Wikileaks: Basescu oferea Egiptului expertiza in domeniul nuclear

Hosni Mubarak

Ambasadorul Romaniei in Egipt a spus ca, in cadrul unei intalniri de 45 de minute a presedintilor celor doua tari, desfasurata in 2007, Basescu a oferit asistenta romaneasca pentru a avansa obiectivele Egiptului in domeniul energiei nucleare.

WikiLeaks este o organizatie internationala care publica documente care nu sunt destinate publicului, provenite din scurgeri de informatii, in general din surse anonime. Situl sau web, lansat in 2006, apartine The Sunshine Press. Cel mai cunoscut dintre fondatorii sai este Julian Assange, un activist australian care, dupa publicarea a 250.000 de telegrame ale ambasadelor SUA din toata lumea, are probleme cu justitia. El este acuzat de infractiuni sexuale in Suedia.

Gandul: Intr-o telegrama din 2007, clasificata "Confidential", si intitulata "Presedintele Romaniei ofera Egiptului expertiza in domeniul nuclear", oficialii Ambasadei SUA scriu ca "Dumitru (Gheorghe Dumitru, ambasadorul roman in Egipt - n.red.) a spus ca in timpul intalnirii de 45 de minute a presedintelui Basescu cu Mubarak, Basescu a oferit asistenta romaneasca pentru a avansa obiectivele Egiptului in domeniul energiei nucleare. Potrivit lui Dumitru, Basescu i-a spus lui Mubarak ca Romania ar fi dispusa sa ofere pregatire oamenilor de stiinta egipteni in domeniul operarii centralelor nucleare la centrul national de pregatire de la Cernavoda, pe langa oferirea de burse pentru oamenii de stiinta egipteni la departamentul de studii nucleare al Universitatii din Bucuresti".

StirileProTV: Romania, vazuta prin ochii Wikileaks: Cei cinci care detin Romania In top 5 oligarhi sunt inclusi Dinu Patriciu, Dan Voiculescu, Sorin Ovidiu Vantu, Ioan Niculae, Gigi Becali. Raportul a fost semnat Taplin. In perioada respectiva, Mark Taplin era adjunctul ambasadorului SUA. Taplin mentioneaza ca raportul a fost pregatit de absolventul Universitatii Indiana, Jeremy Stewart, in practica pe perioada verii in cadrul Sectiunii Politice a Ambasadei, precizeaza Hotnews, citat Mediafax. "De tranzitia Romaniei de la comunism, urmata de privatizarea intreprinderilor de stat, a beneficiat enorm un mic grup de persoane cu conexiuni la regimul care a urmat imediat dupa comunism si/sau la Securitatea omniprezenta. O parte dintre aceste persoane s-a folosit de informatie si de relatiile dobandite in timpul carierei in cadrul Securitatii pentru a face avere, in timp ce altii au recrutat fosti ofiteri de Securitate pentru a le servi interesele. In timp ce zeci de baroni locali au aparut dupa 1989, un mic grup de persoane foarte influente continua sa exercite o influenta semnificativa in politica din Romania. Niciuna dintre aceste persoane nu este legata exclusiv de un singur partid, chiar daca ei insisi sunt membri. Multi pastreaza legaturi obscure cu fosta Securitate din Romania sau cu persoane din serviciile de informatii si isi promoveaza interesele personale prin intermediul trusturilor media pe care le detin", se arata in documentul citat, care furnizeaza instantanee ale unor persoane considerate in general a fi printre «oligarhii» de frunte in Romania.

Romania Libera: Ambasada SUA: Oligarhii din Romania sunt unelte rusesti Ambasadorul american Nicholas Taubman scria intr-o telegrama adresata adjunctului secretarului de stat pe probleme europene, Daniel Fried, publicata de Hotnews, isi exprima ingrijorarea in privinta influentei rusesti asupra oligarhilor romani. "De asemenea, este ingrijoratoare marirea influentei oligarhilor din Romania si rolul lor ca unealta a intereselor rusesti", scrie Taubman. Intr-o alta telegrama consultata de Hotnews ambasadorul american Nicholas Taubman preciza ca absenta presedintelui "Basescu pro-american din CSAT lasa loc producerii de actiuni daunatoare". Acesta scria ca astfel interesele Statelor Unite pot fi afectate. "Sunt semne care indica cresterea influentei oligarhilor influentati de Rusia pe probleme de politica energetica si energetica; dand inapoi in lupta anticoruptie si o derapare din ce in ce mai rapida a politicilor euro-centrice", mai scrie ambasadorul american.

Citește și
Spaga, mita, euro
Marius Petcu - "Regina" flagrantului

Jurnalul National: Trimiterea lui Nastase in judecata s-a hotarat la Cotroceni Intr-un document clasificat legat de coruptia din Romania si reformele din justitie se face referire la dosarul lui Adrian Nastase. Contactele ambasadei americane aveau pareri impartite legate de problematica criminalitatii. Se arata ca oficialii americani au discutat recent cu trei parlamentari, doi de la PNL si unul de la PSD cu functii in Senat si Camera Deputatilor in cadrul Comisiei de Aparare si Afaceri Interne. Teodor Melescanu si George Scutaru au dat vina pe bugetul mic pe 2009. Georgian Pop de la PSD a admis ca recesiunea economica poate duce la cresterea criminalitatii. Oficialii americani au observat luptele interne dintre procurorul general, Laura Kovesi, si seful DNA, Daniel Morar. Kovesi l-a criticat pe Morar pentru productivitatea mica a luptei anticoruptie. Vicepresedintele CSM, Bogdan Licu, a stat de vorba cu consilierul politic, spunandu-i ca procurorul general este invidios pe ascensiunea crescanda a sefului DNA ca luptator anticoruptie. Daniel Morar si seful ANI, Alexandru Macovei, le-au declarat fiecare in parte oficialilor ambasadei ca nu pot comunica cu ministrul Justitiei, Catalin Predoiu. La fel si Kovesi, careia ii era frica sa nu fie schimbata din functie. Morar a spus ca Predoiu in primul lui mandat nu a calcat in sediul DNA. Cand a fost intrebat de Predoiu, seful ANI a ras si i-a spus consilierului politic ca s-au intalnit o data pe strada.

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Romania, tara fagaduintei pentru zeci de refugiati
Romania, tara fagaduintei pentru zeci de refugiati

In timp ce din ce in ce mai multi romani se gandesc sa plece din tara, zeci de refugiati din Irak, Nepal, Camerun sau Afganistan asteapta cu sufletul la gura sa primeasca azil in Romania, tara unde viseaza sa-si implineasca viata.

Marius Petcu -
Marius Petcu - "Regina" flagrantului

Cazul de coruptie in cazul liderului sindical se adanceste. Banii pentru care a fost ridicat ar fi reprezentat, de fapt, ultima transa dintr-un total de aproape 200.000 euro care i‑ar fi fost promisi de catre omul de afaceri Petre Scrieciu.

Ce mostenire lasa Severin eurodeputatilor romani
Ce mostenire lasa Severin eurodeputatilor romani

Refuzul lui Adrian Severin de a-si da demisia din PE pune intr-o lumina nefavorabila nu doar PSD, ci intreg grupul de eurodeputati romani. Unii dintre colegii acestuia se tem ca le-ar putea fi ingreunat, pe viitor, accesul la unele functii.

Recomandări
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție

Începe o săptămână de foc pentru partidele pro-europene care negociază formarea noului Guvern. Liderii PSD, PNL, USR și UDMR se vor reuni pentru a discuta despre programul comun de guvernare, pe baza datelor din buget.

Iarna începe să-și intre în drepturi. Zonele în care este anunțat viscol. Vântul va bate cu până la 120 de km/h
Iarna începe să-și intre în drepturi. Zonele în care este anunțat viscol. Vântul va bate cu până la 120 de km/h

Iarna pare că își intră în drepturi, cel puțin la altitudini mari. Meteorologii anunță că, de la ora 10:00, până marți seara, la ora 21:00, în zona de munte va bate vântul cu până la 90 de km pe oră.

Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989
Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989

Ziua de 16 decembrie 1989 a rămas în istorie ca reprezentând începutul sfârşitului pentru regimul condus de Nicolae Ceauşescu.