nu este cea bună".

Citește și
Ludovic Orban
PNL cere revocarea din funcţiile guvernamentale a Rovanei Plumb şi a lui Sevil Shhaideh
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Întrebat dacă poate interveni în acest caz, preşedintele a spus că "deocamdată acţiunile se desfăşoară în altă parte".

"Nu am niciun temei pentru suspendarea acestor doamne ministru. În cazul doamnei Shhaideh sunt acuzaţii care se referă la cariera sa în calitate de secretar de stat, şi acestea nu vin la mine. La doamnă Plumb e nevoie prima oară să se ceară urmărirea penală de Parlament după care se poate discuta alt curs al acţiunii, dar până atunci nu", a spus președintele.

Iohannis: Domnul Tudorel Toader a confundat poziţia de ministru cu cea de profesor universitar sau de rector. Abordarea acestuia, inadecvată

Klaus Iohannis a declarat că ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a confundat poziţia de acum cu aceea de profesor universitar, spunând că abordarea acestuia a fost una inadecvată pentru că, dacă constata că ceva nu este bine reglementat prin lege trebuia să vină cu un act să corecteze.

"Domnul ministru Tudorel Toader a confundat poziţia domniei sale de acum cu poziţia de profesor universitar sau de rector pe care a avut-o înainte. Dacă vorbim teoretic, sigur, se poate purta o discuţie pe competenţele de contencios şi legat de care de ce se ocupă (...) E adevărat că se poate purta această discuţie, dar domnul Tudorel Toader nu esteprofesor universitar în acest moment, ci ministru, iar din această poziţie dacă a constatat că anumite lucruri nu sunt clarificate bine trebuia să vină cu un act prin care să corecteze, de exemplu, Codul de Procedură Civilă", a declarat Klaus Iohannis, întrebat despre declaraţiile ministrului Justiţiei potrivit cărora legalitatea unei hotărâri de guvern este verificată de judecător, ci nu de procuror.

El a mai spus că abordarea ministrului Justiţiei i se pare inadecvată.

"Aşadar, abordarea domnului ministru mi se pare inadecvată. Daca a constatat că ceva nu e bine reglementat, trebuia să vina cu un act să corecteze", a mai afirmat şeful statului.

CITEȘTE ȘI Război între ministrul Justiţiei şi DNA. Tudorel Toader o critică pe Kovesi în dosarul Belina

DNA a anunţat că a fost începută urmărirea penală a actualului vicepremier şi ministru al Dezvoltării Regionale Publice Sevil Shhaideh, suspectată de abuz în serviciu, infracţiune săvârşită în perioada în care era secretar de stat la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, privind trecerea ilegală a unei părţi din Insula Belina şi Braţul Pavel din proprietatea statului în proprietatea judeţului Teleorman şi în administrarea Consiliului Judeţean Teleorman, pentru ca, doar la câteva zile, să fie închiriate tot ilegal unei firme private.

În acelaşi dosar, DNA a cerut şi sesizarea Camerei Deputaţilor pentru formularea cererii de urmărire penală a actualului ministru al Fondurilor Europene Rovana Plumb, la data respectivă ministru al Mediului, care ar fi iniţiat Hotărârea de Guvern premergătoare pentru trecerea insulei de pe Dunăre din administrarea "Apelor Române” în cea a Consiliului Judeţean Teleorman.

Procurorii DNA spun că, în condiţiile în care Insula Belina şi Braţul Pavel fac parte din domeniul public al statului, "nu puteau fi trecute în proprietatea vreunui consiliu judeţean prin hotărâre de guvern, ci doar prin lege”.

Articol recomandat de sport.ro
Ireal! O bombă de 500 de kilograme, lângă un stadion din Bundesliga
Ireal! O bombă de 500 de kilograme, lângă un stadion din Bundesliga
Citește și...
Război între ministrul Justiţiei şi DNA. Tudorel Toader o critică pe Kovesi în dosarul Belina
Război între ministrul Justiţiei şi DNA. Tudorel Toader o critică pe Kovesi în dosarul Belina

''Dosarul Belina'', în care sunt vizaţi doi miniştri PSD, a declanşat un adevărat război al declaraţiilor între ministrul Justiţiei şi DNA.

PNL cere revocarea din funcţiile guvernamentale a Rovanei Plumb şi a lui Sevil Shhaideh
PNL cere revocarea din funcţiile guvernamentale a Rovanei Plumb şi a lui Sevil Shhaideh

PNL cere revocarea din funcţiile guvernamentale a Rovanei Plumb şi a lui Sevil Shhaideh.

Recomandări
Vine nota de plată. Boloș se plânge, în șoaptă, că nu sunt bani pentru majorările de salarii și de pensii aprobate de Guvern
Vine nota de plată. Boloș se plânge, în șoaptă, că nu sunt bani pentru majorările de salarii și de pensii aprobate de Guvern

„(...) se impune identificarea fondurilor necesare pentru plata drepturilor salariale majorate”. Asta este una dintre concluziile unui mini-raport prezentat de șeful Finanțelor, Marcel Boloș, în ședința de Guvern de joi, 25 aprilie. 

Doi angajați ai unei bănci sunt cercetaţi după ce ar fi furat din contul unei persoane aproximativ 140.000 de euro
Doi angajați ai unei bănci sunt cercetaţi după ce ar fi furat din contul unei persoane aproximativ 140.000 de euro

Doi funcţionari bancari sunt urmăriţi penal de procurori, după ce ar fi sustras din contul unei persoane în vârstă de 64 de ani aproximativ 140.000 de euro, a informat, vineri, Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti.

Eurostat: Prețurile plătite pentru energia electrică și gazele naturale de către români, printre cele mai mici din UE
Eurostat: Prețurile plătite pentru energia electrică și gazele naturale de către români, printre cele mai mici din UE

Eurostat a publicat statistica cu privire la prețurile plătite pentru energie electrică și gaze naturale de consumatorii casnici și non-casnici din cadrul Uniunii Europene (UE).