Marcel Ciolacu, după ședința specială de Guvern privind azilele groazei: ”Avem de-a face cu un sistem corupt și inert”

Gabriela Firea, Nicolae Ciuca, Marcel Ciolacu
Agerpres

Premierul Marcel Ciolacu a avut astăzi o întâlnire de lucru specială, cu mai mulţi miniştri şi şefi de instituţii, în urma anchetei privind cazul bătrânilor torturaţi în azile.

La finalul întâlnirii, premierul a făcut declarații de presă, care au fost transmise LIVE pe PRO TV NEWS.

La declarațiile de presă, jurnaliștii nu au avut voie să pună întrebări, astfel că Marcel Ciolacu a ținut doar un scurt discurs, în care nu a anunțat nicio demitere.

El a spus că se vor face controale urgente în toate centrele pentru copii, persoane vârstnice şi persoane cu dizabilităţi.

”Iar faptul că așa ceva a fost posibil ne arată un singur lucru avem de-a face cu o problemă de fond, o problemă de sistem, un sistem corupt și inert. Acesta este adevărul, la fel ca și dvs. am văzut infractori. Sunt peste tot în lume de asemenea ticăloși, asemenea cruzime, oameni dezumanizați total. Cred că nimeni nu era pregătit pentru așa ceva. La fel, să vedem funcționari publici, complici care, în loc să fie de partea acestor oameni, s-au vândut acestor ticăloși. Alături de colegii mei din Guvern am discutat astăzi și avem trei priorități. În primul rând, toate centrele pentru copii, persoane vârstnice și persoane cu dizabilități de stat sau private trebuie verificate și reanalizate toate autorizațiile. Termenul va fi unul foarte scurt, 1 săptămână, sub coordonarea prefecților. În al 2-lea rând, solicit autorităților de drept toleranță zero față de grupurile infracționale care au jefuit aceste persoane.” - a spus șeful Guvernului PSD-PNL.

Citește și
Mihai Leu, internat de urgență la Spitalul Fundeni. Medic: „A fost adus cu elicopterul de la Hunedoara”

De asemenea, Ciolacu a făcut un apel la Biserica Ortodoxă.

"În al treilea rând, fac un apel către toate cultele din România, în primul rând către Biserica Ortodoxă, cât şi către ONG-urile care activează în domeniul social. Avem nevoie de implicarea dumneavoastră pe tot ce ţine de latura socială, asistenţă în primul rând pentru persoanele vulnerabile. Faptele petrecute în aceste azile ale groazei ne-au arătat o dezumanizare totală a unor persoane pe care eu nu le pot numi oameni", a mai spus premierul Marcel Ciolacu.

Victimele din azilele de bătrâni şi cele pentru persoane cu dizabilităţi din Ilfov au fost exploatate şi financiar, arată documentele procurorilor DIICOT.

Mai multe interceptări relevă că pe lângă înfometare, agresiuni fizice şi batjocură, victimele din azilele de bătrâni şi cele pentru persoane cu dizabilităţi rămâneau şi fără pensii sau apartamente.

Şeful Executivului a mai afirmat că sistemul trebuie schimbat, iar de la începerea sesiunii parlamentare vor fi făcute modificări legislative, astfel încât nimeni să nu se sustragă răspunderii şi să îşi facă treaba în acest domeniu al îngrijirii persoanelor vulnerabile.

„Sistemul trebuie schimbat. E inacceptabil să avem persoane care îşi pasează vina una alteia. Vreau să clarificăm acest sistem din punct de vedere legislativ astfel încât să nu mai existe portiţe pentru nimeni. Cine nu înţelege să îşi facă treaba, să plece acasă. Nu mai vreau fugă de responsabilitate, ci vreau un sistem coerent, cu reguli clare în acest domeniu. Vorbim de copii, bătrâni şi persoane cu dizabilităţi, cele mai vulnerabile persoane. Sunt convins că se vor face modificările legislative în acest sens, în sesiunea parlamentară următoare”, a conchis Ciolacu.

Sinteza declarațiilor premierului Marcel Ciolacu:

- Nu am nicio milă pentru ticăloșii care au făcut aceste azile ale groazei. Avem de-a face cu o problemă de fond, cu un sistem corupt. Acesta este adevărul.

- Toate centrele trebuie verificate. Termen, o săptămână.

- Complexitatea infracțiunilor este una care depășește imaginația noastră. Am stabilit cu ministrul Justiției ca soluționarea acestei cauze să fie o prioritate. Fac apel către toate cultele, Biserica Ortodoxă, dar și ONG-uri. Asistență pentru persoanele vulnerabile.

- Ministerul Muncii, începând de luni va sta de vorbă cu reprezentanții cultelor și ONG-urilor, pentru implicare.

- Trebuie regândit tot sistemul. Cine autorizează și care sunt condițiile, cine monitorizează, proceduri clare.  Să nu mai existe portițe pentru nimeni. Cine are de făcut o treabă să o facă. Iar cine nu înțelege să-și facă treaba să plece acasă.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, la discuţii au participat ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Marius Budăi, ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Adrian-Ioan Veştea, secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne Bogdan Despescu, precum şi reprezentanţi ai ANSVSA, ANPC şi Inspecţiei Sanitare de Stat.

Recent, prim-ministrul Marcel Ciolacu a cerut demiterea conducerii Agenţiei Naţionale pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS) şi agenţiei judeţene din Ilfov în cazul bătrânilor torturaţi în azile.

"Vreau, ca prioritate, de la toate autorităţile care au atribuţii de control, o verificare în toată ţara a tuturor acestor centre de stat sau particulare în ceea ce priveşte asistenţa pentru copii, persoane vârstnice şi persoane cu dizabilităţi", a mai spus premierul.

Articol recomandat de sport.ro
Reacția tatălui Camilei Giorgi după ”dispariția” sportivei!
Reacția tatălui Camilei Giorgi după ”dispariția” sportivei!
Citește și...
Ce spune ministrul Justiției despre primarul din Sinaia care și-ar fi cumpărat un castel în Franța
Ce spune ministrul Justiției despre primarul din Sinaia care și-ar fi cumpărat un castel în Franța

Ministrul liberal al Justiției, Alina Gorghiu, consideră că este ”foarte posibil” ca DNA să ancheteze situația primarului PNL din Sinaia care și-ar fi cumpărat un castel în Franța. Gorghiu recunoaște că acest caz afectează imaginea partidului.

Cum explică Nicolae Ciucă legea care dezincriminează evaziunea fiscală sub un milion de euro dacă prejudiciul este plătit
Cum explică Nicolae Ciucă legea care dezincriminează evaziunea fiscală sub un milion de euro dacă prejudiciul este plătit

Preşedintele PNL Nicolae Ciucă, unul dintre iniţiatorii legii care dezincriminează evaziunea fiscală sub un milion de euro dacă prejudiciul este plătit, a explicat care au fost motivele pentru care a promovat această lege controversată.

 

Președintele Klaus Iohannis a promulgat ”legea Ciucă-Ciolacu de protejare a marilor evazioniști”, după cum a acuzat opoziția
Președintele Klaus Iohannis a promulgat ”legea Ciucă-Ciolacu de protejare a marilor evazioniști”, după cum a acuzat opoziția

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, legea care dezincriminează evaziunea fiscală sub un milion de euro dacă prejudiciul este plătit, deși ar fi putut să retrimită actul normativ în Parlament, pentru reexaminare.

Recomandări
Investiții vitale în unitățile medicale din România cu bani europeni. Spitalul din Horezu, transformat cu 10 milioane de euro
Investiții vitale în unitățile medicale din România cu bani europeni. Spitalul din Horezu, transformat cu 10 milioane de euro

Vorbim acum despre investițiile vitale în unitățile medicale din România! Spitalele orașenești sunt mari consumatoare de resurse și bani.   

Încet, dar sigur, rușii avansează militar în Ucraina. Moscova susține că a cucerit 5 sate din regiunea Harkov
Încet, dar sigur, rușii avansează militar în Ucraina. Moscova susține că a cucerit 5 sate din regiunea Harkov

Lupte crâncene în regiunea ucraineană Harkov unde rușii au reluat asaltul după atacul surpriză de vineri. Moscova susține că forțele sale ar fi cucerit 5 sate din apropierea graniței.

Noi detalii despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Medicii vin cu vești bune
Noi detalii despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Medicii vin cu vești bune

Pentru prima dată după mai multe săptămâni, Florin Piersic, operat joi la genunchi, a reușit să se ridice în picioare. Iar medicii anunță o îmbunătățire a indicatorilor biologici, semn că actorul își revine. Pericolul însă nu a trecut.