Ședință de Guvern. Misiunile umanitare, exceptate de la plata tarifelor de drumuri naționale

Ședință de guvern

Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de miercuri, printr-o ordonanţă de urgenţă, exceptarea de la plata tarifului de utilizare şi a tarifului de trecere pe reţeaua de drumuri naţionale pentru efectuarea de misiuni umanitare pe teritoriul României.

Astfel, se va adopta proiectul de ordonanţă de urgenţă pentru completarea OG nr.15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare şi a tarifului de trecere pe reţeaua de drumuri naţionale din România.

În şedinţă va fi supus aprobării şi un proiect de ordonanţă de urgenţă privind modificarea şi completarea Legii nr. 219/2015 privind economia socială.

Potrivit notei de fundamentare, prin proiectul de OUG se propune, între altele: "completarea obiectului de reglementare al legii; redefinirea domeniului economiei sociale; completarea categoriilor de persoane juridice care pot fi întreprinderi sociale; completarea principiilor care stau la baza economiei sociale cu principiul privind procesul decizional transparent şi responsabil în interesul colectivităţii pe care o deserveşte; actualizarea rolului economiei sociale în: dezvoltarea comunităţilor locale,crearea de locuri de muncă, dezvoltarea incluziunii şi coeziunii sociale,tranziţia către economia circulară şi inovarea socială, implicarea persoanelor din grupul vulnerabil în activităţi cu caracter social şi/sau activităţi economice, accesul persoanelor din grupul vulnerabil la resursele şi serviciile comunităţii".

Alte proiecte pe agenda ședinței e Guvern

Pe agenda reuniunii guvernamentale figurează şi un proiect de hotărâre privind aprobarea unor programe de interes naţional pentru dezvoltarea serviciilor sociale pentru persoanele vârstnice. Prin proiectul de hotărâre se propune derularea mai multor programe de interes naţional, pentru înfiinţarea unui număr de 100 de centre de servicii sociale pentru un număr estimat de 5.400 de persoane vârstnice.

Citește și
Ce a pățit jurnalista care a filmat ultimele imagini cu Aleksei Navalnîi în viață

Executivul urmează să aprobe, prin proiect de hotărâre, şi Strategia naţională privind incluziunea socială şi reducerea sărăciei pentru perioada 2022-2027 şi a Planului de acţiune pentru perioada 2022-2027.

"Obiectivul general al strategiei este reducerea cu cel puţin 7%, faţă de anul 2020, a numărului de persoane expuse riscului de sărăcie sau excluziune socială, până în anul 2027. Conform datelor Eurostat publicate la data de 4 ianuarie 2021, indicatorul AROPE, procentul persoanelor aflate în risc de sărăcie şi excluziune socială în 2019 înregistra valoarea de 31,2%, reprezentând un număr de 6.073 mii persoane faţă de 44,2% în anul 2008, reprezentând un număr de 9.115 mii persoane. Strategia abordează măsurile de combatere a sărăciei, dreptul la asistenţă socială, accesul la servicii de interes public general, oportunitate de participare socială şi economică a grupurilor vulnerabile, din perspectiva respectării drepturilor omului şi prevede inclusiv măsuri de redresare şi rezilienţă în sistemul de servicii sociale în contextul pandemiei COVID-19 sau a altor situaţii speciale. (...) Principala resursă financiară pentru implementarea acesteia o reprezintă fondurile europene, în special POIDS, dar şi investiţii din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă", conform notei de fundamentare.

Un alt proiect de hotărâre supus adoptării în Guvern vizează domeniile şi programele de studii universitare de master acreditate şi numărul maxim de studenţi ce pot fi şcolarizaţi în anul universitar 2022 - 2023.

Tot printr-un proiect de hotărâre Executivul urmează să decidă cu privire la înfiinţarea Spitalului "George Emil Palade", unitate sanitară cu paturi în subordinea Universităţii de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie "George Emil Palade" din Târgu Mureş.

"Prin înfiinţarea acestui nou spital se urmăreşte realizarea unor servicii medicale moderne. Serviciile care vor fi puse la dispoziţia populaţiei de către Spitalul "George Emil Palade" vin să completeze oferta de servicii medicale oferite de spitalele publice din judeţul Mureş, mai ales în domenii medicale care sunt deficitare în spitalele publice din Târgu Mureş dar şi la nivel naţional, precum şi în cele care sunt de înaltă tehnologie: chirurgia minim invazivă şi chirurgia robotică, chirurgia de transplant, ginecologia oncologică, neurologia recuperatorie, cardiologia minim invazivă, radiologia şi imagistica, nefrologia şi dializa, gastroenterologia minim invazivă diagnostică şi terapeutică. Aceste domenii vor deveni şi elemente de suport pentru instruirea studenţilor şi a rezidenţilor", se arată în nota de fundamentare a proiectului.

Guvernul va aproba, prin hotărâre, şi Strategia de Dezvoltare a Sistemului Judiciar 2022-2025 şi a Planului de acţiune aferent acesteia.

În aceeaşi şedinţă, Executivul va adopta şi un memorandum având ca temă încadrarea schemei de ajutor de stat pentru susţinerea activităţii întreprinderilor care îşi focalizează producţia în mediul rural şi urban mic în contextul crizei economice generate de pandemia COVID-19 prin Programul RURAL INVEST în politicile economico-bugetare şi financiare ale statului român.

Guvernul va decide şi cu privire la un memorandum care vizează aprobarea negocierii şi semnării contractului de finanţare dintre Guvernul României, reprezentat de Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene şi Banca Europeană de Investiţii privind Fondul de Fonduri pentru digitalizare, acţiune climatică şi alte domenii de interes, finanţat din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României.

Articol recomandat de sport.ro
Nici Charleston, nici Stuttgart: unde ar putea juca Simona Halep al doilea turneu la revenirea în tenis
Nici Charleston, nici Stuttgart: unde ar putea juca Simona Halep al doilea turneu la revenirea în tenis
Citește și...
Nicușor Dan: ”Care sunt persoanele despre care eu cred că într-o ţară civilizată ar trebui să fie în pușcărie”
Nicușor Dan: ”Care sunt persoanele despre care eu cred că într-o ţară civilizată ar trebui să fie în pușcărie”

Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, afirmă că unele persoane care au avut funcții importante în administrația centrală a Bucureștiului ”ar trebui să fie azi în puşcărie”, „într-o ţară civilizată”.

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu: ”Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Să fie foarte clar”
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu: ”Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Să fie foarte clar”

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu afimă că nu crede că „fermierii români vopsesc puii”.

Ministrul Finanţelor, întrebat cât i-a venit factura la curent: „Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Ministrul Finanţelor, întrebat cât i-a venit factura la curent: „Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat că a plătit la ultima factură de energie electrică suma de 199 lei şi nu ştie de ce a fost „o factură destul de mare”, în contextul în care nu este un mare consumator de energie.

Recomandări
Localnicii din Brăila povestesc îngroziți incidentul cu drona militară căzută lângă oraș: „Un huruit și pe urmă buuuuum!”
Localnicii din Brăila povestesc îngroziți incidentul cu drona militară căzută lângă oraș: „Un huruit și pe urmă buuuuum!”

Este alertă în Brăila, după ce o dronă militară s-ar fi prăbușit, joi seară, pe un câmp, la câțiva kilometri de oraș.

Primele imagini cu rămășițele dronei căzute în Brăila. Ce este înscripționat pe ele | FOTO
Primele imagini cu rămășițele dronei căzute în Brăila. Ce este înscripționat pe ele | FOTO

Au apărut primele imagini cu rămășițele dronei militare care s-a prăbușit în Brăila, în Insula Mare.  

A fost deschis cel mai modern aeroport din România. Va deveni al doilea din țară după Otopeni | FOTO & VIDEO
A fost deschis cel mai modern aeroport din România. Va deveni al doilea din țară după Otopeni | FOTO & VIDEO

A fost inaugurat terminalul T4 al Aeroportului Iaşi, vineri, cel mai modern din România.