Scenariile analiștilor în scandalul Iohannis - Dăncilă: PSD ar putea încerca suspendarea odată cu referendumul pentru familie
Relaţiile dintre preşedinte şi premier s-au rupt vineri total. Klaus Iohannis i-a cerut demisia premierului şi a spus că Viorica Dăncilă nu face faţă funcţiei pe care o deţine.
Vizita premierului în Israel şi un memorandum secret, prin care Executivul ar fi decis, fără să-l consulte pe preşedinte, să mute ambasada noastră din Tel Aviv la Ierusalim, au declanşat criza. Până acum, Guvernul nu a dat un răspuns, iar liderii puterii spun că Iohannis nu face decât să pornească un război, de neînţeles, din interese electorale.
Klaus Iohannis: "Eu retrag încrederea doamnei Dăncilă. Nu face faţă poziţiei de premier al României şi transformă astfel Guvernul într-o vulnerabilitate pentru România. De aceea solicit public demisia doamnei Dăncilă din funcţia de prim-ministru al României."
Solicitarea preşedintelui vine după un scandal început de săptămâna trecută, când în şedinţa de Guvern s-a adoptat un memorandum care nu a fost trecut pe ordinea de zi. În acesta se decidea mutarea ambasadei României din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim. Anunţul vine la câteva zile după ce Donald Trump a anunţat că vrea să mute reprezentanta diplomatică a SUA la Ierusalim. Atât Comisia Europeană, cât şi ONU au criticat aspru acest demers. Iar România este membră în ambele foruri.
Președintele României a reacţionat imediat, pentru a arăta că România nu îşi încălcă tratatele internaţionale semnate.
Klaus Iohannis: "Asta a fost o mare greșeală, fiindcă în chestiuni de politică externă, dacă vorbim de documente secrete, care, evident, sunt sensibile - altfel nu ar avea de ce să fie secrete - trebuia să fie consultat președintele, lucru care nu s-a întâmplat."
Mai precis, spune Constituţia României, doar prin semnătura preşedintelui o ambasadă poate fi mutată, desfiinţată sau înfiinţată.
Viorica Dăncilă l-a ignorat pe preşedinte şi Constituţia şi a mers în vizită oficială în Israel. Acolo, şi-a făcut apariţia şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea. Ambii au dat asigurări că demersul esta deja iniţiat şi că diplomaţii care ne reprezintă ţara vor fi relocati.
Ca să vorbeşti public despre această mutare a ambasadei României, un subiect delicat, Viorica Dăncilă ar fi avut nevoie de acordul lui Iohannis. Preşedintele Senatului vede lucrurile în mod diferit.
Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele ALDE: ”Preşedintele nu are niciun atribut în acest sens.”
Ajuns într-un impas major, preşedintele ţării, care nu susţine mutarea ambasadei la Ierusalim, a fost silit să acţioneze. El a încercat mai întâi să discute cu premierul pentru a înţelege demersul făcut. Însă vineri dimineaţă, Viorica Dăncilă a anunţat că nu onorează invitaţia la Cotroceni. Apoi, a decis să o sancţioneze public, printr-un gest politic.
Ioan Stanomir, profesor de drept constituţional: "Doamna Dăncilă nu posedă calificările elementare într-o ţară europeană pentru a fi premier. Preşedintele României e obligat simbolic şi politic să meargă pe acest drum. Dacă va ezita, dacă va apărea ca slab, e sfârşitul său și al instituţiei prezidenţiale aşa cum o cunoaştem."
Analiştii consideră acest scandal că începutul unei crize politice cu multe scenarii posibile.
Cristian Pârvulescu: "Al treilea scenariu e unul al conflictului absolut în care PSD declanşează suspendarea şi încearcă un referendum de revocare în paralel cu cel pentru familie.
În 2013, Legea referendumului a fost modificată şi cvorum e de 30%. Cumularea celor 2 referendumuri care nu e deloc democratică ar putea duce la crearea unui numitor comun şi cred că acest scenariu e de mult timp construit."
Potrivit Constituţiei, premierul poate fi demis doar de către Parlament, prin retragerea sprijinului politic asigurat de majoritatea care a câştigat alegerile.