Mihai Goţiu, agresat de Mirel Palada, a depus plângere penală. Reacții după incident

Ultimul update: Duminica 01 Octombrie 2017 18:28
Data publicarii: Joi 14 Septembrie 2017 07:37
Categorie: Politic

Senatorul Mihai Goțiu a depus plângere la Secția 1 Poliție împotriva lui Mirel Palada după ce a fost bătut în pauza unei emisiuni TV.

Sumarul evenimentelor

Scene care nu au nicio legătură cu noţiunea de civilizaţie s-au derulat miercuri seară într-o emisiune de televiziune. În pauză publicitară a unui talk-show, fostul purtător de cuvânt al Guvernului Ponta, Mirel Palada, l-a lovit pe senatorul USR, Mihai Goţiu. Sociologul, devenit între timp om politic, a decis să aplice politica pumnului în gură, la propriu. În urmă acestui incident stânjenitor, Mihai Goțiu a mers la Institutul de Medicină Legală, apoi la poliţie, unde a depus o plângere penală împotriva lui Palada.

Mirel Palada nu a putut fi contactat de reporterii ProTV pentru a-şi spune punctul de vedere. De altfel, din momentul scandalului, acesta nu a mai apărut în spaţiul public. În schimb reprezentanţii opoziţiei se declara şocaţi de gestul incalificabil.

Dan Barna, deputat USR: "Nu e un eveniment izolat. De la înjurăturile lui Bacalbaşa, la mitralieră lui Rădulescu până la distribuţia de pumni"

Liderii PSD şi ALDE au ignorat toată povestea. Pe de altă parte, Victor Ponta l-a criticat şi a scris pe Facebook că fostul sau purtător de cuvânt de la Palatul Victoria nu are nicio scuză.

Intrat în lumina reflectoarelor în calitate de sociolog, Mirel Palada a depăşit de multe ori limitele comunicării publice. În 2013 a scris pe Facebook că preşedintele de atunci, Traian Băsescu era "matrafoxat", adică beat. "Cu mare părere de rău, cineva trebuie să constate că regele e gol. Pardon, că preşedintele e beat. Nu numai de putere. În seara asta, Preşedintele României se încurcă în asemenea hal în limbă încât concluzia e indubitabilă: îi e frică. Şi pentru a-şi învinge frică, şi pentru a încerca să acopere cu zgomot, s-a matrafoxat. "

A intrat în conflict şi cu jurnaliştii acreditaţi la Palatul Victoria, pe unii dintre ei calificându-i drept "dobitoci". Ba mai mult, a adăugat că ar simţi plăcere să îi execute electric.După aventura la guvern şi-a început cariera de politician în formaţiunea lui Sebastian Ghiță, care s-a făcut cunoscută în campania electorală din 2014 pentru mesajele extremiste. Eşecul l-a făcut pe Palada să continue ca sociolog. Deţine Institutul de cercetare sociologică Sociopol, apropiat de PSD.

Un lucru mai puţin cunoscut despre Mirel Palada este că practică Aikido, un sport al cărui concept de baza este să nu loveşti fără să fii ameninţat fizic. De altfel, preşedintele Federaţiei Române de Aikido susţine că, din acest moment, Palada este o ruşine pentru acest sport.

Cronologia evenimentelor

UPDATE 17:30 Comunicat de presă al Primăriei Capitalei: ”În legătură cu anumite afirmații făcute în spațiul public, în legătură cu sumele pe care le-ar fi încasat sociologul Mirel Palada din bugetul municipalității, biroul de Presă al Primăriei capitalei este împuternicit să facă următoarele precizări: 1. Până în momentul de față, dl. Mirel Palada nu a încasat nicio sumă de bani de la Primăria Municipiului București sau de la vreo structură subordonată a acesteia, nici în nume personal și nici prin intermediul vreunei companii la care este acționar sau administrator. 2. Toți membrii juriului concursului pentru realizarea unui logo reprezentativ pentru București, inclusiv dl. Mirel Palada, au prestat această activitate pro-bono și nu au avut niciun fel de beneficii materiale, directe sau indirecte. Este regretabil că un incident petrecut într-un studio de televiziune, care nu are absolut nicio legătură cu Primăria Capitalei sau cu Primarul General, este folosit de adversarii politici ai actualei administrații ca pretext pentru o tentativă jenantă de a obține capital electoral.”

UPDATE 17:00 Vicepreședintele Senatului Mihai Goțiu a ajuns joi la Secția 1 Poliție pentru a depune plângere penală împotriva fostului purtător de cuvânt al Guvernului Mirel Palada.  "Am venit să depun plângere împotriva a ceea ce a făcut domnul Mirel Palada aseară. Am pregătit-o deja și o depun în câteva minute aici, la Poliție. (...) Am mers pe articolul 257 din Codul penal, mai exact ultraj. Sunt trei pagini, plus actele de la aseară de la urgență și IML", a spus senatorul USR Goțiu, relatează Agerpres.

Întrebat dacă se aștepta să fie lovit, Goțiu a răspuns: "Evident că nu mă așteptam să mă lovească, nici nu am fost atent la așa ceva, adică nu puteam să mă gândesc că cineva care a fost purtător de cuvânt al Guvernului are un astfel de comportament", a afirmat el. Mihai Goțiu a adăugat că a discutat cu colegii săi de la grupul parlamentar în legătură cu pregătirea plângerii.

UPDATE 16:30 Liderul Partidului România Unită (PRU), Bogdan Diaconu, susține într-o postare pe Facebook că toți reprezentanții USR merită un tratament similar cu cel aplicat de sociologul Mirel Palada senatorului USR Mihai Goțiu. "Bravo, Mirel Palada! Așa merită toți trădătorii de la USR care au ales sa apere interesele lui Soroș și ale străinilor împotriva intereselor românilor!", a scris Diaconu pe Facebook.

UPDATE 16:00 Fostul premier Victor Ponta a scris că, indiferent de cât de provocator este un adversar politic, nu există scuze "pentru a-ți rezolva o problemă cu pumnii". "Oricât de provocator sau de enervant este un adversar politic nu există nicio scuză pentru a-ți rezolva o problemă cu pumnii! Îmi pare rău de Mirel Palada (nu mă dezic acum de el ca om sau coleg într-o perioadă dificilă), dar cred că eu pot să îi spun adevărul neplăcut — a făcut o mare prostie și va plăti scump pentru asta. Așa cum îl cunosc, cred că acum realizează cel mai bine acest lucru și îl regretă — dar suntem toți responsabili pentru deciziile noastre greșite", a scris, joi, Ponta pe Facebook.

UPDATE 15:00  Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a solicitat joi, într-o conferinţă de presă, pedepsirea "golanului politic" Mirel Palada, acuzându-l totodată pe acesta de "un comportament grobian". "Solicit energic pedepsirea golanului politic pentru infracţiunea pe care a săvârşit-o, şi anume a fostului purtător de cuvânt al Guvernului PSD. Mult timp mi-am pus întrebarea când se va ajunge la bătaie din partea PSD. Iată că s-a ajuns la bătaie din partea fostului purtător de cuvânt al Guvernului PSD - Ponta, un om trimis permanent la înaintare şi care susţine ideile aberante ale partidului de guvernământ”, a afirmat Ludovic Orban.

Liderul PNL a susţinut că PSD capătă în cultura politică elementele unui partid totalitar. "Ameninţarea, intimidarea, agresivitatea, brutalitatea de limbaj, atitudinea ostilă permanentă, intimidarea opoziţiei au devenit politică de partid pentru PSD”, a subliniat preşedintele PNL. Ludovic Orban s-a întrebat de ce Liviu Dragnea nu a avut o poziţie privind "comportamentul grobian şi brutalitatea fizică săvârşită de un cirac de-al lor împotriva unui reprezentant al opoziţiei”.

UPDATE ora 13:00 Senatorul USR Mihai Goțiu a declarat că va depune joi sau vineri plângere penală împotriva sociologului Mirel Palada și a precizat că din primele analize efectuate la IML rezultă că a fost agresat de fostul purtător de cuvânt al Guvernului Victor Ponta.

"Acum va urma depunerea plângerii penale. (...) Probabil, săptămâna viitoare o să iau și certificatul medico-legal, se va elibera și voi merge mai departe. Consider că chiar și în acest caz justiția trebuie să-și urmeze cursul, oamenii trebuie să capete încredere în justiție și cred că este un caz mediatizat, așa încât nu voi face decât ceea ce am făcut și când am venit în Parlament. Nu știu dacă voi ajunge chiar astăzi, să văd exact care sunt procedurile, care e secția competentă, cea care ține de unde a avut loc agresiunea, dar, nefiind din București, nu știu care e. Și în funcție de programul zilei de astăzi voi ajunge astăzi sau mâine să depun plângerea, o să vă anunț", a declarat Mihai Goțiu la ieșirea de la Institutul de Medicină Legală "Mina Minovici", citat de Agerpres.

Întrebat ce relevă analizele pe care le-a făcut la Institutul de Medicină Legală "Mina Minovici", Goțiu a spus: "Analizele constată faptul că a avut loc agresiunea, sunt leziunile la buză și la picior, nu e ceva grav, dar fac dovada agresiunii".

UPDATE 11:00 Imagini VIDEO cu incidentul dintre Mirel Palada și Mihai Goțiu:

UPDATE 8:45 Mihai Goțiu a reacționat joi dimineață, pe Facebook, menționând că a fost impresionat de sutele de mesaje de susținere primite după incident.

Aseară, târziu în noapte, mi-au dat lacrimile. Nu de la lovitura de pumn a lui Mirel Palada, ci de la zecile și sutele de mesaje de solidaritate primite pe Facebook, sms, WatsApp, până mi s-a descărcat telefonul. Tuturor vă mulțumesc acum și îmi cer scuze că, din motive de timp, nu voi reuși să o fac în mod direct, personal. Vă asigur că voi continua să lupt împotriva abuzurilor de orice fel, inclusiv împotriva huliganismului politic, însă exclusiv prin mijloace legale. La fel cum am făcut-o și ieri, de la pupitrul plenului reunit al celor două camere ale Parlamentului, îi voi reprezenta atât pe cei care mi-au acordat încrederea, cât și pe cei a căror încredere nu am reușit să o câștig încă.

Dacă m-a durut cu adevărat ceva azi noapte a fost mărturisirea medicului de la Spitalul Clinic de Urgență ”Sfântul Ioan”, care m-a consultat, că se gândește serios să plece din România. Cu buza spartă de un fost purtător al Guvernului nu aveam argumente pentru a-l face să se răzgândească. Și nici nu cred că aș fi fost credibil în acel moment. Voi face însă tot ce ține de mine (și sunt convins că același lucru îl vor face și colegii mei din USR) să schimb (și să schimbăm) lucrurile în țara asta. Cu sprijinul colegilor mei și, mai ales, cu sprijinul vostru, vom reuși.

Avalanșa mesajelor de solidaritate mi-a demonstrat că nu suntem deloc puțini! Nu voi ceda în fața niciunei amenințări ori intimidări verbale sau fizice. Nici ”forța” lui Mirela Palada, și nici măcar toată forța reunită a tuturor huliganilor și penalilor din politica românească nu se pot compara cu cea pe care mi-ați transmis-o în lungile ore ale acestei nopți și dimineți. Vă mulțumesc!”, a scris senatorul USR.

Reacția partidului USR

Colegul nostru Mihai Goțiu a fost agresat în această seară în platoul unei emisiuni la B1 Tv de Mirel Palada, fostul consilier al lui Victor Ponta. USR respinge categoric violența.

Până acum, consilierii și parlamentarii USR au fost de mai multe ori amenințați sau agresați fizic și verbal pentru că s-au împotrivit abuzurilor și au refuzat să tacă. Această practică a pumnului în gură, la propriu, este inacceptabilă într-o țară democratică.

Parlamentarii USR vor continua să lupte pentru libertatea de exprimare și drepturilor tuturor cetățenilor împotriva corupților din PSD și pentru a-i reprezenta pe românii care i-au votat pentru Parlament și consiliile din București.

Bătaie filmată între doi șoferi, după ce unul dintre ei a evitat un accident
Bătaie filmată între doi șoferi, după ce unul dintre ei a evitat un accident
VIDEO PROTVPLUS.RO
VOCEA ROMANIEI
Vocea Romaniei - sezonul 8: Cristian Alexa
Cristian Alexa este din Focsani si a incantat la Vocea Romaniei cu piesa "Billionaire" a lui Bruno Mars

07:17
VOCEA ROMANIEI
Vocea Romaniei - sezonul 8: Sorina Bica
Sorina Bica a interpretat piesa celor de AC/DC "You shock me all night long"

07:52
VOCEA ROMANIEI
Vocea Romaniei - sezonul 8: Lavinia Rusu
Lavinia Rusu a interpretat piesa "Wrecking Ball" a artistei Miley Cyrus

07:30
VOCEA ROMANIEI
Vocea Romaniei - sezonul 8: Nicoleta Oancea
Nicoleta Oancea a impresionat pe scena Vocea României și a reușit să întoarcă două scaune

04:49
VOCEA ROMANIEI
Vocea Romaniei - sezonul 8: Renate Grad
Concurenta a interpretat piesa regretatei Withney Houston "I will always love you"

06:07
VOCEA ROMANIEI
Vocea Romaniei - sezonul 8: Daria Tanasa
Daria Tansa a interpretat piesa Chrstinei Aguilera "Ain't no other man"

09:39
VOCEA ROMANIEI
Vocea Romaniei - sezonul 8: Eduard Malareu
Eduard Malareu este din Chisinau si a ales sa cante piesa "Perfect" a lui Ed Sheeran

05:23
VOCEA ROMANIEI
Vocea Romaniei - sezonul 8: Odri Barca
Odri Barca a facut spectacol total pe scena Vocea Romaniei si a intors toate scaunele

08:30
LA MARUTA
Speak si Stefania, aventuri in Las Vegas
Speak si Stefania au avut parte de momente indite in Las Vegas. Ce obiective turistice au vizitat cei doi

07:28
LA MARUTA
Andreea Esca, povesti despre fiica din Anglia
Andreea Esca a vorbit in exclusivitate despre experienta fiicei sale. Cum s-a acomodat Alexia Eram in Regat

13:11
Adrian Tutuianu - inquam
Război în PSD. Adrian Ţuţuianu cere excluderea din PSD a lui Rădulescu
Alina Gorghiu: "PSD se va scufunda împreună cu Dragnea"
Tomac, despre CExN al PSD: "Dragnea a făcut trafic cu funcţii pe spatele nostru"
Planul lui Dragnea după victoria de la CEX. "Nu putem să o ţinem aşa la nesfârşit"
Dragnea: „Colegi din Partidul Socialist European ne-au cerut să nu susținem referendumul pentru familie”
Ultimul motiv de contrazicere Dragnea - Firea: câte voturi a obținut de fapt șeful PSD
Viorica Dancila si Liviu Dragnea
Ce i-a zis Dăncilă lui Dragnea despre OUG privind amnistia și grațierea
Dragnea, despre fotografia cu Kovesi: „A continuat șirul de poze pe care le pune un turnător”
Avertismentul lui Dragnea pentru Firea: „A fost ultimul gest. Sper să existe înțelepciune”
Un nou CEx al PSD după referendum. Se va discuta despre remaniere
Primarul Daniel Florea a cerut excluderea Gabrielei Firea din PSD. Dragnea a salvat-o
Paul Stănescu: Dăncilă riscă să răspundă penal pentru o OUG privind amnistia și grațierea