Profesorul Tudorel Toader si-a preluat mandatul de ministru al Justitiei. "Tot romanul vrea ca MCV sa fie ridicat"
Fostul judecator al Curtii Constitutionale, Tudorel Toader, isi preia luni dimineata oficial mandatul de ministru al Justitiei. Iar stafeta i-o preda Ana Birchall, ministrul delegat pentru afaceri europene, care a asigurat interimatul.
Corespondentul Pro TV Ovidiu Oanta vine cu ultimele detalii de la Ministerul Justitiei, unde Tudorel Toader a ajuns luni dimineata mult inainte de Ana Birchall, care a asigurat interimatul dupa demisia lui Florin Iordache. Procedura de predare a stafetei a avut loc in jurul orei 9. Tudorel Toader a spus ca isi va anunta prioritatile doar dupa ce va prelua oficial ministerul, dar a dezvaluit ca activitatea sa nu va fi una usoara.
In prima sa conferinta de presa, noul ministru a spus, intrebat daca sustine ridicarea MCV, ca "Tot romanul vrea ca MCV sa fie ridicat". Referitor la OUG 13, el a spus ca e o experienta din care trebuie invatat.
"Sigur ca eu nu pot veni cu propuneri desprinse de realitate", a spus noul ministru. El a promis o conferinta de presa saptamanala.
Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a declarat luni, dupa preluarea mandatului, ca va initia un proiect de lege pentru a pune in acord legislatia penala cu deciziile Curtii Constitutionale, dupa ce vor fi inventariate toate deciziile CCR privind normele juridice penale care nu au fost adaptate in legislatie.
"Am avut in vedere doua cerinte pe care tot romanul le stie, Mecanismul de Cooperare si Verificare ni le cere si sunt firesti. S-a vorbit in ultima perioada si se tot vorbeste despre nevoia de a pune de acord legislatia penala si procesual penala cu deciziile Curtii Constitutionale. Vom face un inventar al tuturor deciziilor Curtii Constitutionale cu referire la normele juridice penale, procesual penale, vom vedea care norme au fost adaptate in acord cu deciziile si considerentele Curtii si, daca sunt inca netranspuse, vom propune in chip firesc legiuitorului, vom initia un proiect de lege pentru a pune de acord legislatia cu deciziile Curtii”, a spus Tudorel Toader, in prima zi la Ministerul Justitiei.
Noul ministru al Justitiei a mai spus ca va participa la Curtea Constitutionala la dezbaterea privind solutionarea conflictului juridic de natura constitutionala, sesizare depusa de presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu.
"Eu, la Curtea Constitutionala ma voi prezenta in numele premierului, deci nu voi vorbi in nume propriu, ca ministru al Justitiei, ci voi sustine punctul de vedere exprimat de catre primul-ministru al Romaniei, care este parte in acest reclamat conflict. Vom vedea ce vor decide judecatorii constitutionali. Vor aprecia, vor constata ca este sau nu este (un conflict constitutional intre Guvern si puterea judecatoreasca, n.r.)”, a precizat ministrul Justitiei.
Tudorel Toader a vorbit si de un alt proiect de lege prioritar, legat de directivele europene care trebuie stranspuse in legislatie. "Tot la fel, vom verifica ce directive n-au fost transpuse, ne apropiem de termenul de gratie sa initiem proiect de lege pentru transpunerea directivei, sigur pastrand acea marja de apreciere pe care legiuitorul national o are”, a precizat Toader.
Intrebat daca vede oportun un proiect de lege privind gratierea pedepselor cu suspendare, Toader a raspuns: „Pornim de la distinctia dintre oportunitate si legalitate si constitutionalitate. Pornind de la separatia puterilor, cui apartine fiecare componenta in elaborarea, adoptarea unor acte normative. Proicetul de lege este la Parlament, Parlamentul este cel care va decide. Astazi, maine voi avea si o intrevedere cu dansii pentru a vedea continutul proiectului de act normativ. Dupa ce-l vad, dupa ce-l analizez, cu siguranta imi voi spune punctul de vedere. Nu vreau sa exprim un punct de vedere in abstract, ci vreau sa exprim un punct de vedere in concret”.
Ministrul Justitiei a mai spus ca tot timpul au fost si vor fi probleme de solutionat, pentru ca sistemul judiciar in general si societatea se afla intr-o dinamica deosebita.
"Niciodata nu vom spune ca toate problemele sunt pe deplin si definitiv rezolvate. (…) Noi trebuie sa cunoastem realitatea asa cum este astazi. Aici, la Ministerul Justitiei, sunt practic doua paliere: sunt activitatile curente de care trebuie sa avem grija sa se desfasoare corect, complet si la timp si a doua directie sunt masurile mari, strategice pe care ni le propunem in viitor. (…)Sigur ca eu nu pot veni decat cu propuneri de perfectionare, de imbunatatire a activitatii, activitate care inseamna normativa, pe de o parte, de punere in aplicare a legislatiei, pe de alta parte”, a adaugat Toader.
Guvernul vrea sa repuna in dezbatere publica modificarea Codurilor Penale, chiar daca Ordonanta 13 a fost abrogata. Asa ca nu este exclus ca Tudorel Toader sa invite la discutii specialisti in drept cu care sa discute pe acest subiect.
Sursa: Pro TV
Etichete: guvern, tudorel toader, ministrul justitiei, cod penal, oug, ana birchall,
Dată publicare:
27-02-2017 09:29