Romania, vazuta de Wikileaks: Traian Basescu si dosarele
Seful statului l-ar fi amenintat pe Mircea Geoana ca "da drumul in public" dosarelor lui Adrian Nastase, pentru a-i demonstra ca plangerile penale impotriva fostului premier sunt de la membri PSD, conform unei relatari a sefului ANI, Catalin Macovei.
WikiLeaks este o organizatie internationala care publica documente care nu sunt destinate publicului, provenite din scurgeri de informatii, in general din surse anonime. Site-ul sau, lansat in 2006, apartine The Sunshine Press. Cel mai cunoscut dintre fondatorii sai este Julian Assange, un activist australian care, dupa publicarea a 250.000 de telegrame ale ambasadelor SUA din toata lumea, are probleme cu justitia. El este acuzat de infractiuni sexuale in Suedia.
Cazul Wikileaks in Romania:
Romania, vazuta prin ochii Wikileaks: Geoana a mers la Moscova in 2009
Romania vazuta prin ochii Wikileaks: Basescu s-a intalnit cu directorul FBI
Romania, vazuta prin ochii Wikileaks: Cei cinci care detin Romania
Informatia apare intr-o relatare publicata de Hotnews, care citeaza o telegrama "wikileaks" transmisa de misiunea diplomatica de la Bucuresti catre Departamentul de Stat de la Washington.
"Geoana si alti PSD-isti s-au plans ca dosarul Nastase este politic. Basescu ar fi replicat taios: «Nu ma faceti sa dau drumul la aceste dosare in public - fiecare dintre plangerile penale impotriaa lui Nastase sunt de la oameni din partidul vostru, nu al meu»", se arata intr-o telegrama a misiunii diplomatice a SUA in Romania din 2009, clasificata drept "Confidential".
Subiectul telegramei: "O furtuna perfecta: coruptia, statul de drept si reforma justitiei se afla in prim-plan in Romania". Autorul telegramei ii atribuie aceasta informatie presedintelui ANI, Catalin Macovei, cu care ar fi avut o discutie dupa o sedinta pe tema Justitiei intre presedinte si sefii mai multor institutii cu atributii in acest domeniu.
"Pe 17 februarie, presedintele Basescu a convocat de urgenta «a Justice Summit» la Palatul Cotroceni, pentru a aproba un plan de actiuni care sa trateze reformele din sectorul justitiei. Intalnirea i-a adus impreuna pe ministrul Justitiei Predoiu, procurorul general Kovesi, seful DNA Morar, seful ANI Macovei, presedintele Senatului Mircea Geoana, presedintele Camerei Deputatilor Roberta Anastase, presedintele comisiei juridice Daniel Buda, presedintele CSM Virgil Andreies si vicepresedintele CSM Bogdan Licu", explica autorul telegramei citate de Mediafax.
Autorul povesteste apoi ca oficialii Ambasadei americane de la Bucuresti s-au intalnit separat cu trei dintre participantii la sedinta de la Cotroceni. Cei trei sunt "Buda, Licu si Macovei". Autorul noteaza ca toti trei "au fost de acord ca intalnirea convocata de Basescu a dat un impuls necesar unui plan comun de actiune pentru a indeplini conditiile UE in ce priveste reforma Justitiei".