Bătrânii din azile nu ar avea locuri în unele spitale de psihiatrie din țară. „Este destul de dificil de tratat pacienții”
După ce Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că azilele de bătrâni ar putea deveni extensii ale spitalelor de psihiatrie, medicii susțin că acest lucru ar face situația și mai dificilă. Mai ales că nu au spații.
Clinica de Psihiatrie "Eduard Pamfil" din Timișoara funcționează de ani de zile într-o clădire veche de un secol, care nu poate fi utilizată la capacitate maximă.
Nici în Olt, la Spitalul de Psihiatrie Schitu Greci, situația nu este una favorabilă. Conducerea susține că ar fi imposibil să primească bătrâni, pentru că... nu are locuri.
La Timișoara, peisajul dezolant te întâmpină din fața Clinicii de Psihiatrie. Tencuiala este căzută până la cărămidă, iar ușile și ferestrele abia se mai închid. Din 2006, când imobilul a fost retrocedat, se încearcă mutarea clinicii, dar de la promisiuni până la certitudine e cale lungă.
Virgil Enătescu, medic șef secție Clinică Psihiatrie Timișoara: „Cele două soluții care sunt identificate. Una ar fi, fie să ne mutăm în locul Maternității Bega, pentru că s-a construit o clădire nouă pentru Maternitatea Bega. Iar o altă soluție, s-a identificat un teren undeva în comuna Giroc. Cu construcția de la zero a unei clădiri noi.”
În lipsa banilor și a unei clădiri funcționale, oamenii se descurcă cum pot.
În 2017 s-a încercat o reabilitare, dar lucrările au rămas neterminate.
Andrei Terpez, asistent medical camera de gardă Clinică de Psihiatrie Timișoara: „Este destul de dificil de tratat pacienții, pentru că spațiul este destul de neprimitor și vă dați seama pacienții cu probleme psihice sunt afectați si de mediu.”
Pe lângă aceste probleme, se adaugă și lipsa personalului specializat, spun medicii.
Ovidiu Nicoară, medic primar psihiatru Clinică de Psihiatrie Timișoara: „Ar trebui să relocăm o parte din personal la aceste secții exterioare care și așa există un deficid de personal foarte mare în spitalele și secțiile de psihiatrie.”
În județul Olt, la Spitalul de Psihiatrie Schitu Greci nu există niciun loc liber. Cele 160 de paturi sunt ocupate tot timpul.
Sorin Bratoi, directorul Spitalului de Psihiatrie Schitu Greci: „De preluat pacienți în spitalele de psihiatrie, nu știu cum va fi situația paturilor, pentru că noi avem un număr de paturi în contract cu CAS, având în vedere că este profil de cronici, paturile sunt tot timpul ocupate, noi nu stăm cu pat liber.”
În unitatea medicală din județul Olt s-a investit constant, din anul 2008.
Și la Brașov, atât spitalul de psihiatrie, cât și secțiile exterioare din Zărnești și Vulcan sunt arhipline, iar lista de așteptare e lungă.
Bogdan Rusu, manager Spitalul Clinic de Psihiatrie și Neurologie Brașov: ”În ceea ce privește spitalul nostru principala problemă e lipsa acută a spațiilor. Noi avem în momentul de față 90 de paturi de psihiatrie, pacienți acuți. Aici avem un grad de ocupare undeva la 70-80%, iar în ceea ce privește pacienții cronici avem un număr de 315 paturi, pacienți cu spitalizare de lungă durată. Acolo gradul de ocupare este 100% și avem listă de așteptare de 40-50 de pacienți”.
În cel mult 10 ani, conducerea spitalului speră să reușească să construiască o nouă clădire cu aproximativ 500 de paturi.