Referendumul pentru familia tradițională, în iunie. Iordache: Nu ne putem nega tradițiile
Deputatul PSD Florin Iordache a declarat că, după calculele sale, referendumul pentru modificarea Constituției pe tema definiției familiei ar putea fi organizat în România pe 10 iunie.
El a făcut acest anunț la evenimentul intitulat “Conferinţa Referendumul pentru Căsătorie în România: Perspective Naţionale şi Internaţionale” - organizat la Palatul Parlamentului.
Totul a plecat de la o iniţiativă semnată de 3 milioane de români, prin care se cere revizuirea Constituţiei privind definiţia familiei.
Semnatarii iniţiativei vor ca actuala definiţie a familei să fie schimbată, pentru a bloca orice posibilitate a legiferării căsătoriei între persoane de acelaşi sex. Astfel, iniţiativa prevede că "familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie".
Joi, Iordache a subliniat faptul că PSD este pentru revizuirea Constituției, ”pentru că nu ne putem nega tradițiile”.
”În concordanță cu cele peste 3 milioane de semnături care s-au strâns, noi vă spunem răspicat că suntem pentru modificarea Constituției, pentru că în primul rând nu putem nega istoria, nu putem nega tradițiile și nu putem nega eforturile celor 3 milioane și ceva de români care doresc această .. Cred că a fost cea mai largă inițiativă cetățenească de modificare a unei legi, respectiv de modificare a Constituției.
O veste bună este că astăzi Curtea Constituțională a respins acea nouă tergiversare. Că se spunea ceva mai devreme că se dorește intrarea în vigoare. Da. În 10 zile, președintele României va promulga legea de modificare, legea a treia a referendumului, urmând ca apoi în 30 de zile, după ce Senatul aprobă forma pe care noi am propus-o, să organizăm.
Deci uitându-mă cumva pe calendar, cred că undeva pe 10 iunie, cred că se va putea desfășura referendumul pentru modificarea Constituției” - a spus Florin Iordache.
Apoi, deputatul PSD a subliniat încă o dată că România ... are propria tradiție.
”Suntem parte a Uniunii Europene, dar avem propriile tradiții și propria istorie. Cred că definirea foarte clară a familiei prin Constituție, prin efortul foarte mare al multor români, pentru a declanșa această procedură, cred că va avea finalitatea cea mai bună, repet, undeva în 10 iunie.”
Revizuirea Constituției pe tema definirii familiei
Camera Deputaţilor a adoptat, în 9 mai 2017, cu 232 voturi „pentru”, 22 de voturi ”împotrivă” şi 13 abţineri, iniţiativa cetăţenească de revizuire a Constituţiei pe tema definiţiei familiei, astfel că, potrivit propunerii de modificare, alineatul 1 al articolului 48 din Constituţie urmează să aibă următoarea formă: ”Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor”.
Iniţiativa a fost trimisă Senatului pentru dezbatere şi vot, care urmează să o aprobe sau să o respingă.
Coaliţia pentru Familie a strâns un număr de 3 milioane de semnături, pe care le-a depus la Senat alături de o propunere de revizuire a Constituţiei privind definiţia familiei prin care se cere modificarea articolul 48, alineatul 1, care se referă la definiţia familiei. În actuala formă, acesta prevede că "familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între soţi", însă semnatarii iniţiativei vor ca definiţia să fie schimbată pentru a bloca orice posibilitate a legiferării căsătoriei între persoane de acelaşi sex. Astfel, iniţiativa prevede că "familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie".
Potrivit articolului 151 al legii fundamentale, proiectul sau propunerea de revizuire trebuie adoptată de Camera Deputaţilor şi de Senat, cu o majoritate de cel puţin două treimi din numărul membrilor fiecărei Camere.
Dacă prin procedura de mediere nu se ajunge la un acord, Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, hotărăsc cu votul a cel puţin trei pătrimi din numărul deputaţilor şi senatorilor.
Revizuirea este definitivă după aprobarea ei prin referendum, organizat în cel mult 30 de zile de la data adoptării proiectului sau a propunerii de revizuire.
Sursa: Pro TV
Etichete: familie, referendum, Constitutie, florin iordache,
Dată publicare:
03-05-2018 13:22