Mihai Goţiu, agresat de Mirel Palada, a depus plângere penală. Reacții după incident

×
Codul embed a fost copiat

Senatorul Mihai Goțiu a depus plângere la Secția 1 Poliție împotriva lui Mirel Palada după ce a fost bătut în pauza unei emisiuni TV.

Sumarul evenimentelor

Scene care nu au nicio legătură cu noţiunea de civilizaţie s-au derulat miercuri seară într-o emisiune de televiziune. În pauză publicitară a unui talk-show, fostul purtător de cuvânt al Guvernului Ponta, Mirel Palada, l-a lovit pe senatorul USR, Mihai Goţiu. Sociologul, devenit între timp om politic, a decis să aplice politica pumnului în gură, la propriu. În urmă acestui incident stânjenitor, Mihai Goțiu a mers la Institutul de Medicină Legală, apoi la poliţie, unde a depus o plângere penală împotriva lui Palada.

Mirel Palada nu a putut fi contactat de reporterii ProTV pentru a-şi spune punctul de vedere. De altfel, din momentul scandalului, acesta nu a mai apărut în spaţiul public. În schimb reprezentanţii opoziţiei se declara şocaţi de gestul incalificabil.

Dan Barna, deputat USR: "Nu e un eveniment izolat. De la înjurăturile lui Bacalbaşa, la mitralieră lui Rădulescu până la distribuţia de pumni"

Citește și
bataie bar
Bătaie cu macete, bâte, scaune și mese în Suceava
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Liderii PSD şi ALDE au ignorat toată povestea. Pe de altă parte, Victor Ponta l-a criticat şi a scris pe Facebook că fostul sau purtător de cuvânt de la Palatul Victoria nu are nicio scuză.

Intrat în lumina reflectoarelor în calitate de sociolog, Mirel Palada a depăşit de multe ori limitele comunicării publice. În 2013 a scris pe Facebook că preşedintele de atunci, Traian Băsescu era "matrafoxat", adică beat. "Cu mare părere de rău, cineva trebuie să constate că regele e gol. Pardon, că preşedintele e beat. Nu numai de putere. În seara asta, Preşedintele României se încurcă în asemenea hal în limbă încât concluzia e indubitabilă: îi e frică. Şi pentru a-şi învinge frică, şi pentru a încerca să acopere cu zgomot, s-a matrafoxat. "

A intrat în conflict şi cu jurnaliştii acreditaţi la Palatul Victoria, pe unii dintre ei calificându-i drept "dobitoci". Ba mai mult, a adăugat că ar simţi plăcere să îi execute electric.După aventura la guvern şi-a început cariera de politician în formaţiunea lui Sebastian Ghiță, care s-a făcut cunoscută în campania electorală din 2014 pentru mesajele extremiste. Eşecul l-a făcut pe Palada să continue ca sociolog. Deţine Institutul de cercetare sociologică Sociopol, apropiat de PSD.

Un lucru mai puţin cunoscut despre Mirel Palada este că practică Aikido, un sport al cărui concept de baza este să nu loveşti fără să fii ameninţat fizic. De altfel, preşedintele Federaţiei Române de Aikido susţine că, din acest moment, Palada este o ruşine pentru acest sport.

Cronologia evenimentelor

UPDATE 17:30 Comunicat de presă al Primăriei Capitalei: ”În legătură cu anumite afirmații făcute în spațiul public, în legătură cu sumele pe care le-ar fi încasat sociologul Mirel Palada din bugetul municipalității, biroul de Presă al Primăriei capitalei este împuternicit să facă următoarele precizări: 1. Până în momentul de față, dl. Mirel Palada nu a încasat nicio sumă de bani de la Primăria Municipiului București sau de la vreo structură subordonată a acesteia, nici în nume personal și nici prin intermediul vreunei companii la care este acționar sau administrator. 2. Toți membrii juriului concursului pentru realizarea unui logo reprezentativ pentru București, inclusiv dl. Mirel Palada, au prestat această activitate pro-bono și nu au avut niciun fel de beneficii materiale, directe sau indirecte. Este regretabil că un incident petrecut într-un studio de televiziune, care nu are absolut nicio legătură cu Primăria Capitalei sau cu Primarul General, este folosit de adversarii politici ai actualei administrații ca pretext pentru o tentativă jenantă de a obține capital electoral.”

UPDATE 17:00 Vicepreședintele Senatului Mihai Goțiu a ajuns joi la Secția 1 Poliție pentru a depune plângere penală împotriva fostului purtător de cuvânt al Guvernului Mirel Palada.  "Am venit să depun plângere împotriva a ceea ce a făcut domnul Mirel Palada aseară. Am pregătit-o deja și o depun în câteva minute aici, la Poliție. (...) Am mers pe articolul 257 din Codul penal, mai exact ultraj. Sunt trei pagini, plus actele de la aseară de la urgență și IML", a spus senatorul USR Goțiu, relatează Agerpres.

Întrebat dacă se aștepta să fie lovit, Goțiu a răspuns: "Evident că nu mă așteptam să mă lovească, nici nu am fost atent la așa ceva, adică nu puteam să mă gândesc că cineva care a fost purtător de cuvânt al Guvernului are un astfel de comportament", a afirmat el. Mihai Goțiu a adăugat că a discutat cu colegii săi de la grupul parlamentar în legătură cu pregătirea plângerii.

UPDATE 16:30 Liderul Partidului România Unită (PRU), Bogdan Diaconu, susține într-o postare pe Facebook că toți reprezentanții USR merită un tratament similar cu cel aplicat de sociologul Mirel Palada senatorului USR Mihai Goțiu. "Bravo, Mirel Palada! Așa merită toți trădătorii de la USR care au ales sa apere interesele lui Soroș și ale străinilor împotriva intereselor românilor!", a scris Diaconu pe Facebook.

UPDATE 16:00 Fostul premier Victor Ponta a scris că, indiferent de cât de provocator este un adversar politic, nu există scuze "pentru a-ți rezolva o problemă cu pumnii". "Oricât de provocator sau de enervant este un adversar politic nu există nicio scuză pentru a-ți rezolva o problemă cu pumnii! Îmi pare rău de Mirel Palada (nu mă dezic acum de el ca om sau coleg într-o perioadă dificilă), dar cred că eu pot să îi spun adevărul neplăcut — a făcut o mare prostie și va plăti scump pentru asta. Așa cum îl cunosc, cred că acum realizează cel mai bine acest lucru și îl regretă — dar suntem toți responsabili pentru deciziile noastre greșite", a scris, joi, Ponta pe Facebook.

UPDATE 15:00  Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a solicitat joi, într-o conferinţă de presă, pedepsirea "golanului politic" Mirel Palada, acuzându-l totodată pe acesta de "un comportament grobian". "Solicit energic pedepsirea golanului politic pentru infracţiunea pe care a săvârşit-o, şi anume a fostului purtător de cuvânt al Guvernului PSD. Mult timp mi-am pus întrebarea când se va ajunge la bătaie din partea PSD. Iată că s-a ajuns la bătaie din partea fostului purtător de cuvânt al Guvernului PSD - Ponta, un om trimis permanent la înaintare şi care susţine ideile aberante ale partidului de guvernământ”, a afirmat Ludovic Orban.

Liderul PNL a susţinut că PSD capătă în cultura politică elementele unui partid totalitar. "Ameninţarea, intimidarea, agresivitatea, brutalitatea de limbaj, atitudinea ostilă permanentă, intimidarea opoziţiei au devenit politică de partid pentru PSD”, a subliniat preşedintele PNL. Ludovic Orban s-a întrebat de ce Liviu Dragnea nu a avut o poziţie privind "comportamentul grobian şi brutalitatea fizică săvârşită de un cirac de-al lor împotriva unui reprezentant al opoziţiei”.

UPDATE ora 13:00 Senatorul USR Mihai Goțiu a declarat că va depune joi sau vineri plângere penală împotriva sociologului Mirel Palada și a precizat că din primele analize efectuate la IML rezultă că a fost agresat de fostul purtător de cuvânt al Guvernului Victor Ponta.

"Acum va urma depunerea plângerii penale. (...) Probabil, săptămâna viitoare o să iau și certificatul medico-legal, se va elibera și voi merge mai departe. Consider că chiar și în acest caz justiția trebuie să-și urmeze cursul, oamenii trebuie să capete încredere în justiție și cred că este un caz mediatizat, așa încât nu voi face decât ceea ce am făcut și când am venit în Parlament. Nu știu dacă voi ajunge chiar astăzi, să văd exact care sunt procedurile, care e secția competentă, cea care ține de unde a avut loc agresiunea, dar, nefiind din București, nu știu care e. Și în funcție de programul zilei de astăzi voi ajunge astăzi sau mâine să depun plângerea, o să vă anunț", a declarat Mihai Goțiu la ieșirea de la Institutul de Medicină Legală "Mina Minovici", citat de Agerpres.

Întrebat ce relevă analizele pe care le-a făcut la Institutul de Medicină Legală "Mina Minovici", Goțiu a spus: "Analizele constată faptul că a avut loc agresiunea, sunt leziunile la buză și la picior, nu e ceva grav, dar fac dovada agresiunii".

UPDATE 11:00 Imagini VIDEO cu incidentul dintre Mirel Palada și Mihai Goțiu:

UPDATE 8:45 Mihai Goțiu a reacționat joi dimineață, pe Facebook, menționând că a fost impresionat de sutele de mesaje de susținere primite după incident.

Aseară, târziu în noapte, mi-au dat lacrimile. Nu de la lovitura de pumn a lui Mirel Palada, ci de la zecile și sutele de mesaje de solidaritate primite pe Facebook, sms, WatsApp, până mi s-a descărcat telefonul. Tuturor vă mulțumesc acum și îmi cer scuze că, din motive de timp, nu voi reuși să o fac în mod direct, personal. Vă asigur că voi continua să lupt împotriva abuzurilor de orice fel, inclusiv împotriva huliganismului politic, însă exclusiv prin mijloace legale. La fel cum am făcut-o și ieri, de la pupitrul plenului reunit al celor două camere ale Parlamentului, îi voi reprezenta atât pe cei care mi-au acordat încrederea, cât și pe cei a căror încredere nu am reușit să o câștig încă.

Dacă m-a durut cu adevărat ceva azi noapte a fost mărturisirea medicului de la Spitalul Clinic de Urgență ”Sfântul Ioan”, care m-a consultat, că se gândește serios să plece din România. Cu buza spartă de un fost purtător al Guvernului nu aveam argumente pentru a-l face să se răzgândească. Și nici nu cred că aș fi fost credibil în acel moment. Voi face însă tot ce ține de mine (și sunt convins că același lucru îl vor face și colegii mei din USR) să schimb (și să schimbăm) lucrurile în țara asta. Cu sprijinul colegilor mei și, mai ales, cu sprijinul vostru, vom reuși.

Avalanșa mesajelor de solidaritate mi-a demonstrat că nu suntem deloc puțini! Nu voi ceda în fața niciunei amenințări ori intimidări verbale sau fizice. Nici ”forța” lui Mirela Palada, și nici măcar toată forța reunită a tuturor huliganilor și penalilor din politica românească nu se pot compara cu cea pe care mi-ați transmis-o în lungile ore ale acestei nopți și dimineți. Vă mulțumesc!”, a scris senatorul USR.

Reacția partidului USR

Colegul nostru Mihai Goțiu a fost agresat în această seară în platoul unei emisiuni la B1 Tv de Mirel Palada, fostul consilier al lui Victor Ponta. USR respinge categoric violența.

Până acum, consilierii și parlamentarii USR au fost de mai multe ori amenințați sau agresați fizic și verbal pentru că s-au împotrivit abuzurilor și au refuzat să tacă. Această practică a pumnului în gură, la propriu, este inacceptabilă într-o țară democratică.

Parlamentarii USR vor continua să lupte pentru libertatea de exprimare și drepturilor tuturor cetățenilor împotriva corupților din PSD și pentru a-i reprezenta pe românii care i-au votat pentru Parlament și consiliile din București.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Bătaie filmată între doi șoferi, după ce unul dintre ei a evitat un accident
Bătaie filmată între doi șoferi, după ce unul dintre ei a evitat un accident

Momente de panică pe drumul care face legătură între Galaţi şi Târgu Bujor.

Bătaie cu macete, bâte, scaune și mese în Suceava
Bătaie cu macete, bâte, scaune și mese în Suceava

Imagini şocante surprinse de camerele de supraveghere, pe teresa unui restaurat din Fălticeni, judeţul Suceava.

Culturist din Rusia, ucis în bătaie de un luptător MMA. VIDEO
Culturist din Rusia, ucis în bătaie de un luptător MMA. VIDEO

Andrei Drachev, fost campion la haltere si celebru culturist rus, a fost ucis în bătaie de Anar Ziranov, un luptător profesionist de MMA.

Consilier ALDE, filmat în timp ce îl lovea cu piciorul pe un tânăr
Consilier ALDE, filmat în timp ce îl lovea cu piciorul pe un tânăr

Consilierul din Chiajna, Romeo Rasdan, membru ALDE, a fost filmat în timp ce l-a lovit cu piciorul pe un tânăr cu care ar fi avut un conflict din cauza unei sume de bani.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.