PSD anunță că îl susține pe Dragnea în toate funcțiile și că va lua măsuri pentru ca deciziile CCR să fie aplicate


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Vineri 22 Iunie 2018 07:14
Categorie: Stiri Politice

Liderii PSD încearcă să se regrupeze după condamnarea liderului. Vineri, au organizat o ședință de urgență pentru a pune la cale planul pe următoarele luni.

CITIȚI în acest articol:

-► Cronologia evenimentelor de astăzi - LIVE UPDATE - declarațiile liderilor PSD
-► Mesaje de susținere din partea organizațiilor PSD pentru Dragnea

Partidul Social Democrat a decis să îl susțină pe Dragnea în toate funcțiile, deși acesta a fost condamnat, în prima instanță, la trei ani și jumătate de închisoare în dosarul ”Bombonica”.

Decizia a fost luată după ședința de urgență a PSD de vineri.

Cronologia evenimentelor, vineri, 22 iunie

Ora 19:00 Comitetul Executiv Național al PSD anunță, după ședința de vineri, că îl va susține pe Liviu Dragnea în toate funcțiile deținute de acesta.

De asemenea, PSD precizează că va utiliza toate căile legale pentru a consolida autoritatea Curții Constituționale, pentru ca toate deciziile luate de aceasta să fie puse în executare de către toate autoritățile statului român.

Comunicatul integral al CEX PSD:

Având în vedere programul de guvernare asumat de Partidul Social Democrat în fața cetățenilor români, la alegerile generale din 2016;

Ținând cont de măsurile din acest program, care urmează să fie luate sau care sunt deja în curs de implementare și care pot aduce beneficii majore în ceea ce privește creșterea veniturilor românilor și pentru realizarea investițiilor de interes strategic pentru România;

Luând în considerare faptul că președintele PSD, Liviu Dragnea, este garantul politic al realizării programului de guvernare și principalul factor de stabilitate al guvernării și al majorității parlamentare;

Respectând prezumția de nevinovăție și dispozițiile în această materie din directivele europene, din deciziile CEDO și ale Curții Constituționale, care statuează acest principiu ca una din valorile fundamentale ale democrației și ale statului de drept,

Comitetul Executiv Național al Partidului Social Democrat,
DECIDE:

1) Susținerea a președintelui PSD Liviu Dragnea în toate funcțiile politice deținute de acesta la conducerea partidului și la conducerea Camerei Deputaților din Parlamentul României.

2) Susținerea Guvernului condus de primul ministru Viorica Dăncilă, pentru continuarea și accelerarea realizării măsurilor prevăzute în programul de guvernare.

3) Realizarea tuturor demersurilor legale și constituționale pentru finalizarea și accelerarea procedurilor privind adoptarea modificărilor la legile justiției și a codurilor penale, pentru punerea acestora în acord cu deciziile Curții Constituționale, a Curții Europene Drepturilor Omului, a directivelor europene și în conformitate cu standardele în această materie ale Comisie de la Veneția

4) Utilizarea cu fermitate a tuturor mecanismelor și procedurilor legale și parlamentare pentru denunțarea abuzurilor din Justiție, realizate în baza unor protocoale secrete ilegale.

5) Utilizarea cu determinare a tuturor căilor legale pentru consolidarea autorității Curții Constituționale, astfel încât deciziile definitive și obligatorii ale acestei instanțe supreme să fie respectate și puse în executare de către toate autoritățile statului român.

ora 17.45 Şedinţa Comitetului Executiv Naţional al PSD, convocată la Parlament pentru ora 16.00 ca urmare a deciziei de condamnare la trei ani şi jumătate de închisoare a liderului partidului, Liviu Dragnea, în dosarul privind angajările fictive de la Protecţia Copilului Teleorman, întârzie, Liviu Dragnea şi ceilalţi lideri ai PSD fiind încă din jurul orei 14.00 în şedinţă în biroul acestuia.

ora 16.00 Vicepremierul Ana Birchall a afirmat că susţine punctul de vedere exprimat de PSD în cazul preşedintelui partidului, Liviu Dragnea, precizând că, până la pronunţarea deciziei finale în instanţă, acesta beneficiază de prezumţia de nevinovăţie.

"Prezumţia de nevinovăţie este un principiu constituţional şi un drept fundamental", a scris Ana Birchall, pe Facebook, potrivit Agerpres.

Ea a precizat că, potrivit art. 23 (11) din Constituţie, "până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătoreşti de condamnare, orice persoană este considerată nevinovată".

ora 15.45 Un colaborator al USR şi voluntar pentru strângerea de semnături pentru iniţiativa "fără penali în funcţii publice" a afişat vineri, la uşa grupului PSD din Camera Deputaţilor, un banner pe care scria #farapenaliinfunctiipublice.

El a fost ulteiror îndrumat de paznicii Camerei Deputaţilor la grupul USR.

"Domnul Dragnea este un condamnat penal şi trebuie să plece din toate funcţiile publice pe care le deţine. Este condamnat în două dosare, în unul fiind condamnat definitiv", a declarat Laurenţiu Dincă, potrivit News.ro.

ora 14.50 Președintele organizației PSD de femei, Rovana Plumb, face declarații, înainte să intre în biroul lui Liviu Dragnea.

Trebuie precizat faptul că în ianuarie 2018, Rovana Plumb a revenit în Guvernul lui Dăncilă, după ce a fost scoasă de fostul premier Mihai Tudose, în ciuda faptul că DNA a cerut începerea urmăririi penale pe numele ei.

Cererea DNA a fost respinsă de parlamentarii PSD și ALDE, care au făcut scut în jurul ei. Anchetatorii au acuzat-o pe Rovana în dosarul Belina de complicitate la abuz în serviciu, în dosarul în care Sevil Shhaideh este urmărită penal pentru trecerea ilegală a unor părţi din Insula Belina şi din Braţul Pavel din proprietatea statului în proprietatea judeţului Teleorman.

”Dacă prezumția de nevinovăție nu va fi respectată, este posibil ca dreptul la libera exprimare și ea să fie suspendat, și atunci nu mai putem vorbi de democrație.

Sunt convins că domnul președinte Liviu Dragnea va acționa ca și până acum, în interesul țării, și nu sunt de acord sub nicio formă să existe această temă a renunțării la poziția pe care o are, poziție care înseamnă o răspundere față de România. Eu susțin cu totalitate ca președintele Liviu Dragnea să continue efortul de a putea guverna bine și de aface lucruri bune.

Eu ceea ce vreau să vă spun și fac un apel și nu aș fi crezut ca la 28 de ani după Revoluție să trăim momente în care ura să fie atât de puternică și atât de vizibilă. Eu nu pot să înțeleg, respect democrația, respect dreptul la protest, dar nu pot să cred că pot exista atitudini de bucurie, de cântec, de dans față de necazul unui om”. - a spus Rovana Plumb.

ora 14.45 Liviu Dragnea discută la această oră cu mai mulți lideri PSD în biroul său din Camera Deputaților. Printre numele importante din partid se află: 

-► Viorica Dăncilă, Gabriela Firea, Paul Stănescu, Niculae Bădălau, Şerban-Constantin Valeca, Rodica Nassar sau Dan Tudorache.

Liviu Dragnea nu a avut nicio reacţie publică după primirea sentinţei, însă ceilalţi lideri ai partidului, miniştri, şefi de filiale judeţene au reacţionat prin mesaje de susţinere pentru preşedintele PSD.

Aceștia au anunţat că miniştrii, PSD şi Guvernul îl susţin pe Dragnea pentru a rămâne la conducerea partidului şi a Camerei Deputaţilor, afirmând că cei care cer demisia preşedintelui PSD înainte de pronunţarea unei decizii definitive "încalcă grav" Constituţia României şi directivele europene”.

Mesaje de susținere din partea organizațiilor PSD pentru Dragnea

Liviu Dragnea nu a avut nicio reacţie publică după anunţarea sentinţei, însă ceilalţi lideri ai partidului au reacţionat prin mesaje de susţinere pentru preşedintele PSD.

Prima reacţie a venit - la aproximativ două ore de la decizia instanţei supreme - din partea premierului Viorica Dăncilă, numărul doi ca funcţie în partid, ea fiind preşedintele executiv al PSD.

Dăncilă a susţinut că aceia care îi cer demisia lui Liviu Dragnea înainte de decizia finală a instanţei încalcă grav Constituţia, Directivele UE şi standardele Comisiei de la Veneţia privind prezumţia de nevinovăţie.

Liderii partidului au susţinut că decizia de condamnare a preşedintelui PSD este una "aberant de nedreaptă" şi care nu are nimic de-a face cu faptele şi lucrările dosarului, iar social-democraţii sunt "mai solidari şi uniţi ca oricând alături de Liviu Dragnea, de membrii PSD şi de simpatizanţii lor".

"Încă o etapă din lupta grea, incredibil de grea s-a consumat astăzi, finalizându-se printr-o decizie aberant de nedreaptă! Care nu are nimic de-a face cu faptele şi lucrările dosarului şi parcă nici măcar cu lupta politică! 

Nu este o decizie împotriva unui om chiar dacă el e preşedintele partidului, ci împotriva partidului, împotriva milioanelor de oameni care au crezut şi cred în noi şi a milioanelor de români care astăzi o duc mai bine!", a transmis secretarul general al PSD, Marian Neacşu.

Au urmat reacţii ale unor miniştri şi ale filialelor judeţene ale PSD, care au transmis că "partidul strânge rândurile în jurul omului care arată că are puterea să rămână întotdeauna în picioare, cu demnitate şi tărie de caracter".

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, susţine că pe Liviu Dragnea nu îl poate doborî o astfel de soluţie, "cum nu l-au îngenunchiat toate piedicile şi strategiile".

carmen dan

La rândul său, ministrul Apărării, Mihai Fifor, a spus că decizia de condamnare a lui Liviu Dragnea a fost luată "sub presiunea străzii, a unei părţi a presei, a serviciilor".

Mihai Fifor

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, l-a îndemnat pe liderul PSD să nu dea curs unor presiuni care nu cer decât o condamnare antepronunţată: "Niciodată nu am crezut şi nici acum nu cred în “telejustiţie”, în “justiţia populară” sau în folosirea “luptei împotriva corupţiei” ca paşaport pentru propulsarea politică..

Un mesaj similar a fost transmis şi de ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, care a spus că speră ca lui Liviu Dragnea "să nu i se înmoaie genunchii, aşa cum a fost cu un premier (Victor Ponta - n.r.) care a demisionat din funcţie, lăsând partidul în off-side".

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, vicepreşedinte al PSD, spune că partidul trece acum prin momente dificile şi că se simte "miros de sânge politic", dar că PSD "va rezista tuturor presiunilor”.

De asemenea, mai multe organizaţii judeţene ale PSD, între care cele din Vrancea, Alba, Braşov, Constanţa, Arad, au transmis joi seară comunicate de presă în care afirmă că PSD îl susţine în continuare pe Liviu Dragnea la conducerea partidului şi a Camerei Deputaţilor, aceasta fiind "singura atitudine corectă pentru respectarea prezumţiei de nevinovăţie", iar cei care cer demisia preşedintelui PSD înainte de pronunţarea unei decizii definitive încalcă grav Constituţia României.

Filialele partidului mai susţin că decizia de condamnare a lui Liviu Dragnea nu este dreaptă şi nici nu va putea rămâne după judecarea apelului.

"Se vede în toate aceste acţiuni o regie: atacul în presă, mulţimile din piaţă, amânările sentinţei, programarea pronunţării spre seară, la ora adunării manifestanţilor, pregătirea pe Facebook, păstrarea sentinţei lui Dragnea la sfârşit. Şi-au sincronizat până şi moţiunea de cenzură cu sentinţa. Asta e calea prin care cei care au pierdut alegerile au înţeles să încerce să câştige puterea.

Sunt decizii ale CCR pe care unii judecători le acceptă, alţii nu. Nu putem numi asta justiţie. Este o ruletă rusească, din care unii scapă, iar alţii cad victime. Este profund nedrept ca unii oameni să fie achitaţi, iar alţii să fie condamnaţi pentru aceleaşi fapte, în funcţie de judecătorii la care pică", a fost mesajul transmis de mai multe filiale PSD.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a fost condamnat joi la trei ani şi şase luni de închisoare cu executare în dosarul angajărilor fictive de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Teleorman, pentru instigare la abuz în serviciu. El a fost achitat pentru infracţiunea de fals intelectual. Decizia instanţei supreme nu este definitivă.

Imediat după decizia instanţei, liderii opoziţiei i-au cerut lui Liviu Dragnea să demisioneze.

Liderul USR, Dan Barna, spune că Dragnea nu mai are ce căuta în fruntea Parlamentului şi în nicio altă funcţie, fiind "inacceptabil ca un infractor cu două condamnări penale să rămână în una din cele mai importante funcţii de conducere ale statului şi să reprezinte România", în timp ce liderul PMP Eugen Tomac afirmă că Dragnea trebuie să plece, iar PSD "trebuie să se trezească din fundătura în care a intrat şi să renunţe, fără ezitare, să mai stea la mâna unui politruc care vrea cu orice preţ toată puterea".

Şi PNL a transmis că "România nu mai poate fi sufocată de un individ şi de clanul său dominant, al cărui singur scop este să-şi scape pielea subordonând instituţiile statului român şi interesele tuturor cetăţenilor".

La rândul său, fostul preşedinte Traian Băsescu îi transmite lui Liviu Dragnea să plece din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor, deoarece are o condamnare definitivă şi alta în primă instanţă: "Daddy, pricepi că nu mai poţi administra discreţionar ţara şi că trebuie să demisionezi din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor (al treilea om în stat)?".

ANALIZĂ ŞTIRILE PRO TV. Ce urmează în procesul lui Dragnea şi când se dă sentinţa finală
ANALIZĂ ŞTIRILE PRO TV. Ce urmează în procesul lui Dragnea şi când se dă sentinţa finală
Ce părere are ministrul Tudorel Toader despre condamnarea lui Dragnea
Ce părere are ministrul Tudorel Toader despre condamnarea lui Dragnea
Mesajul miilor de protestatari pentru Dragnea:
Mesajul miilor de protestatari pentru Dragnea: "Daddy, we will rock you". VIDEO
VIDEO PROTVPLUS.RO
Viorica Dancila, după CEX PSD
Dăncilă îi solicită lui Iohannis să numească miniștri interimari. „Să respecte Constituția”
Iohannis a gafat într-un discurs. A confundat statul care deține președinția Consiliului UE
Candidații PSD la europarlamentare își vor primi înapoi banii investiți în campanie
Noul Guvern s-a înţepenit în negocieri. Ce a discutat Orban cu PRO România și UDMR
Iohannis: Un guvern demis de drept în Parlament nu poate face o propunere de comisar
Anunțul lui Victor Ponta privind alegerile anticipate: "Avem un obiectiv mare"
Ludovic Orban - 13
Orban își negociază susținerea în Parlament. Cum s-ar putea prelungi interimatul lui Dăncilă
Surse: Cine se află pe lista de miniștri cu care Ludovic Orban ar putea forma un Guvern
Klaus Iohannis va fi prezent la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles
PNL caută o majoritate care să-i voteze noul Guvern: ”O să purtăm negocieri om cu om”
Senatul a respins proiectul USR privind alegerea primarilor în 2 tururi de scrutin
Ioan Cupșa, posibil ministru al Justiției, a votat în 2017 legea recursului compensatoriu