Realegerea lui Emil Boc in fruntea PDL, pas cu pas.Cronologia evenimentelor

×
Codul embed a fost copiat

Cei 3 candidati la sefia PDL-ului, Emil Boc, Vasile Blaga si Theodor Paleologu, si-au prezentat motiunile in fata celor 1.400 de delegati. "Buldogul" Blaga a fost cel mai "rau", criticand in discursul sau conducerea lui Boc.

Desi nu a fost anuntat inca, oficial rezultatul acestui scrutin, surse din partid au declarat pentru PRO TV ca Emil Boc a castigat detasat, in fata lui Vasile Blaga, inca un mandat la conducerea PDL.

In ceea ce priveste emotiile candidatilor, inca de dimineata, cel mai optimist s-a aratat premierul Emil Boc, care era ferm convins ca va castiga. In schimb, cel mai "relaxat" s-a aratat Theodor Paleologu, care s-a prezentat cu un discurs foarte scurt si amuzant, presarat cu glume. Vasile Blaga, ca de obicei, a fost aspru in declaratii si .. foarte sobru.

Presedintele Traian Basescu a acceptat invitatia de a participa la Conventia Nationala a PDL si a ajuns la Palatul Parlamentului la ora 11.00. Basescu, cu ochii in lacrimi la PDL: "Sa ramaneti impreuna, nu va certati"

Boc, Blaga si Paleologu. Portrete de politicieni care vor sefia PDL-ului

Citește și
Traian Basescu si Emil Boc
Traian Basescu, invitat de PDL la alegerile din 14 mai
Cum a ajuns Petre Roman inculpat în Dosarul Mineriadei din 1990: „în subsolul Universității s-au găsit 22 de arme cu glonț; la sediul PNȚCD, substanțe halucinogene și materiale legionare”

Cronologia evenimentelor:

ora 21:30 "Sper ca nici eu si nici echipa pe care ati ales-o nu va vom dezamagi", a spus Emil Boc la aflarea rezultatului oficial al votului. "Avem nevoie in conducerea PDL de Vasile Blaga! Avem nevoie in conducerea PDL de Theodor Paleologu", a spus Emil Boc.

"Multumesc domnului Vasile Blaga pentru eleganta competitiei. (...) Ii multumesc lui Theodor Paleologu pentru ca a facut posibila o competitie democratica", a mai spus Boc.

ora 21:20 Vasile Blaga a declarat ca este mandru de programul pe care l-a propus, impreuna cu colegii sai, la alegerile pentru sefia PDL si ca nu regreta ca a intrat in aceasta competitie.

ora 19.50 Votul pentru presedintele PDL al delegatilor la Conventia Nationala a partidului s-a incheiat. Votarea a durat aproximativ o ora si jumatate. in timpul desfasurarii votului, numerosi delegati s-au fotografiat cu Elena Basescu si Elena Udrea.

ora 18.30 Delegatii la Conventia Nationala a PDL incep sa voteze pentru presedintele partidului, functie la care candideaza Emil Boc, Vasile Blaga si Theodor Paleologu.

Sulfina Barbu a precizat ca delegatii vor primi buletine de vot cu numele candidatilor si al motiunilor si vor vota in ordine alfabetica, in sectii de votare organizate in sala de sedinta. Delegatii vor vota pe doua buletine separate si presedintii Comisiilor de Integritate si Litigii, respectiv de Revizie si Control.

ora 17.45 Emil Boc: "Stiu lucrurile care trebuie indreptate in partid. Asa cum am demonstrat impreuna cu colegii mei ca avem puterea sa modernizam Romania, am puterea si stiu cum sa mergem mai departe si sa modernizam PDL"

"Veti fi fiecare in cabina de vot, veti avea o stampila si un buletin de vot in mana. Ganditi-va la ce inseamna viitorul PDL. Mergeti pe mana unei echipe care a demonstrat ca stie sa castige si a castigat tot ce a avut in fata si a demonstrat ca are forta si puterea de a moderniza tara si, asa cum a modernizat tara, are si forta in continuare sa modernizeze si partidul. Sau mergeti pe o alta echipa care deocamdata, din nefericire, nu a castigat dar va promite victoria"

ora 17.40 Pe ultima "suta de metri" in cursa pentru alegerile din PDL, Emil Boc se mai adreseaza o data delegatilor partidului, care vor vota noul presedinte. Premierul are un discurs victorios, in care subliniaza meritele guvernului pe care il conduce, in lupta cu recesiunea.

ora 16.00 Vasile Blaga este ultimul dintre cei trei candidati care si-a prezentat motiunea in fata delegatilor PDL. Inca de la inceput, el a criticat fosta conducere a partidului.

"Am spus acum ceva timp ca, daca lucrurile nu vor merge bine in partid, voi candida. Timpul scurt mi-a spus ca trebuie sa o fac. Acest partid nu functioneaza, e nevoie de schimbare."

"Noi nu suntem adversari intre noi. Eu nu merg pana acolo incat sa spun ca am inamici in politica, ci adversari."

Blaga a mai spus ca in PDL au fost promovati "oameni care se pricep la toate si care nu se pricep la nimic". "Apropo, din 2009, cer lista celor numiti in functii si nu mi-o arata nimeni. Si daca nu mi-o arata mie, care sunt secretar general, dumneavoastra de unde sa stiti?", a adaugat Vasile Blaga.

 El a reclamat si "hotararea nedreapta a BPN" prin care mii de reprezentantii ai partidului nu au putut veni la Conventia Nationala.

"Acest partid nu functioneaza si o stiti la fel de bine dumneavoastra, din sala, si celelalte mii care din cauza unei hotarari nedrepte a BPN nu au putut veni aici. Avem nevoie de o schimbare, de o noua strategie pentru a castiga alegerile generale din 2012, a continua guvernarea dupa 2012. Daca nu vom castiga alegerile din 2012 si nu vom continua guvernarea, restul nu mai conteaza", a spus Blaga.

El a avertizat ca partidul este pe cale sa piarda increderea romanilor. "Partidul se comporta ca un tren care merge in viteza spre un pod rupt si daca nu vom schimba macazul va fi un accident", a precizat Blaga, mentionand ca acest "accident" ar afecta mii de oameni.

Vasile Blaga a spus ca, daca un partid ca PDL, cu 350.000 de membri, nu este in stare sa puna patru guverne, atunci trebuie sa plece acasa. "Partidul nostru va sustine guverne politice. Daca acest partid, cu 350.000 de membri, nu este in stare sa puna patru guverne, sa plece acasa. Noi avem oameni, dar din pacate am luat multi de pe strada care nu ne-au adus puncte", a spus el.

Blaga a adaugat ca poate accepta un prim-ministru tehnocrat, pe termen scurt, dar in conditiile in care ceilalti ministri sa fie politici.

 ora 15.30 Roberta Anastase il sustine pe Emil Boc: "Il sustin pentru ca eu cred ca e presedintele de care partidul nostru are nevoie. Avem nevoie de un presedinte care sa fi castigat toate bataliile pe care le-am dus, dupa cum avem nevoie de un presedinte care are capacitatea sa castige toate bataliile pe care le vom duce."

Anastase a mai spus ca PDL are nevoie de un presedinte care sa se lupte si care sa inteleaga si sa aprecieze munca, dar si care sa duca mai departe parteneriatul cu presedintele Traian Basescu.

"Acest presedinte este Emil Boc. Ii multumesc domnului Vasile Blaga pentru tot sufletul pe care l-a pus in acest partid si sunt convinsa ca va depune in continuare, pentru toata munca pe care a depus-o si o va mai depune. E un om caruia vreau sa-i multumesc si in plan personal. Teo Paleologu e un om la care tin si de la care astept foarte multe, dar presedintele meu este Emil Boc", a adaugat Anastase.

Ea a mai spus ca de doi ani PDL este intr-o batalie continua cu criza, uneori cu mentalitatile oamenilor, cu mogulii, cu liderii opozitiei.

"Nu toti am dus aceasta batalie. Majoritatea dintre noi am facut-o. (...) E adevarat ca nu toti am dus aceasta batalie. Sunt mandra de partidul meu, de Emil Boc. in el, de doi ani, se trag toate gloantele. in el trag mogulii, reprezentantii opozitiei, chiar si colegii de partid. Nu toti am functionat ca o vesta antiglont. Chiar as spune ca o parte dintre ei, care au spus ca au cicatrici ancestrale, au purtat masti de frumusete", a mai spus Roberta Anastase.

 ora 15.10 Emil Boc a sustinut ca partidul trebuie sa isi stranga randurile si sa se reformeze. El a vorbit si despre criteriile de integritate ale Monicai Macovei, despre care a spus ca sunt binevenite in partid, dar si despre anumiti colegi din conducerea BPN, care .. nu prea depun eforturi in lupta cu USL.

"Din nefericire, si-o spun cu mahnire, au fost membri din conducerea Biroului Permanent National care in toti acestia ani n-au iesit o singura data la televizor sa apere Partidul Democrat Liberal. O singura data! Si a fost nevoie uneori sa iasa un Talmacean sau altcineva sa apere partidul. N-a fost bine, dar toti au spus asa, cei care n-au iesit la televizor sa apere partidul: vine congresul PDL-ului, sa am eu costumul nesifonat si imagine neatinsa, pentru ca e mai bine pentru mine. Au facut un mare rau partidului. Acest gen de oameni din interior, dar acum se incheie aceasta etapa."

ora 14.50 Emil Boc isi prezinta motiunea. Premierul vorbeste despre performantele Partidului Democrat Liberal in ultimii ani de guvernare, insa nu uita sa atace si USL-ul.

"Ii multumesc lui Victor Ponta pentru ca a reusit marea performanta de a distruge Partidul National Liberal" - a spus Boc.

Premierul a mai spus ca pe Crin Antonescu il tradeaza si poza de grup, dar si "inscriptia de pe tricou", precizand ca poza de grup se refera la faptul ca acesta se afla intre Ion Iliescu si Adrian Nastase, iar pe tricou scrie "alianta socialista".

"Cum va fi tara condusa de Victor Ponta si Crin Antonescu, unul care merge la serviciu la unu si pleaca la patru, iar altul care din doua in doua saptamani, ca si copilot, se rastoarna cu masina?", a mai spus Emil Boc.

  ora 14.15 Theodor Paleologu: "Indrazniti sa va faceti auzita vocea, sa nu va fie frica, nu se supara nimeni. Si o intreb pe EBA: e adevarat, nu se supara nimeni?"

ora 14.05 Theodor Paleologu: "Lumea s-a cam saturat de politicienii puri".

"As da mai multa reprezentare femeilor, tinerilor si pensionarilor. pentru ca partidul nostru nu este si nu trebuie sa fie un club exclusiv al barbatilor de varsta a 2-a."

"Batalia decisia in 2012 se va da in marile orase asupra electoratului indecis. Un electorat in primul rand care este dezamagit, de dreapta. Acest electorat indecis poate fi atras din nou, de noi."

"Eu sunt L-ul din PD-L. Eu am fost dintotdeauna de dreapta, nascut, nu facut."

ora 14.00 - Incepe a doua parte a Conventiei PDL. Primul care isi prezinta motiunea, in urma careia spera sa castige alegerile, este Theodor Paleologu. Dupa ce a urcat pe scena, el a anuntat ca are un loc liber printre sustinatorii sai si a cerut ca o femeie sa vina alaturi de el. Cea care a raspuns invitatiei a fost Andreea Paul Vass, consilier al premierului.

"A ramas un loc liber, as avea nevoie de o femeie curajoasa precum Electra in tragedia greaca sa vina alaturi de mine sau inconstienta, pentru ca si inconstienta are frumusetea ei", a spus Paleologu, fiind aplaudat de delegatii la Conventia PDL.

ora 12.45 - Delegatii PDL iau o pauza de aproximativ o ora si jumatate, pana in jurul orei 14.00.

 ora 12.40 - Inainte de a se incheia prima parte a Conventiei PDL, Emil Boc a prezentat raportul de activitate al conducerii partidului, subliniind ca formatiunea democrat-liberala este un "partid de invingatori" si va castiga alegerile din anul 2012.

Emil Boc: "Dragi colegi, acum la final de mandat va propunem sa ne ridicam in picioare si impreuna sa aplaudam pe cei care au facut posibile victoriile Partidului Democrat Liberal. Dumneavoastra, dragi colegi din PDL, ati facut posibile aceste victorii."

De asemenea, Emil Boc le-a multumit lui Theodor Stolojan, Adriean Videanu, Vasile Blaga, Gheorghe Flutur, Valeriu Stoica, precum si intregii echipe de conducere a PDL. "De astazi putem spune ca PDL este partidul care a scos Romania din recesiune. Le multumesc romanilor ca au avut puterea sa ne sprijine sa trecem prin partea cea mai grea a crizei economice"

ora 12.15 Presedintele UDMR, Kelemen Hunor: "Sunt convins ca vom castiga daca suntem hotarati sa mergem pe acest drum inceput. Orice coalitie politica necesita compromisuri rationale".

ora 12.00 - Presedintele Traian Basescu pleaca de la Conventia Nationala a PDL, dupa o ora de la sosirea la Palatul Parlamentului. Inainte de a pleca, presedintele Romaniei a dat mana cu Emil Boc si cu Vasile Blaga si a salutat sala, in aplauzele participantilor. Seful statului a refuzat sa faca declaratii presei.

ora 11.15 Presedintele Traian Basescu tine un discurs in fata delegatilor PDL. Sinteza declaratiilor:

 -► "Trebuie sa recunosc cand ne-am despartit aveati doar 13 %. Azi sunteti un partid care a trecut prin multe si intre timp ati devenit un partid mare. Acum 6 ani ii predam stafeta actualului presedinte Emil Boc. O sa-mi aduc aminte cu placere de acel moment. Vreau sa va multumesc tututor, dar si presedintelui Emil Boc pentru faptul ca nu m-ati dezamagit."

-► "Sase ani au trecut, ati guvernat, ati fost si in opozitie, sunteti alt partid, cu responsabilitati mult mai mari decat acum 6 ani. Atunci doar daduseti presedintele Romaniei. Acum aveti si presedintele Romaniei si Guvernul. N-as vorbi despre toata perioada, dar as privi cu atentie la ultimii 2 ani. Ati avut o guvernare extrem de grea, cu o Romanie in criza economica, o Romanie care nu a fost singura in aceasta criza, ci a fost afectata ca toate celelate tari ale lumii, si in mod deosebit ca celelalte tari ale UE. Unii spun ca am iesit din recesiune destul de tarziu. Poate. Desi am intrat in criza mai tarziu decat altii. Dar pot sa va spun ca suntem o tara care am iesit cu cele mai mici imprumuturi si cele mai mici costuri".

-► "Ne-am creat conditiile pentru o relansare economica solida. De altfel, stiu ca sunt opinii in partid pentru o reducere a vitezei transformarilor, pentru o reducere a vitezei reformelor si de recuperare a unui electorat pe care vi se pare ca nu-l mai aveti. Eu va pot spune deschis un singur lucru. Daca va opriti, pierdeti. N-aveti decat o solutie. Continuati!"

ora 11.00 - Presedintele Traian Basescu a ajuns la Palatul Parlamentului. Intrebat de jurnalisti daca are emotii, seful statului a raspuns: "Ce emotii, pentru ce sa am emotii?" Dupa ce a reusit cu greu sa patrunda printre zecile de jurnalisti si invitati ai Conventie PDL, Traian Basescu s-a indreptat spre sala unde are loc acest eveniment. Pe drum, a fost intrebat de presa cum crede ca va fi aceasta zi. Basescu a raspuns, zambind: "Cu soare!"

 ora 10.45 - Emil Boc: "Voi castiga, pentru ca am castigat toate bataliile pana acum si impreuna cu echipa PDL-ului voi castiga si bataliile urmatoare (..) Va fi o zi frumoasa. Asa cum e afara va fi si ziua Partidului Democrat. Voi castiga aceasta conventie pentru ca am castigat toate competiile electorale si impreuna cu admirabila echipa a PDL-ului voi castiga si urmatoarele competitii electorale."

ora 10.00 Vicepresedintele PDL Ioan Oltean: "Va asigur ca luni dimineata, Partidul Democrat va fi mai puternic si mai unit decat oricand. Noi suntem prieteni de mult, suntem doar intr-o competitie acum, am lasat usor prietenia la usa acestei intrari, dar cand iesim de acolo echipa va fi unita. Noi avem un singur dusman, un singur adversar ca sa ma exprim elegant, acela este USL-ul si nicidecum Partidul Democrat Liberal".

ora 09.30 - Theodor Paleologu: "Sunt foarte pregatit. M-am pregatit mai mult de o luna pentru aceasta zi."

ora 09.00 - Sosesc primii delegati la Palatul Parlamentului, pentru a participa la Conventia Nationala a PDL.

Conform unor surse din PDL, democrat-liberalii i-au rezervat lui Traian Basescu un loc in primul rand al salii de la Palatul Parlamentului unde se va desfasura reuniunea, si nu la prezidiu. La prezidiu se vor afla cei trei candidati la sefia PDL, insotiti de cate cinci sustinatori, impreuna cu Sulfina Barbu, presedintele comisiei de organizare a congresului, care va conduce lucrarile.

 Presedintele Comisiei pentru organizarea Conventiei Nationale a PDL, Sulfina Barbu, a declarat, miercuri, ca partidul l-a invitat pe presedintele Traian Basescu la Conventia Nationala din 14 mai, aratand ca seful statului nu a dat inca un raspuns. Sulfina Barbu a mai spus ca au fost invitati, de asemenea, presedintii partidelor din coalitia de guvernare si reprezentanti ai PPE.

La Conventia Nationala a PDL se vor alege si presedintii Comisiilor de integritate si de revizie. De asemenea, in 15 mai va avea loc Consiliul National de Coordonare al partidului, cand vor fi alesi prim-vicepresedintii, secretarul general, vicepresedintii partidului.

Atuurile candidatilor. Cu ce se lauda Boc si Blaga ca vor castiga sefia PDL


 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
Citește și...
Victor Ponta sustine ca PDL are legaturi stranse cu Sorin Ovidiu Vintu
Victor Ponta sustine ca PDL are legaturi stranse cu Sorin Ovidiu Vintu

Liderul PSD, Victor Ponta, sustine ca, in Arges, filiala PDL condusa de senatorul Mircea Andrei duce un adevarat razboi pentru cucerirea judetului. In aceasta lupta, alaturi de partidul de guvernamant, ar fi implicat si Sorin Ovidiu Vintu.

Traian Basescu, invitat de PDL la alegerile din 14 mai
Traian Basescu, invitat de PDL la alegerile din 14 mai

Presedintele Comisiei pentru organizarea Conventiei Nationale a PDL, Sulfina Barbu, a anuntat astazi ca partidul l-a invitat pe presedintele Traian Basescu la Conventia Nationala din 14 mai. Deocamdata, seful statului nu a dat un raspuns.

Recomandări
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1991
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1991

Petre Roman a ajuns joi la sediul Parchetului General, ca să ia la cunoştinţă că a fost pus din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei din iunie 1990. Roman a fost premierul României între 1989-1991.

„Acțiune ofensivă” pornită de Israel în sudul Libanului: „Trupele sunt desfăşurate în număr mare de-a lungul frontierei”
„Acțiune ofensivă” pornită de Israel în sudul Libanului: „Trupele sunt desfăşurate în număr mare de-a lungul frontierei”

Sudul Libanului este vizat de „o acțiune ofensivă” pornită de Israel, miercuri, în paralele cu pregătirile pentru o operațiune terestră în Rafah.

Peste 60% dintre români ar fi de acord cu votul obligatoriu, cu 20% mai mulți decât în 2014. Care este motivul. Sondaj INSCOP
Peste 60% dintre români ar fi de acord cu votul obligatoriu, cu 20% mai mulți decât în 2014. Care este motivul. Sondaj INSCOP

Peste 60% dintre români sunt de acord cu votul obligatoriu, argumentând că o prezenţă mai mare la vot poate schimba lucrurile în bine, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro.