Cum a decurs a treia zi de controale în azilele groazei. „Maică-mea are Alzheimer. Mai rău îi speriați/Vor să ne ia bătrânii”
Controalele fulger în centrele de îngrijire din toată țara arată că multe dintre așezăminte funcțiunau fără autorizație.
Miercuri au fost evacuați zeci de bătrâni, ori oameni bolnavi, iar cei care nu au putut fi luați acasă de rude sunt transferați în alte centre sau în spitale. În tot acest timp administratorii au multe explicații de dat. Unii s-au ales deja cu dosar penal.
Autoritățile din Brăila au găsit, miercuri, un azil clandestin într-o casă înregistrată pe numele unei femei care deține, direct sau prin interpuși, mai multe centre.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Au ajuns la adresă trei ambulanțe și o ambulanță SMURD pentru victime multiple. Dinăuntru au fost scoase, până acum, 12 persoane. Din câte se pare e vorba despre persoane cu handicap grav.
Vecin: „Cer ajutor. Și copiii din curte se sperie când îi aud”.
Vecină: „A avut grijă de o vecină. A bătut-o și nu i-a dat banii”.
Viorica Iuga, director Serviciul Județeal de Ambulanță Brăila: „Îi ducem la evaluare medicală și în funcție de ce se constată vor fi duși la spital”.
Simona Compoaie, director DGASPC Brăila: „Nu deține licență de funcționare. E clar că nu puteau rămâne. Sunt în total 41 de persoane".
Administratorii centrului spun că au depus din ianuarie cerere pentru autorizația de funcționare, dar nu au obținut-o.
Aura Udrea, președintele fundației: „Nu au familii, nu au case. Am avut încheiat protocol cu DGASPC. Ei sunt luați din 2010. Nu am avut unde să îi duc. Eu nu am avut unde să îi cazez”.
A fost în deschis în acest caz un dosar penal pentru administrarea fără drept a unei activități.
Controale în toată țara
Percheziții au fost, miercuri, și în trei cămine din Constanța și Eforie Nord, deținute de aceeași societate comercială, dar care nu are autorizație.
O parte dintre bătrâni au fost mutați în alte așezăminte, iar unii au fost luați acasă de rude.
R: Ce au vrut polițiștii?
Nicoleta Stan, angajată a azilului: „Să ne ia bătrânii. Au ce au cu șefu cei de la IPJ. Au ce au cu șeful".
Evacuarea acestor centre este în plină desfășurare.
La Târgu Jiu, într-o vilă de la marginea orașului, 27 de bătrâni erau cazaţi într-un cămin social care funcționa, de asemenea, fără autorizație.
Mai multe ambulanțe SMURD și medici i-au evaluat pe bătrâni înainte de a decide să fie transportați la spitalele din județ.
Narcis Stoian, șef Direcția de Sănătate Publică Gorj: „Condiții cât de cât sunt, dar mi se pare inuman să-i bagi pe oamenii ăștia așa, cu puține grupuri sociale. Sunt și în mansardă. Pe canicula asta e o temperatură insuportabilă acolo. Cum am ajuns cu domnul doctor care m-a însoțit pentru o primă evaluare, a cerut aer acel pacient”.
Rudele au început apoi să se certe cu reprezentanţii autorităţilor, nemulțumite de evacuarea bătrânilor.
Discuție între un aparținător și un reprezentant ISU:
-Maică-mea are Alzheimer. Mai rău îi speriați.
-Centrul acesta e ilegal
–Știu că e ilegal, dar cineva, domnul prefect...Trebuie să îi ajutăm.
Administrator al centrului este o fostă angajată a Casei de Pensii din Gorj. Ea mai are în administrare alte două cămine, care au fost deja controlate de autorități și care sunt în regulă.
Pentru cel de acum femeia spune că încearcă de mai mult timp să obțină toate avizele necesare, dar s-a împiedicat de birocraţie.
Toți cei 27 de locatari din căminul ilegal au fost preluați de rude sau internați în spitale.
Echipa: Gigi Ciuncanu, Yvette Mîrza, Cătălin Vârban, Marius Grama, Dan Cucu