Azilele groazei. Premierul Ciolacu a anunțat oficial că ministrul Muncii Marius Budăi a demisionat: ”Un gest de onoare”
Premierul Marcel Ciolacu a anunțat la începutul ședinței de Guvern de joi prima demisie la nivel înalt din acest Executiv, din cauza ilegalităților comise în ”azilele groazei” din județul Ilfov. Este vorba despre Marius Budăi, ministrul Muncii.
Declarațiile premierului au fost transmise LIVE pe PRO TV NEWS!
Demisia lui Marius Budăi din funcţia de ministru al Muncii reprezintă un gest de onoare, a declarat premierul Marcel Ciolacu.
"Este evident că la şedinţa de Guvern de astăzi cel mai important subiect este situaţia din sistemul de protecţie a bătrânilor şi a persoanelor cu dizabilităţi. Este cât se poate de clar, evident, că, dintr-un cumul de factori care ţin atât de stat, cât şi de zona privată, activitatea de protecţie a persoanelor vârstnice şi vulnerabile s-a îndepărtat dramatic de scopul său iniţial. Am văzut, din păcate, în ultimele zile, prea multe situaţii care probează că această activitate a devenit o afacere cinică în care se urmăreşte profitul cu orice preţ, deseori chiar prin suferinţe crunte provocate seniorilor noştri. Am văzut dezvăluiri ale presei care denotă că nu mai există niciun gram de empatie, de compasiune cu soarta unor oameni pe care viaţa i-a lovit atât de crud", a afirmat prim-ministrul.
El a adăugat că "aşa ceva se va sfârşi, oricât de multe şi de dure schimbări" vor trebui făcute.
"Am avut astăzi de dimineaţă o discuţie cu domnul ministru al Muncii, Marius Budăi, care m-a anunţat despre decizia de a-şi depune demisia la finalul acestei şedinţe. Din punctul meu de vedere, este un gest de onoare pentru care îi mulţumesc şi sunt convins că aceasta este reacţia firească a unui decident politic într-o asemenea criză, este reacţia firească în orice democraţie consolidată a Europei", a precizat Marcel Ciolacu.
13 centre de îngrijire au fost închise
Premierul a anunţat că rezultatul preliminar al verificărilor pe care le-a solicitat la nivel naţional arată că, după controlarea a 1.100 de astfel de centre, 13 au fost închise.
"Aş dori să le cer autorităţilor să nu picăm în cealaltă extremă şi să facem uz de zel. Nu cred că amendând cu zeci de milioane pentru că ai găsit trei lămâi mucegăite se va schimba ceva de fond cu aceste controale", a transmis şeful Executivului.
Ministrul Marius Budăi ”știa”
În urmă cu câteva zile, Centrul de Resurse Juridice, o organizație non-guvernamentală implicată în demascarea abuzurilor care au fost comise în azilele de bătrâni din Voluntari, a cerut demiterea ministrului Muncii Marius Budăi, pe care l-a acuzat că a știut ce se întâmplă în ”azilele groazei”.
Într-o scrisoare deschisă adresată premierului Marcel Ciolacu, acest ONG a afirmat că ministrul Budăi este ”responsabilul moral pentru perpetuarea abuzurilor în aceste centre”.
Conform sursei citate, ministrul Muncii știa de toate aceste ilegalități grave, fiind sesizat de către CRJ de 4 ori, până acum, cu privire la faptele grave din centrele din județul Ilfov. Astfel, prima sesizare a fost formulată încă din 7 noiembrie 2022.
În schimb, Budăi a afirmat în 7 iulie, la finalul ședinței de Guvern, potrivit News.ro, că a aflat de aceste abuzuri din ... presă.
“Dacă vorbim de orori, aşa cum au fost prezentate în presă, exact de când am prezentat în presă. Dacă vorbim de acel calendar, avem un calendar în care din februarie colaborăm cu cei care realizează anchetele şi am pus la dispoziţia dumnealor toate aceste dosare şi multe altele pe care dumneavoastră le vedeţi aici”, a afirmat Budăi.
Un alt nume vehiculat în scandal: Gabriela Firea
Un alt nume vehiculat în acest scandal este al Gabrielei Firea, ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse.
Partidul REPER a făcut un apel la toţi parlamentarii să susţină cererea iniţiată de deputaţii şi senatorii partidului pentru înfiinţarea unei comisii de anchetă parlamentară pentru clarificarea circumstanţelor în care au avut loc abuzurile asupra unor cetăţeni în mai multe cămine de bătrâni din Voluntari şi Afumaţi.
”În anii '90 am avut orfelinatele groazei. Aproape 40 de ani mai târziu avem azilele groazei, cu exact acelaşi profil de autor. Nu există nicio diferenţă între camarila Gabrielei Firea şi torţionarii acelor copii”, a afirmat Ramona Strugariu, copreşedintă a partidului REPER şi europarlamentar, potrivit News.ro.
Ligia Gheorghe, o apropiată şi consilier al ministrului Familiei Gabriela Firea, al cărei nume apare în legătură cu acest caz şi care este martor în dosar, a cerut suspendarea din funcţie.
Centrul de Investigaţii Media şi Buletin de Bucureşti au scris că Nela Vica Andrieş, fostă Vrânceanu, sora Gabrielei Firea, a fost şefă la Asistenţa Socială locală din Voluntari chiar în perioada în care aveau loc abuzurile asupra vârsnicilor şi persoanelor cu dizabilităţi din cele trei centre la care marţi au avut loc descinderi DIICOT.
Imediat după dezvăluirile făcute de jurnalişti la începutul anului, sora ministrului Firea s-a transferat şi acum lucrează la DGASPC Ilfov.
În replică, Firea a afirmat că se încearcă discreditarea sa prin implicarea numelui său în ancheta DIICOT de la centrele pentru vârstnici, având în vedere viitoarea candidatură la Primăria Capitalei.
Sinteza declarațiilor premierului Marcel Ciolacu la începutul ședinței de Guvern de joi, 13 iulie:
- Am văzut din păcate în ultimele zile prea multe situații, a această afacere a devenit una cinică, se urmărește profitul cu orice preț.
- Am văzut dezvăluiri ale presei care denotă că nu mai există niciun gram de empatie.
- Așa ceva se va sfârși oricât de multe și de dure schimbări va trebui să facem.
- Am avut azi dimineață o discuție cu domnul ministru al Muncii care m-a anunțat de decizia de a-și depune demisia la sfârșitul acestei ședințe. Este reacția firească a unui decident politic într-o situație de criză, într-o democrație consolidată a Europei.
Sinteza declarațiilor ministrului de Interne Cătălin Predoiu:
- Au fost licențiate 5197 servicii sociale, din care 2835 în sistem privat. Au fost evaluate controlate 1037 de unități, dar suplimentar au fost descoperite fără licență 24 de astfel de centre care funcționau ilegal.
- Din toate cele 1037 de centre verificate au fost dispuse 43 măsuri de suspendare, 7 de retragere a autorizației sanitare și 6 de închidere.
- Au fost întocmite 9 dosare penale.
Ce acte normative se află pe ordinea de zi a Guvernului
Guvernul va aproba, în şedinţa de joi, un proiect de lege privind ordinul de protecţie, prin care se propune introducerea unui instrument juridic care să fie aplicat pentru toate formele de violenţă, similar celui aplicat pentru prevenirea şi combaterea violenţei domestice.
"Raţiunea introducerii reglementării privind ordinul de protecţie este crearea unui instrument juridic eficient, similar celui pentru prevenirea şi combaterea violenţei domestice, deoarece, în legislaţia în vigoare, pentru victimele actelor de violenţă, altele decât cele din sfera domestică, există doar protecţie penală. Având în vedere, pe de o parte, eficienţa dovedită în practică a ordinului de protecţie reglementat de Legea nr.217/2003, şi, pe de altă parte, faptul că atât acest ordin de protecţie, cât şi cel care face obiectul prezentului act normativ apără acelaşi set de valori, respectiv viaţa, integritatea fizică şi psihică şi libertatea persoanei se impune reglementarea unui regim juridic similar celor două instrumente şi adaptat totodată, atunci când este cazul, la situaţia lor specifică", se arată în expunerea de motive a proiectului, potrivit Agerpres.
În şedinţă va fi aprobat şi un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea OUG nr.109/2022 privind unele măsuri pentru proiectele de infrastructură de apă şi apă uzată finanţate din fonduri europene şi pentru modificarea unor acte normative, precum şi pentru modificarea articolului 9 litera a) punctul (ii) din OUG nr. 40/2015 privind gestionarea financiară a fondurilor europene pentru perioada de programare 2014-2020.
În nota de fundamentare a proiectului se arată că "modificarea legislativă este propusă în vederea susţinerii categoriei de beneficiari reprezentate de asociaţiile de dezvoltare intercomunitară (ADI) care implementează proiecte finanţate prin Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020 în domeniul gestionării deşeurilor, siturilor poluate istoric şi modernizării sistemelor de termoficare şi în domeniul transporturilor, dezvoltării reţelelor inteligente de distribuţie a gazelor naturale, precum şi în domeniul creşterii producţiei de energie din resurse regenerabile prin restituirea de la bugetul de stat a contravalorii taxei pe valoarea adăugată plătită de beneficiar, aferentă cheltuielilor eligibile".
"Astfel, se va asigura un tratament unitar al beneficiarilor finanţaţi de la bugetul local, având în vedere că ADI-urile sunt constituite prin asocierea de unităţi administrative-teritoriale, nu au calitate de operatori economici şi nu desfăşoară activităţi economice şi se finanţează potrivit art. 90 din OUG 57/2019 privind Codul administrativ cu modificările şi completările ulterioare. De asemenea, pentru proiectele/contractele pentru care există formulate sesizări de fraudă, se clarifică situaţiile în care este necesară stoparea plăţilor efectuate de la bugetul de stat pentru plata cheltuielilor solicitate de beneficiari prin cereri de rambursare/cereri de plată", se mai arată în document.
Prin mai multe hotărâri de guvern, Executivul va aproba o serie de exproprieri de imobile aflate pe coridoarele de lucru a mai multor proiecte de infrastructură rutieră, între care şi cele privind ,,Autostrada Sibiu-Piteşti" - Secţiunea 5 Curtea de Argeş - Piteşti; "Autostrada de Centură Bucureşti km 0+000-km 100+900, Sector Centura Nord km 0+000 - km 52+770, Lot 4: km 47+600 - km 52+070''.
Va fi aprobat şi un proiect de hotărâre pentru modificarea şi completarea HG nr.652/2009 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Justiţiei, precum şi pentru suplimentarea numărului maxim de posturi prevăzut pentru Direcţia Naţională Anticorupţie.
Un alt proiect de hotărâre care urmează să fi adoptat de Guvern vizează rectificarea bugetului Trezoreriei Statului pe anul 2023.
Tot printr-o hotărâre vor fi modificate Programul de interes naţional în domeniul protecţiei şi promovării drepturilor persoanelor cu dizabilităţi "Înfiinţarea de servicii sociale de tip centre de zi, centre respiro/centre de criză şi locuinţe protejate în vederea dezinstituţionalizării persoanelor cu dizabilităţi aflate în instituţii de tip vechi şi pentru prevenirea instituţionalizării persoanelor cu dizabilităţi din comunitate", aprobat prin HG nr. 798/2016, şi Programul de interes naţional în domeniul protecţiei şi promovării drepturilor persoanelor cu dizabilităţi "Înfiinţarea de servicii sociale în vederea asigurării tranziţiei tinerilor cu dizabilităţi de la sistemul de protecţie specială a copilului către sistemul de protecţie a persoanelor adulte cu dizabilităţi", aprobat prin HG nr. 193/2018.
Printr-un memorandum va fi aprobată Strategia analizei cheltuielilor publice pentru perioada 2024 - 2030.
În şedinţa de guvern vor fi prezentate şi mai multe rapoarte, printre care unul privind situaţia concediilor medicale acordate şi decontate din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate.
Sursa: Agerpres, News.ro, Pro TV
Etichete: guvern, marius budai, azile,
Dată publicare:
13-07-2023 10:45