Tariceanu: Voi propune ca Romania sa transmita CE ca nu mai dorim sa cooperam in cadrul MCV. Sunt aberatii in raport

Calin Popescu Tariceanu

Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a anuntat ca va propune Guvernului sa transmita Comisiei Europene (CE) ca Romania nu mai doreste sa coopereze in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV).

In opinia sa, tara noastra este discriminata, iar recomandarile raportului MCV sunt ”aberatii”.

O sa deschid o discutie si cu presedintele Camerei Deputatilor pe acest subiect si cu premierul Grindeanu si o sa-l rugam si pe ministrul de Externe sa facem o consultare la care eu le voi propune ca Romania sa transmita un punct de vedere clar Comisiei ca nu mai dorim sa cooperam in cadrul Mecanismului de verificare, care nu este unul de cooperare, este unul de verificare si care practic stabileste un tratament discriminatoriu pentru Romania”, a declarat Calin Popescu Tariceanu, conform News.ro.

Presedintele Senatului a criticat dur raportul MCV facut public miercuri de Comisia Europeana, despre ale carui concluzii si recomandari a spus ca sunt ”aberatii”.

Ar fi trebuit ca prin concluzia finala sa se recomande ridicarea MCV. Ei bine, nu. Aici este o poveste fara sfarsit. Tintele sunt in miscare. Avem progrese ireversibile, dar mai trebuie ceva facut. Tot timpul se mai gaseste ceva de facut. Sunt aberatii in raport. Se recomanda Parlamentului sa-si motiveze deciziile. Nu stiu cum sa facem: sa invit pe fiecare senator sa-si motiveze votul? Nicaieri, in nicio tara Parlamentul nu motiveaza deciziile. E un vot, votul poate sa fie deschis sau secret.

Citește și
Iohannis - Agerpres
Reactia presedintelui Klaus Iohannis la raportul MCV. Ce "trebuie sa inteleaga" Guvernul si actuala majoritate parlamentara
Cum a deturnat Putin serviciul de spionaj al Austriei. Acum se îndreaptă spre guvernul de la Viena | Politico

Nu se motiveaza aceste decizii. Nu facem noi in Romania reguli altfel decat sunt in alta parte. Nu functioneaza imunitatea in Romania altfel decat functioneaza in alta parte. Imunitatea in Romania nu este nici mai cuprinzatoare, nici mai putin cuprinzatoare decat in alte parti. Acest gen de recomandari mi se par total neavenite”, a mai spus Tariceanu.

Raportul Comisiei Europene privind Romania prezentat miercuri recomanda stabilirea de criterii obiective pentru ridicarea imunitatii parlamentare si motivarea deciziilor in acest sens si sugereaza Guvernului ca ar putea modifica legislatia pentru a limita imunitatea ministrilor la durata mandatului.

De asemenea, in raportul MCV este semnalat faptul ca atacurile impotriva Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) au devenit deosebit de intense in 2016 si, desi a existat o perceptie publica de incredere in sistemul judiciar, politiceni si mass-media au avut reactii impotriva magistratilor si institutiilor judiciare.

Calin Popescu Tariceanu, care s-a remarcat in ultimele luni ca fiind unul dintre cei mai vehementi critici ai luptei anti-coruptie, nu a scapat de dosare penale.

El a fost trimis in judecata de DNA pentru marturie mincinoasa, dupa ce a declarat in fata procurorilor ca nu stie nimic despre retrocedarea catre Paul al Romaniei a unor suprafete de teren din Baneasa si Snagov.

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO EXCLUSIV "Eu, da! Recunosc!". Dan Petrescu nu s-a abținut după meciul Generației de Aur și a spus tot la interviu
VIDEO EXCLUSIV "Eu, da! Recunosc!". Dan Petrescu nu s-a abținut după meciul Generației de Aur și a spus tot la interviu
Citește și...
Coruptia din sanatatea romaneasca, marcata in raportul MCV: O practica des folosita de frauda este abordarea
Coruptia din sanatatea romaneasca, marcata in raportul MCV: O practica des folosita de frauda este abordarea "salam feliat"

Nivelul coruptiei in asistenta medicala are un impact direct asupra calitatii serviciilor de sanatate publica si afecteaza direct accesul la asistenta medicala in Romania, iar rezultatul este ca, in unele cazuri, pacientii au murit.

Reactia presedintelui Klaus Iohannis la raportul MCV. Ce
Reactia presedintelui Klaus Iohannis la raportul MCV. Ce "trebuie sa inteleaga" Guvernul si actuala majoritate parlamentara

Presedintele Klaus Iohannis a salutat faptul ca raportul Comisiei Europene recunoaste progresele inregistrate de Romania in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV) cu privire la consolidarea sistemului judiciar si lupta impotriva coruptiei.

Romania nu scapa de MCV. Ce spune raportul despre
Romania nu scapa de MCV. Ce spune raportul despre "modificarile legislative care slabesc aplicarea infractiunii de coruptie"

Modificarile legislative menite in mod clar sa reduca domeniul de aplicare al infractiunii de coruptie ar atrage reevaluarea progreselor realizate in Justitie, se arata in raportul MCV al Comisiei Europene despre Romania, pe 2017.

Recomandări
Cât costă o simulare a Evaluării Naționale sau a Bacalaureatului. Elevii se pregătesc intens
Cât costă o simulare a Evaluării Naționale sau a Bacalaureatului. Elevii se pregătesc intens

Mai este puțin până la Evaluarea Națională și Bacalaureat, iar elevii se pregătesc intens. În centrele educaționale se fac încontinuu simulări pentru examene și se dau meditații.

Româncele, printre cele mai nefericite femei din UE și din lume. Banii, sănătatea și educația sunt principalele nemulțumiri
Româncele, printre cele mai nefericite femei din UE și din lume. Banii, sănătatea și educația sunt principalele nemulțumiri

Femeile din România sunt cele mai nefericite din Uniunea Europeană și printre cele mai nefericite din lume, potrivit unui index global al bunăstării femeilor. Cele mai multe nemulțumiri sunt legate de educație, bani și sănătate.

Bărbatul din Botoșani care și-a violat și ucis nepoata riscă închisoare pe viață. Ce a declarat tatăl fetiței
Bărbatul din Botoșani care și-a violat și ucis nepoata riscă închisoare pe viață. Ce a declarat tatăl fetiței

Procurorii cer închisoare pe viață pentru individul din Botoșani care și-a violat și ucis nepoata de 8 ani. Și-a recunoscut faptele îngrozitoare iar avocata sa a transmis că nu va contesta măsura arestului preventiv.