Tariceanu spune ca Romania nu a scapat de MCV din considerente politice: "Este mai mult de verificare, decat de cooperare"

Calin Popescu Tariceanu

Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a declarat vineri, ca o serie de considerente politice au facut ca tarii noastre sa nu ii fie ridicat MCV, care a devenit un instrument „mai mult de verificare, decat de cooperare”.

“In acest moment in care suntem la o rascruce de drumuri pentru ansamblul UE, ar trebui sa ne gandim in egala masura la modul in care noi ne prezentam in UE, ce figura facem si la ce putem sa aspiram cu nivelul dezbaterilor pe care le avem in Romania, cu proiectia pe care o dam in strainatate si cu modul in care suntem perceputi de partenerii nostri. In functie de aceste lucruri putem sa ne construim in mod realist si asteptarile, pentru ca, din pacate, asteptarile depasesc realitatile”, a afirmat Tariceanu, citat de News.ro.

El a mai spus ca MCV si faptul ca nu suntem in spatiul Schengen fac din Romania o tara „diferita” de celelalte tari europene.

“Vreau sa va spun sincer ca sperantele pe care le-am nutrit acum 25 de ani, chiar si acum 10 ani, nu sunt realizate conform aspiratiilor si ceea ce ne-am imaginat. Am sa va explic si de ce pentru ca, iata, pentru Romania avem in momentuul de fata doua mecanisme care ne fac sa fim diferiti fata de celelalte tari europene. Ma refer la MCV si la faptul ca nu suntem membri in Schengen. Acest lucru, dupa parerea mea, arata ca exista o atitutine unilaterala care pune sub semnul intrebarii vocatia Romaniei de a fi tara membra a UE. Ma refer la cei care sunt la nivelul si la conducerea Comisiei Europene”, a subliniat presedintele Senatului.

El a sustinut ca MCV a fost, in ultima perioada, „mai mult de verificare decat de cooperare”.

Citește și
comisia europeana - getty
Mesaj ingrijorator al Comisiei Europene: "Romania a inregistrat un regres". Sansele de ridicare a MCV ar putea fi afectate

“O serie de considerente politice au facut ca, in pofida indeplinirii celor patru borne care au fost stabilite la inceput prin MCV, Romaniei sa nu ii fie ridicat acest Mecanism si sa se considera ca, daca tintele sunt mobile, atunci vom avea tot timpul ceva de facut. Pe masura ce una din tinte era indeplinita, ea era in raportul urmator iar indepartata si, in felul acesta, aproape ca a devenit un mecanism perpetuu, ceea ce bineinteles ca nu a fost in spiritul si in logica in care el a fost instituit in 2007”, a completat Calin Popescu Tariceanu.

Presedintele Senatului a mai spus ca „avem deja experienta unei Europe cu mai multe viteze, lucru de care discutam astazi in mod frecvent”.

In ianuarie, Calin Popescu Tariceanu anunta ca va propune Guvernului sa transmita Comisiei Europene (CE) ca Romania nu mai doreste sa coopereze in cadrul MCV. In opinia sa, tara noastra este discriminata, iar recomandarile raportului MCV sunt ”aberatii”.

O sa deschid o discutie si cu presedintele Camerei Deputatilor pe acest subiect si cu premierul Grindeanu si o sa-l rugam si pe ministrul de Externe sa facem o consultare la care eu le voi propune ca Romania sa transmita un punct de vedere clar Comisiei ca nu mai dorim sa cooperam in cadrul Mecanismului de verificare, care nu este unul de cooperare, este unul de verificare si care practic stabileste un tratament discriminatoriu pentru Romania”, declara atunci Tariceanu.

Presedintele Senatului a criticat dur raportul MCV facut public de Comisia Europeana, despre ale carui concluzii si recomandari a spus ca sunt ”aberatii”.

Raportul Comisiei Europene privind Romania prezentat, in inauarie, recomanda stabilirea de criterii obiective pentru ridicarea imunitatii parlamentare si motivarea deciziilor in acest sens si sugereaza Guvernului ca ar putea modifica legislatia pentru a limita imunitatea ministrilor la durata mandatului.

De asemenea, in raportul MCV este semnalat faptul ca atacurile impotriva Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) au devenit deosebit de intense in 2016 si, desi a existat o perceptie publica de incredere in sistemul judiciar, politiceni si mass-media au avut reactii impotriva magistratilor si institutiilor judiciare.

Calin Popescu Tariceanu, care s-a remarcat in ultimele luni ca fiind unul dintre cei mai vehementi critici ai luptei anti-coruptie, nu a scapat de dosare penale. El a fost trimis in judecata de DNA pentru marturie mincinoasa, dupa ce a declarat in fata procurorilor ca nu stie nimic despre retrocedarea catre Paul al Romaniei a unor suprafete de teren din Baneasa si Snagov.

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Profesorul Tudorel Toader si-a preluat mandatul de ministru al Justitiei.
Profesorul Tudorel Toader si-a preluat mandatul de ministru al Justitiei. "Tot romanul vrea ca MCV sa fie ridicat"

Fostul judecator al Curtii Constitutionale, Tudorel Toader, isi preia luni dimineata oficial mandatul de ministru al Justitiei. Iar stafeta i-o preda Ana Birchall, ministrul delegat pentru afaceri europene, care a asigurat interimatul.

Mesaj ingrijorator al Comisiei Europene:
Mesaj ingrijorator al Comisiei Europene: "Romania a inregistrat un regres". Sansele de ridicare a MCV ar putea fi afectate

Comisia Europeana revine cu un prim mesaj dupa cele mai mari proteste din istoria tarii.

Tariceanu: Voi propune ca Romania sa transmita CE ca nu mai dorim sa cooperam in cadrul MCV. Sunt aberatii in raport
Tariceanu: Voi propune ca Romania sa transmita CE ca nu mai dorim sa cooperam in cadrul MCV. Sunt aberatii in raport

Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a anuntat ca va propune Guvernului sa transmita Comisiei Europene (CE) ca Romania nu mai doreste sa coopereze in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV).

Romania nu scapa de MCV. Ce spune raportul despre
Romania nu scapa de MCV. Ce spune raportul despre "modificarile legislative care slabesc aplicarea infractiunii de coruptie"

Modificarile legislative menite in mod clar sa reduca domeniul de aplicare al infractiunii de coruptie ar atrage reevaluarea progreselor realizate in Justitie, se arata in raportul MCV al Comisiei Europene despre Romania, pe 2017.

Recomandări
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern

Candidatul comun pentru alegerile prezidențiale de anul viitor este pus sub semnul întrebării în noul Executiv.

Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”
Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”

România exportă din nou energie, produsă acum din centralele eoliene, afirmă ministrul de resort Sebastian Burduja, care pledează pentru acest tip de energie verde. Apa din lacurile de acumulare, pentru energia hidro, trebuie păstrată, spune el.

Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului
Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului

Apărarea și securitatea României nu sunt amenințate de Aliați și parteneri, spune răspicat MApN, care dezminte astfel dezinformările apărute pe tema modificărilor legislative în ceea ce privește apărarea spațiului aerian național împreună cu NATO.